Planinarenje

Planinarenje

Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Karnijske AlpePoludnik/Poludnig / Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig
   Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig   
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Kočiška planina/Koutschitz Alm (1165 m)
Cilj: Poludnik/Poludnig (1999 m)
Visinska razlika: 834 m
Visinska razlika (po putu): 834 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Tabacco 19
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo desno navzgor na strmo makadamsko cesto za oznakami Dellacher Alm. Cesta poteka ob hudourniku in nas pripelje do križišča. usmerimo se levo na cesto, ki preči hudournik in poteka skozi gozd. V levem ovinku cesto zapustimo in nadaljujemo desno po peš poti, ki nas pripelje do koče na planini Dellacher Alm.
Tu pridemo na asfaltirano cesto po kateri nadaljujemo na drugo stran planine do križišča pri katerem so tudi smerokazi. Pri križišču se usmerimo levo za oznakami Poludniger Alm. V prvem levem ovinku cesto zapustimo in se usmerimo desno na peš pot. Pot naprej poteka skozi gozd in se prične zmerno vzpenjati. V približno pol ure hoje skozi gozd prispemo do koče na planini Poludniger Alm. Tu se nam odpre tudi lep razgled na okoliške vrhove.
Pri koči se usmerimo desno za oznakami Poludnig. Pot naprej poteka čez travnata pobočja pod Poludnigom in skozi ozek pas macesnovega gozda. Vmes prečimo neizrazit greben na južnih pobočjih gore. Kmalu pridemo do križišča kjer se usmerimo levo proti vrhu Poludniga. Z desne se nam priključi pot od jezera Egger Alm See. Tu se prične pot nekoliko strmeje vzpenjati in nas pripelje na zahodni greben gore. Sledi samo še nekaj minut hoje po razglednem travnatem grebenu proti vrhu.
Pristup do ishodišta:
Dostop iz Trbiža/Tarvisio: Iz Trbiža/Tarvisio se po stari cesti zapeljemo v Avstrijo. Za vasjo Vrata/Thorl se levo odcepi cesta, ki s podvozom preči železnico. Cesti naprej sledimo do vasi Bistrica/Feistritz, kjer se v centru vasi v ostrem desnem ovinku odcepi cesta proti vasi Blače/Vorderberg (v križišču nadaljujemo naravnost). V vasi Blače/Vorderberg pa zavijemo levo proti cerkvi in cesti naprej sledimo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri planine Donice/Dolinza Alm. Asfaltirana cesta nas nato pelje mimo koče na Kočiški planini/Koutschitz Alm in nas le malo naprej pripelje na naslednje križišče, kjer nadaljujemo po zgornji cesti in se peljemo še približno 2km do parkirišča pri naslednjem razpotju. Nadaljnja vožnja je prepovedana.
Dostop iz Beljaka/Villach: Po stari cesti se peljemo proti Trbižu/Tarvisio in za vasjo Megvarje/Maglern zavijemo desno pod železnico. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Dostop iz Slovenije: Čez mejni prehod Rateče do Trbiža/Tarvisio, naprej sledi zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Dellacher Alm (1365m), Poludniger Alm (1709m)
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Kočiška planina/Koutschitz Alm - Poludnik/Poludnig
martabojan     
30.7.2020
Želim izpeljati izlet s pohodniki na Poludnik. Na Egger alm bi se zapeljali z avtobusom in to 30 sedežnim. Ali kdo ve, če je to mogoče zaradi ozke in ovinkaste ceste, ali imate izkušnjo?
turbo     
31.7.2020
Kot kaže bi moralo iti. Na spletni strani o planini piše, da je dostop do Brške planine tudi z avtobusom:
http://www.gailtaler-almkaese.at/index.php/almen/egger-alm
Poleg tega so se gor pripeljali tudi jeseniški upokojenci (poglej foto Alpetour avtobusa na parkirišču):
https://duj.si/2016/pohodi/pohod-brska-planina-1422-m-poludnik-1999-m-21-7-2016
Morda mail za vsak slučaj ne bi škodil - turistična pisarna v Hermagorju (Šmohorju):
hermagor@ktn.gde.at
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje