Planinarenje

Planinarenje

Walischeben - Großenberg (Packalpe)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Lavanttalske AlpeGroßenberg (Packalpe) / Walischeben  - Großenberg (Packalpe)
   Walischeben - Großenberg (Packalpe) (čez Ameringkogel)  
Vrijeme hodanja: 2 h 10 min
Ishodište: Walischeben (1603 m)
Cilj: Großenberg (Packalpe) (2152 m)
Visinska razlika: 549 m
Visinska razlika (po putu): 620 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: WK 212 (Seetaler & Seckauer Alpen 1:50.000)
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od avta nadaljujemo po levi cesti v smeri Weissenstein Hütte. Cesta, ki se zmerno vzpenja nas po nekaj minutah pripelje iz gozda na razgledna pobočja, kjer se nam odpre lep razgled. Pred seboj pa opazimo kočo katero dosežemo po nekajminutni hoji po cesti.
Od koče nadaljujemo ostro desno čez pašno ograjo. Naprej nadaljujemo po kolovozu, ki se zložno vzpenja in pri tem preči manjši studenček. Po nekaj minutah hoje pa pridemo na razpotje, kjer se usmerimo levo navzgor. Široki poti sledimo dobrih pet minut do pašne ograje. Pri ograji se usmerimo levo in vzpon nadaljujemo ob ograji kar strmo navzgor. Ko nas pot pripelje iz gozda se začne počasi umikati levo, stran od ograje. Pot naprej je nekoliko težje sledljiva saj poteka po travnatem pobočju po katerem je steza slabo vidna. Tudi markacije so bolj redko postavljene, a če se držimo neizrazitega grebenčka ne moremo zgrešiti. Nekoliko višje nas pot pripelje do stare kamnite ograje ob kateri se nato vzpenjamo. Nekaj deset metrov desno od ograje lahko opazimo zasilni bivak za dve osebi. Naprej nas pot pripelje na glavni greben, kjer naletimo na labirint ograj. Na desno stran ograje je vrh Weissenstein-a, ki ga dosežemo po nekaj korakih hoje.
Z vrha se usmerimo na manjše neizrazito sedelce med Ameringkoglom na levi in vrhom Weissenstein na katerem smo. Naprej nadaljujemo proti severu rahlo navzgor ob ograji. Po nekaj minutni hoji po zložnem grebenu dosežemo vrh Ameringkogla na katerem stoji križ.
Od križa nadaljujemo po grebenu naprej. Pot se začne spuščati in nas po nekajminutnem spustu pripelje na sedlo med pravkar osvojenim vrhom in našim ciljem. Tu se nam priključi tudi pot, ki po zahodnih pobočjih obide vrh Ameringkogla (po tej poti priporočam sestop).
Pot naprej se začne rahlo vzpenjati in nas po nekaj minutah hoje po prijetni travi pripelje na vrh.
Pristup do ishodišta:
Z Gorenjske strani gremo čez mejni prehod Ljubelj do Celovca / Klagenfurt) ali čez Karavanke do Beljaka / Villach. Naprej se usmerimo na avtocesto v smeri oznak za Gradec / Graz. Avtocesto zapustimo za približno 2km dolgim tunelom v smeri Bad St. Leonhard. Naprej se peljemo mimo vasi St. Peter do naselja Obdach. Z glavne ceste nas oznake za Obdach usmerijo levo in kmalu pridemo v industrijsko cono. Pred podvozom zavijemo desno, kjer čez nekaj deset metrov prečimo železniško progo. Cesti, ki postane makadamska v vseh križišči sledimo proti oznakam za Weissenstein Hütte. Parkiramo na manjšem parkirišču ob cesti pri znaku za prepoved nadaljnje vožnje (v neposredni bližini parkirišča je tudi križišče).
S Koroške se najprej zapeljemo v Dravograd in naprej v Avstrijo. Cesti naprej sledimo proti St. Paulu, St. Andri in Wolfsbergu. V Wolfsbergu se usmerimo proti Bad St. Leonhardu in naprej proti St. Petru. Naprej sledi opisu z Gorenjske.
S Štajerske strani se zapeljemo v Maribor in naprej čez mejni prehod Šentilj v Avstrijo. Avtocesti sledimo v smeri Celovca / Klagenfurta. Avtocesto zapustimo v smeri izvoza Bad St. Leonhard. Naprej sledi opisu z Gorenjske.
Pokraj puta:
Weissenstein Hutte (Packalpe) (1702m), Weissenstein (Packalpe) (2160m), Ameringkogel (Packalpe) (2187m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe) Walischeben - Großenberg (Packalpe)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Walischeben - Großenberg (Packalpe)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje