Planinarenje

Planinarenje

Untere Wolayeralm - Rauchkofel

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Karnijske AlpeRauchkofel / Untere Wolayeralm - Rauchkofel
   Untere Wolayeralm - Rauchkofel   
Vrijeme hodanja: 3 h 45 min
Ishodište: Untere Wolayeralm (1218 m)
Cilj: Rauchkofel (2460 m)
Visinska razlika: 1242 m
Visinska razlika (po putu): 1250 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po za promet zaprti gozdni cesti, ki se že kmalu začne strmeje vzpenjati. Precej razgledna in serpentinasta cesta pa nas višje pripelje do lepega slapu Hildenfall.
Za slapom cesta preide v pas redkega gozda in se nekoliko višje položi, preči pašno ograjo in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do planine Obere Wolayeralm, na kateri stoji nekoliko večja pastirska koča (do sem potrebujemo 1,5 ure).
S planine na kateri se v poletnem času pase živina nadaljujemo po še nekoliko slabši gorski cesti, ki nas po krajšem vzponu pripelje v lepo visokogorsko krnico. Na koncu krnice cesta zavije nekoliko v desno in se strmeje vzpne. Tej cesti (višje lahko tudi po markirani poti) nato sledimo do planinskega doma pri jezeru Wolayer See.
Od planinskega doma nadaljujemo levo po markirani poti v smeri vrha Rauchkofel. Pot, ki se najprej zložno vzpenja, se hitro postavi "pokonci" in se naprej vzpenja čez razmeroma strma travnata pobočja. Pot se višje položi in zavije rahlo proti levi, kjer nas nato v zmernem vzponu pripelje na manjši preval, kjer je razpotje. Nadaljujemo levo po razmeroma strmi poti, ki se vzpenja čez travnata pobočja gore. Pot višje zavije rahlo v levo in nas pripelje na glavni greben. Nadaljujemo rahlo desno po vse bolj strmi poti, ki se naprej vzpenja čez zelo strma travnata pobočja. Naprej nas pot pripelje do jeklenice, s pomočjo katere se nato v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na razgleden vrh.
Pristup do ishodišta:
Čez mejni prehod Korensko sedlo se spustimo v Avstrijo, tam pa v prvem večjem križišču nadaljujemo levo v smeri vasi Podklošter/Arnoldstein. V omenjeni vasi bomo prišli do krožišča, kjer nadaljujemo desno v smeri "Hermagor". Naprej se peljemo po široki cesti, ki nas vodi skozi Ziljsko dolino. Pri kraju Mauthen nadaljujemo levo v smeri gorskega prelaza Plockenpass, nato pa po nekaj 100 m desno v smeri doline Lesachtal. Naprej se peljemo po ožji in precej ovinkasti cesti, kateri sledimo do mesta, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Wodmaier. Cesta že kmalu nad vasjo izgubi asfaltno prevleko, mi pa ji v naslednjih križiščih sledimo v smeri jezera Wolayer See. Tej zelo slabi in občasno precej strmi cesti, nato sledimo do parkirišča na planini Untere Wolayeralm.
Pokraj puta:
Obere Wolayeralm (1709m), Wolayer See (1951m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel Untere Wolayeralm - Rauchkofel
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Untere Wolayeralm - Rauchkofel
rovka     
15.10.2017
Novo večje urejeno parkirišče se nahaja kakšnih 100 v.m. nižje, takoj za mostom pri kapelici sv. Huberta. Sama cesta je še vedno v slabem stanju. Varianta je sicer nekoliko daljša, ca. 200m naprej od naselja Nostra prav tako makadam cesta, njen odcep se nahaja za naseljem Birnbaum.

Sama pot poteka po delno stari, delno po novi oskrbovalni poti, trenutno še v gradnji (do zgornje planine ji manjka le še nekaj serpentin).

S planine sem jo mahnil direktno na zahodni greben Mahderkopfa in po njem čez na Rauchkofel.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje