Planinarenje

Planinarenje

Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Karnijske AlpeMonte Coglians (Hohe Warte) / Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte)
   Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) (mimo Rifugio Marinelli)  
Vrijeme hodanja: 5 h
Ishodište: Plockenpass (1360 m)
Cilj: Monte Coglians (Hohe Warte) (2780 m)
Visinska razlika: 1420 m
Visinska razlika (po putu): 1500 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Tabacco 9
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Pri parkirišču se usmerimo na ozko cesto za oznakami Rifuggio Marinelli (pot 146). Že po nekaj deset metrih pridemo do križišča kjer gremo desno na vojaško mulatjero po kateri se nato vzpenjamo skozi redek gozd in travnike pod strmimi pobočji gore Creta di Collinetta (2238m). Vojaška mulatjera preide v stezo in kmalu pridemo tudi do križišča, kjer se desno odcepi pot na omenjeno goro. Mi nadaljujemo po levi poti, ki se še naprej rahlo vzpenja čez travnike. Na manjši ravnini se desno odcepi še pot na Cresta Verde (2150m). Nadaljujemo po poti 146 proti koči Marinelli do katere imamo še slabi dve uri. Tu postane pot nekoliko bolj strma in se vzpenja skozi rahlo zaraščeno ruševje in visoko travo. Ko pridemo iz ruševja postane pot bolj položna in desno se odcepi pot na Creta di Collina (2659m). Tu se ob prečenju precej strmih pobočij začnemo spuščati in v pomoč nam je tudi nekaj varoval. Sledi spust skozi naravno okno in prečenje strmih pobočij poraščenih s koprivami, ki nas pripelje do križišča. Desna pot pelje na Cima di Mezzo (2713m), mi pa nadalujemo po levi poti proti koči. Pot se ponovno prične vzpenjati čez travnike in malo pred kočo pridemo na gorsko cesto, ki je zaprta za promet in od koder se nam odpre pogled proti Monte Cogliansu. Cesta se kmalu konča in do koče sledi samo še nekaj minut strmega vzpona. Pri koči se usmerimo za oznakami Monte Coglians in se pričnemo vzpenjati čez strme travnike. Pot nato zavije nekoliko v levo, kjer pridemo po kratkem nekoliko izpostavljenem grebenu v povsem nov svet. Mogočna pobočja poraščena s travo skoraj v trenutku zamenja gola skala. Ob prečenju pobočij pod Cogliansom pridemo ponovno do križišča, kjer se usmerimo levo (pot 143), desna pot (143a) pelje na Pilastro del Coglians (2750m). Sprva še prečimo pobočja pod Cogliansom, nato pa pot zavije nekoliko v desno in z leve strani se nam priključi pot od jezera Wolayer See. Tu se pričnemo vzpenjati po nekoliko drsečem melišču, ki postane v zgornjem delu že precej strm. V zadnjem delu pot zavije v levo in sledi še strm vzpon z nekaj lažjega plezanja proti zelo razglednem vrhu.
Pristup do ishodišta:
Iz Trbiža/Tarvisio se usmerimo na avtocesto proti Vidmu/Udine. Pri kraju Carnico zapustimo avtocesto in najprej sledimo oznakam proti kraju Tolmezzo, nato pa oznakam za Avstrijo in prelaz Pso di Croce Carnico / Plockenpass. Še na italijanski strani prelaza parkiramo na velikem parkirišču.
Pokraj puta:
Rifugio Marinelli (2122m)
Prosječna ocjena izleta: 7,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte) Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, GPS trag, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Plockenpass - Monte Coglians (Hohe Warte)
GORNIK 1     
24.6.2009
Ali je še prezgodaj za na vrh? Hvala.
triglavski     
25.6.2009
Zakaj bi bilo prezgodaj? Če že sprašuješ vsaj vprašaj kaj sploh želiš vedeti, enkrat te zanima do koče Marineli, enkrat vrh Cogliansa. Na vprašanja iz kviza ne bom odgovarjal.
VanSims     
8.7.2012
No, no malo več uvidevnosti do tistih, ki bi radi kako informacijo. Človek je verjetno mislil iti na Coglians, če pa zaradi snega ne bi zneslo pa pač samo do Marinellija.
enigma     
9.7.2012
Vsak, ki želi po neplezalni poti na Coglians,
naj gre mimo Tolmezza v Colino, potem pa peš po cesti do koče Marinelli, od tod je vse dobro označeno za Coglians, bodite le dovolj zgodaj da vas na strmem melišču ne dobi sonce, tura je za vse tiste, ki imajo nekaj več moči v nogah, saj strmina od sredine poti
do vrha ne popušča. Glede snega pa nobene
panike.
atoamac     
5.9.2022 16:50:31
Ali je koča Lambertenghi - Romanin ob jezeru Volaia letos odprta?
jaz     
5.9.2022 17:32:38
Koča je zaprta, tudi lansko leto je bila, problem je denar za obnovo. Lp!
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje