Planinarenje

Planinarenje

Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Lavanttalske AlpeScharfes Eck (Seetaler Alpe) / Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe)
   Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe)   
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Winterleiten parking (1750 m)
Cilj: Scharfes Eck (Seetaler Alpe) (2364 m)
Visinska razlika: 614 m
Visinska razlika (po putu): 614 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: WK 212 (Seetaler & Seckauer Alpen 1:50.000)
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, ki je z zapornico zaprta. Po krajšem vzponu po cesti pridemo iz gozda, kjer pred seboj zagledamo jezero in desno od njega kočo.
Naprej nadaljujemo po levi strani jezera mimo kapelice v smeri "Lukas Max - steig". Poti, ki se le zložno vzpenja sledimo naprej po rahlo poraščenem pobočju. Pot se nato za krajši čas zmerno vzpne in nas pripelje do zgornjega Winterleiten jezera.
Sledi prečenje širokega potoka, nato pa pot zavije levo ob jezeru. Ta del poti je precej močvirnat, zato pazimo, da se ne zmočimo.
Pot naprej se ponovno začne rahlo vzpenjati in nas pripelje na razpotje, kjer ponovno nadaljujemo v smeri "Lukas Max - steig". Sledi prečenje nekaj manjših potočkov po precej blatni stezici. Pot naprej se počasi obrača proti levi in naprej poteka po lepem visokogorskem svetu polnem potočkov. Pot nato počasi preide na bolj kamnit svet, kjer zapustimo lepo dolinico in studenčke. Pot naprej se strmeje vzpne po kamnitem svetu in nas po 20 minutah vzpona pripelje na razgledno sedelce.
Nadaljujemo desno po grebenu navzgor. Pot po nekoliko bolj strmem grebenu traja le nekaj minut, nato pa zavije levo in v rahlem vzponu preči pobočja Scharfes Ecka. Na koncu prečenja nas pot pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost Zirbitzkogel). Pot naprej se nekoliko bolj vzpne in nas po nekaj minutah vzpona po razglednih pobočjih pripelje na vrh.
Pristup do ishodišta:
a) Z Gorenjske strani gremo čez mejni prehod Ljubelj do Celovca / Klagenfurt ali čez Karavanke do Beljaka / Villach. Naprej se usmerimo na avtocesto v smeri oznak za Gradec / Graz. Avtocesto zapustimo za približno 2 km dolgim tunelom v smeri Bad St. Leonhard. Naprej se peljemo mimo vasi St. Peter in manjšega mesteca Obdach. Skozi Obdach nadaljujemo vožnjo do Judenburga. Vseskozi sledimo oznakam za Judenburg dokler se ne pripeljemo v center Judenburga. V krožišču, kjer je v sredini bencinska črpalka zavijemo levo smer Seetaler Alpe. Sledimo cesti 17 km in oznakam za Winterleiten Hütte ter parkiramo na večjem parkirišču pred zaporo ceste.
b) S Koroške se najprej zapeljemo v Dravograd in naprej v Avstrijo. Cesti naprej sledimo proti St. Paulu, St. Andri in Wolfsbergu. V Wolfsbergu se usmerimo proti Bad St. Leonhardu in naprej proti St. Petru. Naprej sledimo opisu z Gorenjske.
c) S Štajerske strani se zapeljemo v Maribor in naprej čez mejni prehod Šentilj v Avstrijo. Avtocesti sledimo v smeri Celovca / Klagenfurta. Avtocesto zapustimo v smeri izvoza Bad St. Leonhard. Naprej sledimo opisu z Gorenjske.
d) Dostop iz Avstrije: Najprej se zapeljemo v Judenburg, ki se nahaja ob reki Muri / Mur v Avstriji. Naprej se zapeljemo na južni del mesta, kjer opazimo bolnico. V bližini bolnice se odcepi gorska cesta proti Seetaler Alpam. Cesta je označena z oznakami "Seetaler strasse". Lepi in sprva asfaltirani cesti sledimo proti oznakam Winterleiten Hütte. Parkiramo na večjem parkirišču pred zaporo ceste.
Pokraj puta:
Winterleiten Hütte (Seetaler Alpe) (1782m), Gr. winterleiten See (Seetaler Alpe) (1840m)
Prosječna ocjena izleta: 5/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe) Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Winterleiten parking - Scharfes Eck (Seetaler Alpe)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje