Planinarenje

Planinarenje

Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeDom planincev Farbanca / Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca
   Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca   
Vrijeme hodanja: 0 h 50 min
Ishodište: Potok (Mostni graben) (395 m)
Cilj: Dom planincev Farbanca (702 m)
Visinska razlika: 307 m
Visinska razlika (po putu): 307 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Zgornja Savinjska dolina 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Pot začnemo preko mostička, ob katerem opazimo oznake za Dom na Farbanci. Sledi vzpon skozi gozd, kjer se najprej vzpenjamo po kolovozu, višje pa po lepo urejeni pešpoti, ki nas vodi mimo Lahkega studenca. Nad studencem prečimo še en kolovoz, nato pa se razmeroma strma pot nekoliko položi in preide v neizrazito dolinico. Iz dolinice kmalu zavijemo nekoliko v desno, nato pa se najprej priključimo na kolovoz, nekaj korakov višje pa še na makadamsko cesto, po njej pa hitro dosežemo Dom planincev na Farbanci.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (januar).
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Mozirje (do sem iz Šoštanja ali avtoceste Ljubljana - Maribor (izvoz Šentrupert)), od koder iz glavnega krožišča z vožnjo nadaljujemo proti Gornjemu Gradu in Logarski dolini. Nekaj kilometrov naprej, pa za Petrolovo bencinsko črpalko zavijemo levo v smeri Nazarij. V nadaljevanju se peljemo skozi Nazarje, kjer sledimo oznakam za naselji Dobletina in Šmartno ob Dreti. V nadaljevanju se peljemo skozi Dobletino in Lačjo vas, nato pa za mostom preko Drete nadaljujemo levo proti vasici Potok. Na koncu vasi cesta preide v gozd, nato pa se nadaljuje ob potoku Mostni graben. Kakih 200 m naprej prispemo do manjšega parkirišča, ob katerem se nahajajo planinske smerne table in lesen mostiček preko katerega se začne opisana pot.
b) Zapeljemo se do naselja Šmartno ob Dreti (do sem iz Gornjega Grada, Ljubnega ob Savinji ali Vranskega preko prelaza Lipa), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Nazarjam. Za naseljem Pusto Polje nadaljujemo desno proti vasici Potok. Na koncu vasi cesta preide v gozd, nato pa se nadaljuje ob potoku Mostni graben. Kakih 200 m naprej prispemo do manjšega parkirišča, ob katerem se nahajajo planinske smerne table in lesen mostiček preko katerega se začne opisana pot.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Dom na Čreti, Sveta Mati Božja na Čreti, Vrhe, Tolsti vrh (Dobrovlje)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Potok (Mostni graben) - Dom planincev Farbanca
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje