Planinarenje

Planinarenje

Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeDom na Gospincu (Hotel Rozka) / Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)
   Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)   
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Spodnja postaja žičnice na Krvavec (602 m)
Cilj: Dom na Gospincu (Hotel Rozka) (1491 m)
Visinska razlika: 889 m
Visinska razlika (po putu): 889 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od spodnje postaje krožno-kabinske žičnice na Krvavec kratek čas nadaljujemo po asfaltni cesti, ki vodi proti Štefanji Gori, mi pa jo že kmalu zapustimo, saj na začetku levega ovinka nadaljujemo desno na makadamsko cesto, ob kateri opazimo oznake za Davovec, grobišče borcev NOB nad Davovcem in Krvavec. Slabša makadamska cesta se nadaljuje ob potoku Reka, mi pa po dolini nadaljujemo do mesta, kjer markirana pot proti Davovcu in Krvavcu zavije levo. Tu ob poti opazimo oznake, da nam nasproti lahko pridejo kolesarji, saj del poti v nadaljevanju poteka po trasi kolesarske "downhill" proge. Pot naprej se vzpenja skozi gozd in se dokaj strmo vzpenja. Višje nas pot pripelje do v glavnem zapuščenega zaselka Davovec, kjer stoji nekaj hiš. Še nekoliko višje dosežemo sedlo Davovec, kjer se nam priključita še poti iz Štefanje Gore in Spodnje Kokre, mi pa nadaljujemo desno, sprva po kolovozu v smeri Planinskega doma na Gospincu. Dokaj zložen kolovoz nas nato vodi še mimo obeležja NOB, pot pa se za obeležjem v kratkem času nekajkrat razcepi. Na vseh razpotjih pazljivo sledimo markacijam, markirana pot pa kaj kmalu zapusti kolovoz ter se v nadaljevanju strmo vzpenja skozi strnjen gozd. Vse bolj strma pot nas višje pripelje do manjše razgledne točke, s katere se nam odpre pogled na krožno kabinsko žičnico, ki pelje na Krvavec. Pot se nato vrne v gozd in se vzpenja po poti, po kateri nam lahko nasproti pride kakšen turni kolesar (tu jih je kar precej; večji del imajo svojo traso, občasno pa je pot le ena). Ko pridemo iz gozda, pot preči pašno ograjo in nas za tem pripelje na cesto, kateri sledimo desno do zgornje postaje žičnice na Krvavec. Dom na Gospincu pa se nahaja v neposredni bližini omenjene postaje.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec.
Pokraj puta:
Davovec (930m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Hotel Krvavec, Dom na Krvavcu
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka) Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Spodnja postaja žičnice na Krvavec - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)
sirt1     
23.11.2011
Res ne vem zakaj se morate lublajnčan vedno nekaj spakovat?jezen
pravilno GOSPINCA-Dom na Gospinci
Loni     
23.11.2011
Skozi primorske očinasmeh: planota Gospinc - na Gospincu. Lokalno ime očitno ni zašlo med uradna poimenovanja.
francimedved     
24.11.2011
Ampak koča pa večinoma zaprta.
Loni     
26.11.2011
Tole imajo danes obljavljeno na FB:
Ekipa Rozka je pripravljena, sedaj pa zavihamo rokave in veselo na delo, da pozimi bo veselo...se vidimo nad oblaki! nasmeh

remedy     
2.9.2012
Tu sem se ustavil, preden sem šel z vrha Korena in Mokrice nazaj v dolino. Zadržal sem se kar dolgo, saj sva z oskrbnikom Zdravkom padla v debato, medtem ko sem se mastil s štruklji, ki jih pripravi sam. Prva liga! velik nasmeh
robi2107     
12.7.2015
Morda se avtor tega opisa poti res spakuje, ko uporablja Gospinec namesto Gospinca, čeprav imena na priloženem zemljevidu ne puščajo dvoma. Vendar pa je absurd, da se čez to pritožuje sirt1, ki pa je očitno polpismen. Ljubljana - Ljubljančan. Ali je morda Lublajna? Pa še z malo je napisal prebivalca nekega kraja. Ali pa gre morda za prebivalce nekega kraja? Vejic tudi ne pozna, za nameček pa veliko začetnico na začetku stavka uporablja po navdihu.zavijanje z očmi
Sicer pa je opis poti morda malo zastarel. Table na 4. sliki namreč nisem opazil, sem pa z makadamske poti zavil levo v hrib pri tabli, kjer je čas hoje do Krvavca ocenjen na 2 uri in 10 min. Pa tudi mimo obeležja na sliki 16 nisem šel, ker se pot kakšnih 20m nazaj odcepi levo navzgor. Tudi s kolesarsko progo se pešpot prav nič ne prekriva, se pa nekajkrat križata, zlasti bolj v zgornjem delu, je pa res, da včasih prideta čisto skupaj. Sta pa tudi tedaj ločeni s kakšnim deblom ali kaj podobnega. Sicer pa je pot skozi gozd odlično markirana (morda malo bolje navkreber), tako da pohodnik ni prav nič zmeden, kje je treba kam zaviti. Dokaj strma, vendar ne prehuda za normalno razgibanega človeka. Priporočam.
cofka     
29.1.2018
Dom na Gospincu je po novem hotel Rozka
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje