Planinarenje

Planinarenje

Koča Pordenone - Monte Pramaggiore

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Karnijske AlpeMonte Pramaggiore / Koča Pordenone - Monte Pramaggiore
   Koča Pordenone - Monte Pramaggiore   
Autor opisa:atoamac
Vrijeme hodanja: 4 h
Ishodište: Koča Pordenone (1200 m)
Cilj: Monte Pramaggiore (2478 m)
Visinska razlika: 1278 m
Visinska razlika (po putu): 1278 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Tabacco 21 1:25000 ali Dolomiti Friulane 1:40000 (Meridiani Montagne)
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin, šljem
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo mimo zapornice po kolovozu št. 361 proti planini Casera Meluzzo. Na širokih prodiščih sledimo možicem in se orientiramo po ličnih lesenih tablah Naravnega parka Furlanski Dolomiti, ki nas ob koncu prodišč usmerijo po poti 362. Pot poteka ob potoku, zavije v gozd, kjer se spremeni v udobno, senčno stezo. Na edinem razpotju zavijemo desno na pot 366 in po botanično bogati stranski moreni nekdanjega ledenika, pod stenami Crode del Sion in Il Castiela dosežemo škrbino Sidon. Ves čas se za nami odpirajo obzorja in v lepem vremenu lahko občudujemo Furlanske, pa tudi prave Dolomite. Izstopajo Monfalconi, Laste, Duranno in Cima dei Preti, za njimi pa Pelmo. Nad škrbino se nam priključi zavarovana pot od koče Flaiban-Pacherini (oziroma iz Forni di Sopra). Pot poteka na stiku stene in melišča, nato se z nekajmetrsko pomočjo jeklenice povzpne na greben. Odpre se pogled na dvatisočake nad Val Setimana, po kateri poteka eden od dostopov na našo goro. Rdeče pike nas vodijo med najlažjimi prehodi po strmejšem svetu, kjer si občasno pomagamo z rokami. Na vrhu nas preseneti majhen križ, lahko pa tudi kak kozorog.
Pristup do ishodišta:
Dolino Cimoliana nad krajem Cimolais dosežemo po lokalnih cestah, ki se odcepijo od avtocestnega izhoda Videm / Udine (Sud ali Nord – v obeh primerih sledimo smerokazom za Spilimbergo in Maniago), lahko pa tudi iz Longaroneja na koncu avtoceste Benetke – Cortina d'Ampezzo. V Cimolaisu zavijemo po deloma asfaltirani cesti, ki ponekod poteka po ogromnih nanosih proda, okoli 10 km po dolini do parkirišča pod Kočo Pordenone. Iz Gorice je do Cimolaisa najmanj 119 km (najbližja varianta) oz. 148 km (najhitrejša, delno avtocestna varianta).
Pokraj puta:
Ricovero Casera Meluzzo (1163m)
Prosječna ocjena izleta: 9,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore Koča Pordenone - Monte Pramaggiore
Preporučujemo:
slični izleti,
Diskusija o izletu Koča Pordenone - Monte Pramaggiore
Pi_is_exactly_3     
12.8.2019
Zaradi jesenskih neurij in poplav iz 2018 je ob vstopu v dolino Cimoliana opozorilo o vožnji naprej le na lastno odgovornost. Kljub temu je cesta (že) normalno prevozna in ni problematična... Na poti naprej na Pramaggiore pa ni posebnosti, vse iz opisa še drži. Pot iz doline Cimoliana je za moj okus ena lepših v Karnijcih (neskončna prodišča na začetku ture, slikovito nazobčane gore, ledeniške morene, skoraj udomačeni kozorogi...).
mirank     
13.8.2019
Poizkusi drugič iz Forni di sopra mimo koče Flaiban Pacherini; se da izvesti skoraj kot popolno krožno turonasmeh, o gorah tam okoli pa ne bimežikanje. Tudi samo izhodišče je vsaj 20km bliže in laže dosegljivo, je pa res Val Cimoliana nekaj posebnega, četudi je pot, zlasti proti koncu, bolj primerna za višja vozila.
Pi_is_exactly_3     
15.8.2019
Hvala za predlog! nasmeh Srečno!
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje