Planinarenje

Planinarenje

Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKrofička / Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička
   Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička (markirana pot)  
Vrijeme hodanja: 3 h 35 min
Ishodište: Dom Planincev v Logarski dolini (837 m)
Cilj: Krofička (2083 m)
Visinska razlika: 1246 m
Visinska razlika (po putu): 1246 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin, šljem
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po glavni cesti, ki nas vodi preko mostu, za mostom pa nas oznake za Klemenčo jamo usmerijo levo na gozdno cesto, po kateri nadaljujemo pot, le ta pa nas v nekaj minutah pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Klemenče jame. Od križišča hodimo po cesti le še kratek čas, saj nato nadaljujemo levo po sprva široki in zložni planinski poti. Le nekaj korakov naprej pa pot preide na pobočje in se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Strma pot se v nadaljevanju vzpenja po strmem pobočju, nato pa preči hudourniško grapo in nekoliko naprej še potoček. Za potočkom postane pot še bolj strma in se vzpenja po zelo strmem pobočju, ki je predvsem v mokrem nevarno za zdrs. Po slabi uri hoje od izhodišča pa prispemo do klopce ob studenčku in le malo naprej do razpotja, kjer se priključimo poti z izhodišča Na razpotju.
Tu strmina popusti, mi pa nadaljujemo rahlo navzgor po široki poti, ki nas kmalu pripelje iz gozda. Od tu sledi le še krajši vzpon po travnatem pobočju do Koče na Klemenči jami pod Ojstrico.
Od planinske koče v bližini katere je označeno razpotje nadaljujemo levo v smeri Krofičke, Strelovca in najdebelejšega macesna v Sloveniji (desno od koče Ojstrica, Škarje, Kocbekov dom na Korošici in Planjava) po poti, ki gre v gozd in, ki nas po približno 10 minutah pripelje do že omenjenega macesna, katerega obseg na višini 130 cm znaša 464 cm, premer pa 147 cm.
Pri macesnu markirana pot zavije levo ter le malo naprej preči jaso, ki je v pomladnem in poletnem času polna cvetja. Steza se nato vrne v gozd in se vzpenja po lepo nadelani in dobro vzdrževani planinski poti, ki nas po približno 1 uri nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje, od koder nadaljujemo naravnost v smeri Krofičke (levo Strelovec).
Od razpotja naprej se pot prične obračati vse bolj v desno ter nas iz gozda postopoma pripelje na pobočja porasla z grmičevjem. Ob poti, ki se nadaljuje po vse bolj strmem pobočju počasi izginjajo še zadnji macesni. Ob vedno lepših pogledih na okoliške gore pa kmalu prispemo do tehnično zahtevnejših mest. Dobro zavarovana pot, ki nas sprva vodi čez kratke lesene stopnice, za katerimi se s pomočjo jeklenice povzpnemo po gruščnatem pobočju nas kmalu pripelje do grape, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. Po grapi se strmo vzpnemo s pomočjo jeklenice, nato pa zavijemo levo in pot nadaljujemo po rahlo izpostavljeni polički, ki nas hitro pripelje do zadnjega strmega dela poti. Naprej se s pomočjo klinov v nekaj minutah povzpnemo na vrh Krofičke.
Pristup do ishodišta:
a) Čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak) ali iz Mozirja se zapeljemo v Luče, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. Nekaj kilometrov za naseljem Solčava bomo prišli do križišča, kjer zavijemo levo v smeri Logarske doline (plačilo cestnine). V nadaljevanju se peljemo po Logarski dolini, mi pa se peljemo do Doma planincev v Logarski dolini. Parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. Parkirišče na desni strani je namenjeno gostom Doma Planincev.
b) Preko MP Jezerski vrh se zapeljemo v Avstrijo, tam pa v dolini Bele / Vellach zavijemo desno v smeri MP Pavličev vrh (Pavličevo sedlo) / Paulitchsattel. Ko prispemo na slovensko stran se najprej spustimo do doline, nato pa v križišču nekoliko pred Solčavo zavijemo desno proti Logarski dolini (plačilo cestnine). V nadaljevanju se peljemo po Logarski dolini, mi pa se peljemo do Doma planincev v Logarski dolini. Parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. Parkirišče na desni strani je namenjeno gostom Doma Planincev.
c) Zapeljemo se v Črno na Koroškem (do sem iz Raven na Koroškem ali iz Šoštanja preko prelaza Spodnje Sleme), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lučam. Sprva še asfaltna cesta, višje postane makadamska in nas pripelje do križišča večih cest na prelazu Spodnje Sleme. Nadaljujemo po glavni cesti, ki se prične prečno spuščati proti naselju Podolševa. Nižje v križišču zavijemo ostro levo (desno solčavska panoramska cesta - do izhodišča lahko prispemo tudi po tej cesti, v tem primeru se priključimo cesti preko prelaza Pavličev Vrh) v smeri Solčave. Ko se spustimo v Solčavo, v križišču, kjer se priključimo glavni cesti nadaljujemo desno. Nekaj kilometrov za naseljem Solčava bomo prišli do križišča, kjer zavijemo levo v smeri Logarske doline (plačilo cestnine). V nadaljevanju se peljemo po Logarski dolini, mi pa se peljemo do Doma planincev v Logarski dolini. Parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. Parkirišče na desni strani je namenjeno gostom Doma Planincev.
Pokraj puta:
Koča na Klemenči jami (1208m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Matkov kot
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička
Stamp     
16.7.2014
Pozdrav...
Primamljiv izlet..
Navedenih 3h35 min je sati hodanja neto ?
Ako da - koliko je bilo bruto, tj koliko vam je vremena trebalo da dođete od Doma do vrha ?
Imate li možda GPS track ?
Hvala
geppo     
16.7.2014
Je kar dobra časovna ocena. Od Doma do Klemenče je cck. 50min do 1 ure in potem je še od tu do vrha 2 - 3 ure. V 4 urah pa boš že na vrhu. Nimaš kaj zgrešit, ker je lepo markirano in označeno.
lp
Tadej     
16.7.2014
Čas v opisu je približen čas povprečnega planinca. V čas niso všteti postanki in sestop. Od planinskega doma na Klemenči jami do Krofičke je približno 2:30.
http://www.hribi.net/slika.asp?pot=260723
Stamp     
17.7.2014
(Y) Hvala..
zile67     
21.7.2014
Včeraj 20.7.2014 na Krofički, lepa tura, kot je opisano pot se strmo vzpenja, ko prideš v skalnati del je lepo varovano. Časovnica drži, za tiste z boljšo kondicijo gre tudi hitreje.
di     
2.10.2014
Dodajam informacijo, da predvidoma od konca aprila do konca oktobra pobirajo parkinino za vstop z avtom v Logarsko dolino.
_d_     
2.10.2014
Če pridete v Logarsko dolino pred 8. uro zjutraj, vstopnine ni.
geppo     
2.10.2014
Pozabil si napisati, da od 7 pa do 8 ure le z planinsko iskaznico PZS in veljavno znamkico plačila članarine za tekoče leto...
lp
geppo     
2.10.2014
Pozabil si napisati, da od 7 pa do 8 ure le z planinsko iskaznico PZS in veljavno znamkico plačila članarine za tekoče leto...
lp
_d_     
2.10.2014
Drži, se opravičujem za pomanjkljive informacije (meni se je to zdelo že kar samoumevnovelik nasmeh).
frko     
23.12.2015
Kakšna je pot od Doma planincev na Krofičko. Hvala za odgovor. Frko
Izzi23     
23.12.2015
Strma
mlubej     
25.12.2015
In zasnežena
frko     
28.12.2015
Hvala Izzi23 nasmeh imaš smisel za hec.
mlubej to sem pa hotel vedeti velik nasmeh. Hvala
CarpeDiem247     
12.8.2016
Pred dvema dnevoma sem bil prvič na Krofički in vas želim opozoriti na to, da je jeklenica v vršnem delu na dveh mestih izruvana (nosilni klin jeklenice), ampak za povprečnega planinca zadeva ne bo problematična. To je v delu, tik preden se dokončno levo zavije in le še 15min do samega vrha.
drdivx     
13.8.2016
Če misliš na del poti, ki je na slikah 28 in 29 ti lahko povem, da so tam nosilni klini taki že več kot 2 leti.
franjo66     
25.12.2016
Kakšna je pot od Doma planincev na Krofičko. Hvala za odgovor
tomislavo     
26.12.2016
pot je kopna le v zgornjem delu so 2-3 manjše zaplate snega ,ki pa se dajo tudi obiti.
pohodnik38     
19.9.2019
V nedeljo 15.9.opravljena pot na Krofičko jeklenice so na mestih še vedno tako tako ampak ni problema se da lepo pridet na vrh nasmeh

VIDEO

Lp! Tobenasmeh
saram     
10.7.2020
Včeraj na tej poti. Pot je na novo varovana. Zelo pohvalno. Priporočam. LP
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje