Planinarenje

Planinarenje

Žagana peč - Kalška gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKalška gora / Žagana peč - Kalška gora
   Žagana peč - Kalška gora   
Autor opisa:fpetel1
Vrijeme hodanja: 3 h 15 min
Ishodište: Žagana peč (812 m)
Cilj: Kalška gora (2047 m)
Visinska razlika: 1235 m
Visinska razlika (po putu): 1235 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevna neoznačena staza, zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Grintovci 1:25000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Začnemo pri Žagani peči, ali pol ure nižje pri Kamniški Bistrici. Nekaj metrov nad Žagano pečjo, kamor nas iz Kamniške Bistrice pripeljejo markacije proti Kokrskemu sedlu, se na levi strani ceste od parkirnega prostora odcepi dobro uhojena lovska steza. Dviga se po strmem gozdu in preči nekaj grap. Držimo se leve smeri in v dobri uri pridemo do manjšega sedelca, kjer stoji lovska koča s klopco (nv1330m). Pot zavije desno nad kočo po levem pobočju hriba in nato po naravnem žlebu. Steza je vseskozi precej strma in prijetno mehka. Na koncu žleba se na desno odcepi nadelana pot na Zob in naprej na Kalško goro in ne na Čmaževski turn, ki je nižji. Mi sledimo poti naravnost, ki se začne izgubljati v ruševju in postaja vse bolj položna. Pot se ruševju skoraj popolnoma izogne in se popolnoma izgubi na visokogorskih podih Kalce. Če sledimo dnu neizrazite doline (pomagajo nam možici), pridemo do melišča in po njem do markirane poti, kateri sledimo na desno proti Kokrskemu sedlu. Čez strmo mesto nam pomaga jeklenica. V 10 minutah pridemo do križišča poti, kjer zavijemo desno proti Kalški gori. Do vrha imamo še dobrih 5 minut po razgledni travnati poti.Avto-lovska koča 1h10', lovska koča-markirana pot 1h50', markirana pot - vrh 15'. Stezo je pri sestopu teže izslediti, če se nismo povzpeli po tej poti.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v dolino Kamniške Bistrice proti domu v Kamniški Bistrici. Od doma nadaljujemo naprej po cesti, ki kmalu postane makadamska. Cesti naprej sledimo proti oznakam za Kokrsko sedlo. Parkiramo pri velikem balvanu, Žagani peči na kateri je napisana tudi višina. Nekaj metrov više je na levi strani ceste manjši parkirni prostor kjer parkiramo.
Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do Žagane peči prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za približno 45 minut.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora Žagana peč - Kalška gora
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Žagana peč - Kalška gora
jprim     
10.9.2008
Prečudovita tura, bližnje srečanje z gamsi, borovnice ob poti (avgusta), vračanje pa čez Kokrsko sedlo, kar pa je seveda zahtevnejše.
Ko sem to turo opravila še ni bilo opisa, ampak s pomoćjo vodnika Kamniško - Savinjske Alpe ni bilo težav.
Pa lep pozdrav.
fpetel1     
15.9.2008
Na koncu žleba se na desno odcepi nadelana pot na Zob in naprej na Kalško goro in ne na Čmavski turn, ki je nižji
sebanakis     
15.9.2008
bravo franc! čestitam za turo. Se srečama kje. Sebastjan
grega_p     
17.10.2009
V zgornjem delu (dno neizrazite doline se imenuje Ovčarija) so povsod narisane rdeče markirne črte, ki lepo popeljejo do markirane poti. Drugače pa res lepa odmaknjena turca, še posebej v tem času barvnih odtenkov jeseni.
Pazite pa v zgornjem delu - kjer je s snegom pocukralo, je že malce poledenelo.
Bogdej:-)
jprim     
18.10.2009
No, pa si mogoče tudi opazil, da so do lovske koče te markirane črte odstranjene, nekdo je pač nekaj namalal, lovci pa zbrisali, vsaj do lovske koče. V bistvu ne gre za nobeno planinsko pot, tako da markacij na tej poti ne bi smelo biti.
LP!
felix     
12.7.2010
V soboto 10.7. smo šli po tej poti, res čudovita pot, ki jo ni težko slediti. S Kalške gore smo šli še na Kalški greben, potem proti Vrhu Korena in po spodnji poti pod Kalškim grebenom ponovno na lovsko pot, po kateri smo prišli navzgor.
lp
pohodnik38     
24.6.2012
Ker že dolgo ni nihče tukaj nič napisal...pot sem prehodil prejšnji teden in lahko samo pohvalim krasna pot in nepozabno sploh ta pogled na osrednje vrhove KSA...pot res malo izgine občasno ampak se ji da slediti le v megli sploh na Kalcih je lahko problem.Drugače pa brez posebnosti o snegu ne duha ne sluha,je sploh bila zima....

Pa še nekaj SLIK TUKAJ

Pa vsem varen korak v hribih-gorah.
love mount     
30.12.2012
bilo je čudovito nekaj težav na miliščua v redu.od kalške kore do kokrškega sedla pa megla in nevarnost zdrsanasmehnasmehnasmehnasmehnasmehnasmehzavijanje z očmizavijanje z očmizavijanje z očmizavijanje z očmicoolcoolcoolcoolcoolmežikanjemežikanjemežikanjemežikanje
garmont     
18.11.2014
Opisana pot je v spodnjem delu nekoliko izpostavljena, preči nekaj izpostavljenih grap, v zgornjem markiranem delu pa so nam v pomoč tudi jeklenice. Menim, da je pot zahtevnejša od opisa ( lahka neoznačena steza ).V mokrem pa sploh....
Tadej     
18.11.2014
Hvala za obvestilo. Sem popravil oznako težavnosti poti.
fpetel1     
2.10.2016
Saj piše: delno zahtevna neoznačena pot, zahtevna označena pot
V spodnjem delu ni varoval in v kopnem niso potrebna, na markiranem delu pa je nekaj varoval. Čez Zob do vrha neoznačena pot. Pred časom so bile povsod rdeče črte, ki so se varno izogibale ruševju.
jprim     
6.10.2016
No, ja, po dveh letih od zadnje objave, nasveti za vzpon.????
zmedenmežikanje
redbull     
6.10.2016
super pot, vendar v megli odsvetovana v primeru če se pot točno ne ve
ljubitelj gora     
1.9.2020
Prehodil danes 1.9, dobro sledljiva stezica. Na melišču so možici, potem pa se tako pride do markirane poti.
AndrejS     
14.6.2021 13:45:26
Pot je lahko sledljiva. Še v gozdu je en spust, napačen, ki so ga shodili planinci, ki so stezo malce zgrešili (takoj za deblom z izžaganimi stopi). Že pod Ovčarijo stopimo na sneg, zavarovani vzpon ob jeklenici in greben sta kopna. Za pristop na vrh, po markirani poti iz Kokrškega sedla, je še potrebna zimska oprema (cepin, dereze).
ljubitelj gora     
22.11.2021 11:26:26
Na sliki 22 sem zavil desno na slabše vidno stezico (gamsja ali), po pobočju z nekaj malega plezanja sem iskal najlažje prehode do melišča.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje