Planinarenje

Planinarenje

Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeTolsti vrh (Dobrovlje) / Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje)
   Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje)   
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Dom planincev Farbanca (702 m)
Cilj: Tolsti vrh (Dobrovlje) (1077 m)
Visinska razlika: 375 m
Visinska razlika (po putu): 450 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Zgornja Savinjska dolina 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od doma planincev Farbanca se usmerimo na peš pot v smeri Črete in Tolstega vrha. Pot gre že po nekaj korakih v gozd, kjer se začne zmerno do strmo vzpenjati. Le malo naprej se pot priključi širokemu kolovozu, ki se sprva zložno, nato pa strmo vzpenja in se višje priključi makadamski cesti (do sem lahko tudi po cesti).
Nadaljujemo naravnost in cesta nas po 2 minutah nadaljnje hoje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Čreta). Z razmeroma zložne ceste pa nas markacije kmalu usmerijo na peš pot, ki se nekoliko bolj vzpne in nas v nekaj minutah pripelje do mesta, kjer se priključimo poti od doma na Čreti. Nadaljujemo desno po precej zložni poti, ki nas po nekaj korakih hoje pripelje do lepe razgledne točke pri velikem križu.
Z razgledne točke ob kateri se nahajata dve prijetni klopci se nam odpre lep razgled na Vransko in Posavsko hribovje.
Nadaljujemo po zložni poti, ki se nekoliko naprej za krajši čas strmo spusti, nato pa preči občasno bolj strma pobočja in nas za tem pripelje do manjšega zaselka (kmetija Rucgar), kjer tudi pridemo na naslednje razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri Tolstega vrha in spomenika NOB (levo preval Lipa in sveti Jošt) po poti, ki se začne prečno vzpenjati po deloma razglednem pobočju. Višje pot zavije v desno, gre v gozd in se za krajši čas rahlo spusti. Po nekaj minutah nadaljnje hoje pa pot na Tolsti vrh zavije ostro levo (naravnost spomenik NOB 15 minut) in se postopoma začne vse strmeje vzpenjati. Tej razmeroma dobro označeni poti nato sledimo vse do Tolstega vrha.
Le nekaj korakov pod vrhom pa se nam odpre lep razgled na Kamniško Savinjske Alpe, priključi pa se nam tudi pot od svetega Jošta.
Pristup do ishodišta:
Iz Mozirja se zapeljemo v Nazarje in cesti naprej sledimo proti Gornjemu Gradu in Šmartnem ob Dreti. Le malo za Lačjo vasjo pa se levo odcepi cesta v smeri Črete in Farbance (odcep je označen). Cesti, ki postane makadamska in se začne vzpenjati, nato sledimo v smeri Farbance, kjer v bližini doma planincev tudi parkiramo (parkiramo nekoliko pod domom na enem od parkirišč ob cesti.
Iz Kamnika se čez prelaz Črnivec zapeljemo do Gornjega Grada in cesti naprej sledimo v smeri vasi Bočna, Šmartno ob Dreti in Nazarje. Le malo za vasjo Pusto polje pa opazimo cesto, ki se usmeri desno v smeri Čreta in Farbanca. Naprej sledi zgornjemu opisu.
Prosječna ocjena izleta: 6,8/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje) Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom planincev Farbanca - Tolsti vrh (Dobrovlje)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje