Planinarenje

Planinarenje

Na Razpotju - Krofička

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKrofička / Na Razpotju - Krofička
   Na Razpotju - Krofička (markiran put)  
Vrijeme hodanja: 3 h 40 min
Ishodište: Na Razpotju (770 m)
Cilj: Krofička (2083 m)
Visinska razlika: 1313 m
Visinska razlika (po putu): 1313 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na gozdno cesto v smeri Klemenče jame. Po nekaj minutah hoje se levo odcepi široka pot h Klemenči jami. Usmerimo se na to pot, ki se začne vzpenjati. Kar precej strma pot nas kmalu pripelje na strma pobočja, kjer s pomočjo jeklenice prečimo rahlo izpostavljeno grapo. Pot, ki se še naprej vzpenja nas kmalu pripelje do mesta, kjer nam stena zapre pot. Pred seboj zagledamo jamo in nad njo markacijo, ki nas usmeri v jamo. Ko stopimo v jamo vidimo, da ne gre za jamo, ampak lepo narejen predor po katerem nadaljujemo. V predoru nam je v pomoč jeklenica, ki pa jo bolj potrebujemo pri sestopu kot pri vzponu. Na drugi strani po široki poti v rahlem vzponu prečimo izpostavljeno polico. Pot naprej gre v gozd in se še naprej vzpenja po strmih pobočjih, ki so v mokrem nevarna za zdrs. Naprej preko mostička prečimo še eno grapo, nato pa nas pot pripelje na manj strm del poti, kjer se nam priključi pot od doma Planincev. Nadaljujemo rahlo navzgor po široki poti, ki nas kmalu pripelje iz gozda. Sledi le še krajši vzpon po travnatem pobočju do koče na Klemenči jami.
Od koče nadaljujemo levo v smeri Krofičke in Strelovca po poti, ki gre v gozd in nas po 10 minutah zmernega vzpona pripelje do macesna katerega obseg na višini 130cm znaša 464cm, premer pa 147cm. Pri macesnu markirana pot zavije levo in le malo naprej preči jaso, ki je v poletnem času polna cvetja. Naprej gre pot v gozd in se vzpenja po lepo nadelani poti, ki nas po eni uri hoje od koče pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost v smeri Krofičke (levo Strelovec) po poti, ki se počasi obrača nekoliko bolj desno. Pot nato počasi preide iz gozda na z grmičevjem porasla pobočja, ki pa postajajo iz metra v meter bolj strma. Ko na poti izginjajo še zadnji macesni pridemo do tehnično bolj zahtevnih mest. Dobro zavarovana pot, ki nas sprva vodi čez kratke lesene stopnice, za katerimi se s pomočjo jeklenice povzpnemo po gruščnatem pobočju nas kmalu pripelje do grape, ki je izpostavljena padajočemu kamenju (čelada). Po grapi se strmo vzpnemo s pomočjo jeklenice, nato pa zavijemo levo in pot nadaljujemo po rahlo izpostavljeni polički, ki nas hitro pripelje do zadnjega strmega dela poti. Naprej se s pomočjo klinov v nekaj minutah povzpnemo na vrh Krofičke.
Na Razpotju - Klemenča jama 1:10, Klemenča jama - Krofička 2:30.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino. Zavijemo levo proti Logarski dolini (plačilo cestnine) in se peljemo po cesti do oznak za kočo na Klemenči jami. Parkiramo na parkirišču v bližini penziona Na Razpotju. Pred penzionom je dovoljeno parkiranje le gostom.
Pokraj puta:
Koča na Klemenči jami (1208m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Matkov kot
Prosječna ocjena izleta: 9,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička Na Razpotju - Krofička
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Na Razpotju - Krofička
klavdipo     
20.7.2008
Danes sem opravila to turo in je res super. Je dokaj malo obiskana gora, pot dobra in lepo varovana pa še izjemen razgled na vrhu predvsem na Robanov kot ter severno steno Ojstrice. Priporočam vsem gorskim sladokuscem!nasmeh
bobo     
24.9.2008
v soboto 27.9. bi se odpravil na vrh. ima morda kdo kakšne informacije glede poti? kakšen sneg na poti, morda kakšna druga nevarnost na poti?
lp,
canislupus     
26.9.2008
zakaj ne pokličeš v kočo? Dali bi ti ustrezne informacije.

lp, gornicamežikanje
damijanp     
2.10.2008
V torek 30.9. sem se od Doma planincev odpravil na Krofičko. Na približno 1800m se pojavijo prve zaplate snega (severna stran Ojstrice ima sneg še nižje, saj je čez dan sonce praktično ne obsije).
Sneg na poti proti vrhu
Lep razgled na okoliške vrhove
Malo pod vrhom, tik pod vrhom grape, je bilo kar precej poledenelo, zato sem se raje obrnil.
Pod vrhom
Izlet sem dopolnil z obiskom Strelovca, kjer je prijetno sijalo sonce.
bandy     
25.5.2009
Mi lahko kdo pove kakšne so trenutne razmere na opisani poti? Hvala
rozka     
25.5.2009
Teden dni nazaj je bilo še vse zalito, težava je le, če so markacije pod snegom in je težko zadeti pravo pot...drugače pa mislim, da z opremo ni problem priti gor. Pa srečno!
bandy     
25.5.2009
rozka hvala!!
agopes     
6.8.2009
V soboto nameravam na Krofičko.
Kakšne so kaj razmere? Je še kaj snega?
geppo     
6.8.2009
Mirne duše lahko obiščeš to goro!
Lp
geppo     
6.8.2009
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=1169
sergejom     
29.10.2009
Milahko kdo namigne če je bolje iti gor po markirani in dol po lovski poti ali obratno? Ali če vprašam drugače katera je bolj zahtevna?
sergejom     
29.10.2009
Mi lahko kdo namigne če je bolje iti gor po markirani in dol po lovski poti ali obratno? Ali če vprašam drugače katera je bolj zahtevna?
medo*     
29.10.2009
Obe sta strmi in zahtevni - tako da če pot poznaš, je mogoče vseeno kje gor in kje dol. Drugače pa je morda bolje najprej najti prehode po lovski na vrh.
MatevžRebernak     
7.6.2010
Ima mogoče kdo kakšne informacije o stanju na poti?

Lp
geppo     
8.6.2010
Verjetno te še čaka malo pred vrhom manjše snežišče. Običajno se zadrži tam do sredine junija.
MatevžRebernak     
10.6.2010
Hvala na odgovoru.
Lisa     
24.6.2010
Geppo, zate vem, da boš iz prve roke znal dobro povedat. Kakšna je pot do Krofičke za planinko brez izkušenj....Ker sama na Krofički še nisem bila, ne vem kolko je za nekega novinca primerna pot na Krofičko. Prosim pomagaj...
Hvala in lp.
geppo     
24.6.2010
Odkrito povedano, da planinki brez iskušenj ne bi svetoval pot na Krofičko. V družbi iskušenega že ( na navijam za zase...he,he )sami pa ne.
Pot je v vrhnjem delu zahtevna in gorniku z iskušnjami je normalna pot za visokogorje, nekomu zna pa delati preglavice. Tudi z varovali je je bolj revno opremljena ( za nekoga pa preveč ). Spust zahteva previdnost - nevarnost zdrsa!!
Upam, da ti nisem pobral vse morale. Druge lažje poti gor ni!
Torej, v družbi iskušenega pa le pojdi na ta bolj malo obiskan vrh, ki te bo nagradil s prekrasnim razgledom!!
Lp
Lisa     
24.6.2010
Super si tole napisal. Hvala ti. Zame ni problem, ampak bom v soboto vzela s seboj mladenko brez izkušenj, pa sem raje vprašala koliko je ne/primerna pot.
Bom pa naslednjič šla v drugi družbi gor...
Hvala ti.
hiter     
17.10.2010
Pozdrav vsem.Naslednji vikend se odpravljam po tej poti.Zanima me,kakne so razmere,je pot primerna za me,ker imam rahle težave z vrtoglavico,... lp
Koča je še odprta?
geppo     
17.10.2010
Razmere je na tak rok ( naslednji vikend ) težko napovedati!
Če imaš težave z vrtoglavico ti odsvetujem to pot. Poišči si nekaj bolj primernega, da se testiraš - naprimer Olševo.
garmont     
17.10.2010
Glede na današnje sneženje Krofička ne bo najbolj primerna za obisk. Pot je v zgornjem delu tudi izpostavljena, tako, da se je vrtoglavi naj raje ne lotevajo sami. Koča na Klemenči jami je zaprta.
LP
jvali     
12.8.2011
v četrtek, 11 avgusta 2011 sva s prijateljico osvojili krofičko. jaz prvič, mojca drugič. na vrhu naju je poleg sonca pričakal tudi kar hud mraz, veter, tako da je bilo na trenutek res zelo hladno. tudi jeklenice so bile mrzle, ki so na dveh delih v slabem stanju, in potrebne obvezne obnove. pri spustu naju je spet grelo sonce. imeli sva lep planinski dan; in ta dan je bila krofička zelo obiskana gospa.
jvali     
12.8.2011
ups, sem hitra, vsak dan sem nekje drugje v gorah, tako da sem napisala napačen datumzmeden na krofički sva bili v sredo, 10.08.2011. nasmeh
viktor.zemljic     
5.9.2011
Končno spet malo v hribe:
30.08.smo se trije pohodniki prvič odpravili po tej poti na Krofičko.
Vreme nam sicer ni bilo najbolje naklonjeno z razgledi na bližnje vrhove,ampak kljub vsemu lepo in primerno za pohajkovanje po hribih.Zgoraj opisana pot je slikovita in lepo nadelana in označena, ter kljub relativno hitremu vzponu lahko obvladljiva za naše razmere.
_Abuh_     
30.4.2012
A je kdo te dni bil gor ? Kasne so kaj snezne razmere ?
DavidK     
3.6.2012
Za natančne snežne razmere ne vem, se je pa danes iz Strelovca videlo, da je proti vrhu še kar nekaj snega.
robi14     
5.6.2012
Ima kdo mogoče kakšen podatek ali sliko o trenutnih razmerah na poti na Krofičko.
Sicer je v planu bolj Strelovec, če pa bo vreme in pa dokaj normalni pogoji na poti, pa mogoče tudi vrh Krofičke.

lp
Irina     
5.6.2012
@robi14,
v soboto ima izlet na Krofičko PD Pošte in Telekoma. Vprašaj vodnika, če ve kakšne so razmere. Bi že moral vedeti, če vodi izlet. Tako si mislim.
Vodnik/kontakt: Roman Tratar GSM: 041 387 801
redbull     
6.6.2012
vredi razmere,če so na 2500m vredu,pol bo jo še na strelovcu 1700m pa še neki,za krofičko pa isto
scorpio78     
2.7.2012
Včeraj smo osvojili vrh Krofičke. Krasen razgled in tudi vreme je bilo čudovito. Moram pa povedati, da je na zadnjem (plezalnem) delu že precej "utrujeno" varovanje. Na jeklenicah popuščajo klini in je potrebno biti kar pazljiv. Lahko bi bil kak klin več tudi zadnjih par metrov do vrha, za sestop bi bilo res dobordošlo. Drugače pa enkraten podvig nasmeh
kapelj     
9.7.2012
grem lahko sam brez vodnika gorzavijanje z očmi
garmont     
9.7.2012
Ali je to vprašanje,ali trditev? Če je to vprašanje, je odgovor seveda lahko, pod pogojem , da znaš hoditi po markiranih zavarovanih poteh.
damijanp     
28.7.2012
Res je (kot je napisal scorpio78) nekaj varoval "utrujenih", paziti pa je potrebno pri sestopu v vrhnjem delu, ker je precej drobirja na skalah.

Sicer pa je to res lep izlet - veliko je cvetja, gneče na poti pa ni. nasmeh

Slike so na:
Krofička
damijanp     
28.7.2012
Pozabil sem dodati, da bi danes bila kot obvezna dodatna oprema potrebna zaščita pred nadležnimi muhami/mušicami. Teh je na vrhu zares ogromno. Nismo zdržali več kot 5 minut. velik nasmeh
pabo     
27.8.2012
25. 8. bil na vrhu, varovala še vedno "utrujena"mrk pogled, potrebna pazljivost, zato pa na vrhu enkratno, čudoviti pogledi na okoliške vrhovenasmeh
anej     
16.6.2013
včeraj smo se odpravili na pohod proti krofički.proti vrhu je še vedno malo snega.problem je eno strmo melišče ki je zasneženo in ga je treba prečkati,tako da še vedno priporočam zimsko opremo.srečno
banana2013     
8.9.2013
Danes smo bili na Krofički. Pot je dobro zavarovana, le na enem mestu klin izpuljen, vendar zajla drži. Ni na kritičnem mestu. Sicer se nam zdi da je bilo klinov dovolj, čeprav nismo izkušeni planinci. Na vrhu je bilo precej mrzlo in vetrovno.
banana2013     
8.9.2013
Aja, pa stari macesen smo skoraj falili, saj je desno ob poti naprej od klemenče jame in nismo vidli kakšne oznake. Nazaj grede smo ga le našli velik nasmeh
katja87     
2.11.2013
V četrtek, 31.10.2013, sva bila na Krofički.
Dan je bil precej muhast, zato sva bila skoraj ves čas v megli, razgledov na vrhu pa tudi ni bilo.

Pot v zgornjem delu je lepo varovana, izpuljen je le en klin, vendar jeklenica kljub temu drži.
Ko pa sva se vračala nazaj v dolino, se je oblačnost zmanjšala in sva imela celo nekaj razgledov na okoliške vrhove velik nasmeh

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20131031-kroficka/smerokaz-na-parkiriscu/21227176
borutpovse     
4.5.2014
A je kdo kej gor hodil? Trenutne razmere, sneg? Hvala za info, lp
geppo     
4.5.2014
Sneg je še in še bo kar nekaj časa potrebna oprema.
lp
franjo66     
30.6.2014
A je kdo kej gor hodil? Trenutne razmere, sneg? Hvala za info, lp
Grenaleva     
12.8.2014
Včeraj prehodila pot z 12 in 13 letnima otrokoma. Pot dopoldne poteka v senci, sonce je bilo na vrhu, ko smo se vračali,pa lepo sije in nudi prelepe razglede na Kamniško Savinjske alpe. Pot je lepo speljana, tik pod vrhom, ko se začnejo jeklenice, pa so tri razmigane, zato se je bolje oprijeti skal. Snega ni nikjer več na poti. Od razpotja s 15 minutnim postankom na Klemenči jami smo hodili točno 3 ure in pol.
črna murka     
18.8.2014
Včeraj prehodila pot. Snega res ni nikjer na poti. Do Klemenče jame je kar nekaj možnosti za vodo. Pot je pa mokra in kar precej spolska. Macesen je pa zaradi podrene manjše smreke malce skrit in ga hitro zgrešiš. Skrbniki poti bi mogoče to lahko mal očistili, ker je tudi tabla skrita. Škoda, ker se ga splača videt ampak ga sedaj marsikdo zgreši.
dkrajnc27     
22.10.2015
Živijo.
V nedeljo imamo namen obiskat ta prečudoviti vrh. Pa me zanima ali imamo kakšne informacije koliko je snega na njej ?
Hvala, srečno
Grenaleva     
22.10.2015
Nekdo je pred nekaj dnevi opisoval pot do Korošice in nazaj po krožni čez Desko, pa je omenjal dosti snega. Glede na zadnjo strmino priporočam res dobre informacije
garmont     
22.10.2015
Markirana pot na Krofičko poteka po severni strani, ki pa je že zasnežena. Seveda je za trenuten vzpon potrebna zimska oprema,težave pa bodo tudi z iskanjem poti v snegu.
Mogoče se raje odpravite kam drugam...
dkrajnc27     
24.10.2015
Hvala vama.
Oprema vsekakor je, kar pa se snega tiče pa ija, se strinjam, da ga je bilo še pred nekaj dnevi kar dovolj, vendar pa se je le ta v teh dnevih močno poslovil. Pot je izbrana, srce pravi, da bo šlo, če pa ne bo, pa tudi prav, se obrnemo in vseeno uživamo nasmeh
Mogoče še kdo kakšno z kakšno informacijo, ki je bil te dni v ksa ? Hvala, srečno
dprapr     
24.10.2015
Krofička je še kar zasnežena. Sliko dobiš na mail.
Se pa sneg večinoma predira pod čevlji, tu in tam je pa tudi trd, še posebej na severni strani. Vsaj tako je bilo danes na Mrzli gori.

Vsekakor imej zraven opremo. V tem času ni nič narobe, če je v nahrbtniku.
Hribolazec81     
23.9.2018
Danes opravil pot, zelo lepo je gor.
Na vrhu je polno popipanih klinov bi lahko malo porihtali, na koči pa zelo prijazno osebje, super okolje vse pohvale
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje