Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
Planinski venci / Kamniško Savinjske Alpe / Smokuški vrh / Završniško jezero - Smokuški vrh (čez Brezniške peči)

Završniško jezero - Smokuški vrh (čez Brezniške peči)

Print
Ishodište: Završniško jezero (630 m)
Širina/Dužina: 46,4072°N 14,1461°E
Ime puta: čez Brezniške peči
Vrijeme hodanja: 3 h
Zahtijevnost: djelomično zahtjevna neoznačena staza
Visinska razlika: 492 m
Visinska razlika po putu: 600 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Autor: heinz
Pogleda: 31.703
 4 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 46
Broj komentara: 31
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Lesce, gdje na kružnom toku nastavljamo starom cestom u smjeru Žirovnice i Jesenica. Nakon nekoliko km vožnje prolazimo pored raskrižja na kojem se put odvaja desno u Žirovnici. Prolazeći pored vijadukta Završnik, s desne strane primjećujemo odvojak na koji idemo (oštro skrećemo desno). Odmah nailazimo na manje raskrižje na kojem idemo lijevo, a na sljedećem (nakon cca 50 metara) desno, u smjeru Završnika. Nakon kraćeg spusta, cesta se neko vrijeme blago uspinje, nakon čega se spušta, te nas dovodi do mjesta gdje se lijevo odvaja makadam prema Valvasorjevom domu. Tek nešto dalje, s desne strane uočavamo veliko parkiralište koje se nalazi uz početak umjetnog jezera Završnik. Ovdje je naša početna točka.
Opis puta:
Sa parkinga idemo preko betonskog mosta koji prelazi preko jezera. S druge strane, desno uočavamo razdvojenu stazu, koja vodi u šumu. Idemo lijevo (gornji), po kojem se uspinjemo prema vrhu grebena. Staza se dosta brzo gubi, a mi idemo malo lijevo prema vrhu, gdje na kraju nailazimo na relativno širok put koji vodi desno prema vrhu grebena. Kad stignemo, otvara se pogled na drugu stranu, gdje su Žirovnica i Moste, odakle dolazi i staza s južne strane. Skrećemo lijevo (prema istoku), ugodnom, utabanom stazom, grebenom prema Malom vrhu. Ubrzo se otvara pogled natrag prema Jesenicama na zapadu, a lijevo u dolinu djelomično vidimo jezero u Završnici.
Kod putokaza nastavljamo ravno prema Gosjaku (desno Sveti Lovrenc). I ubrzo se staza s vrha Malog vrha malo spušta, a potom se neko vrijeme spušta. Na desnom rubu grebena povremeno su lijepi vidikovci. S lijeve strane jedne od njih uočavamo zanimljive litice (Peči), uz koju staza s desne strane vodi dalje grebenom prema sljedećem vrhu Gosjaka. Prije nego što se popnemo tamo, nailazimo i na vjerski simbol (križ) i klupu s lijeve strane. Ovdje je naš put presječen puteljkom iz doline, a mi nastavljamo ravno grebenom, gdje nailazimo na stijene, po kojima se malo uspinjemo i tako najprije lijevom, a nakon toga i desnom stranom grebena uspon na vrh Gosjak, gdje prvi put malo bliže vidimo Smokuški vrh. Kasnije desno uočavamo još jedan vidikovac s klupom koji se nalazi iznad Doslovča, nešto dalje lijevo manju vikendicu i nakon nje također vodozahvat (ovdje širi put iz Doslovča prelazi Gosjak). Nastavljamo strmo uzbrdo, desno od vodozahvata, gdje ubrzo opet nailazimo na stijene, po kojima se dijelom penjemo uspinjući se preko tzv. Golovca. Nalazimo se na nekako najužem dijelu grebena. Strmina većeg dijela stjenovitog grebena, pri usponu na Golovec 2-3 puta tek malo opada, a zahtjevna i panoramska staza na kraju se posljednji put strmo uspinje prema Smokuškom vrhu, gdje isprva nailazimo na lijepu klupu s upisnom knjigom. , te nakon dodatnih 15 min hoda, gdje se greben već širi, dolazimo i do cilja, - vidikovca sa "klupicama" na gornjem dijelu grebena.
Pri usponu i silasku s Gosjaka i Golovca, po mokrom postoji velika opasnost od poskliznuća!
zemljovid puta - Smokuški vrh
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, upisna knjiga
Slike:
Završniško jezero - Smokuški vrh1
Završniško jezero - Smokuški vrh2
Završniško jezero - Smokuški vrh3
Završniško jezero - Smokuški vrh4
Završniško jezero - Smokuški vrh5
Završniško jezero - Smokuški vrh6
Završniško jezero - Smokuški vrh7
Završniško jezero - Smokuški vrh8
Završniško jezero - Smokuški vrh9
Završniško jezero - Smokuški vrh10
Završniško jezero - Smokuški vrh11
Završniško jezero - Smokuški vrh12
Završniško jezero - Smokuški vrh13
Završniško jezero - Smokuški vrh14
Završniško jezero - Smokuški vrh15
Završniško jezero - Smokuški vrh16
Završniško jezero - Smokuški vrh17
Završniško jezero - Smokuški vrh18
Završniško jezero - Smokuški vrh19
Završniško jezero - Smokuški vrh20
Završniško jezero - Smokuški vrh21
Završniško jezero - Smokuški vrh22
Završniško jezero - Smokuški vrh23
Završniško jezero - Smokuški vrh24
Završniško jezero - Smokuški vrh25
Završniško jezero - Smokuški vrh26
Završniško jezero - Smokuški vrh27
Završniško jezero - Smokuški vrh28
Završniško jezero - Smokuški vrh29
Završniško jezero - Smokuški vrh30
Završniško jezero - Smokuški vrh31
Završniško jezero - Smokuški vrh32
Završniško jezero - Smokuški vrh33
Završniško jezero - Smokuški vrh34
Završniško jezero - Smokuški vrh35
Završniško jezero - Smokuški vrh36
Završniško jezero - Smokuški vrh37
Završniško jezero - Smokuški vrh38
Završniško jezero - Smokuški vrh39
Završniško jezero - Smokuški vrh40
Završniško jezero - Smokuški vrh41
Završniško jezero - Smokuški vrh42
Završniško jezero - Smokuški vrh43
Završniško jezero - Smokuški vrh44
Završniško jezero - Smokuški vrh45
Završniško jezero - Smokuški vrh46
Rasprava o izletu Završniško jezero - Smokuški vrh (čez Brezniške peči)
klavdipo5. 04. 2010 00:00:00
Ali je na teh vrhovih mogoče zaslediti tudi kakšen žig ( vsaj Smokuški vrh)?
LP
Gorazd G5. 04. 2010 00:00:00
Ravnokar za gore-ljudje pripravljam objavo o tem grebenu, pa se žal pri najboljši volji ne spomnim, če je na katerem vrhu žig. Tudi v osebnem dnevniku ne piše nič o njem. Sta pa zagotovo (najmanj) dve vpisni knjigi. Na grebenu pod najvišjo točko (Jecola 1080 m) in pri cerkvici sv. Lovrenca pod Malim vrhom. Zagotavljam pa vsem, da je greben popolnoma dovolj zanimiv tudi brez žigov.

Verjetno bo heinz vedel kaj več mežikanje





Parkeljc5. 04. 2010 00:00:00
Točno pred enim mesecem sem prehodil greben od vodnega zbiralnika v Žirovnici do Sv.Petra in sestopil v Krpin, a na nobenem vrhu na poti nisem opazil žiga.
Bojan_A5. 04. 2010 00:00:00
To je meni osebno eden najbljubših gorskih tekov. Ravno zato, ker je pot ozka in zato adrenalinska, je potrebno sem in tja kaj poplezati,.

Super je! Priporočam tako pohodnikom, kot tekačem: http://bojanambrozic.spaces.live.com/blog/cns!ACD975034630F7FE!8092.entry
Bojan_A5. 04. 2010 00:00:00
Jaz vem da je skrinjica z vpisno knjigo pri vrhu s klopco. Ali je notri žig ali ne, pa nsiem preverjal. Štempljanje mi pač nič ne pomeni. Več mi pomenijo lepe fotke in zanimivo doživetje.

Letos sem bil ferburarja in večino pot premagal v stilu tek v gaženju. Sem pa našel končno rešitev za nazaj grede. Kajti problem je ko si enkrat na koncu grebena si bolj ali manj obsojen na cesto skozi Kašarijo. Zadnjič pa sem našel potko, ki se desno navzdol odcepi takoj za Smokuškim vrhom. Sicer se ta pot potem še neštetokrat razcepi, ampak z nekaj smisla za oreintacijo (držite se desno in pazite da se ne vzpnete spet previsoko) te ta pot lepo po gozdu pripelje do vodovodnega stolpa. Tam greste po stopnicah gor, skozi tunelček in takoj za njim po poti desno, pa ste spet pri jezu v Završnici.

Druga varainta za nazaj grede je pa sestop v Završnico, tam pa še nisem šel.
klavdipo5. 04. 2010 00:00:00
Vsem hvala za odgovore!
LP
heinz6. 04. 2010 00:00:00
Malo pozno (kao neki avtor opisa) se javljam, ampak jasno je, da sem zgolj glede opisa prvi.. Vsi so napisali prav tako kot bi jaz, namreč, da je ta greben pač vredo doživeti,- tudi brez žiga.
Smatram, da je mnogo, mnogo, premnogo, oz ogromno vrhov, gora in planin,.. ne samo pri nas- v Sloveniji, ampak širom po svetu, ki nimajo žigov, a so še in še vredne, ne zgolj omembe, ampak našega obiska. Najlepše mi je bilo (zagotovo), tam, kjer ni bilo knjig in žigov..
Greben B.P. je eden izmed najpreprostejših ciljev, ki si jih lahko zamisliš ta čas.
Tudi najzanimivejših.
Skoraj celotni opis (upam da ne že preobširen) se nahaja zg. ..
LP heinz!
starakapa7. 04. 2010 00:00:00
Na vseh opisih slik sem zasledil,da se imenovani vrhovi nahajajo v KAMNIŠKOSAVINJSKIH ALPAH.Ali je ti res!!!???
Morda pa se motim,ko mislim,da se ti vrhovi nahajajo v KARAVANKAH.
lp Starakapa
Bojan_A7. 04. 2010 00:00:00
Ja, prav si prebral. Tako piše tudi na mojem blogu. Brezniške preči so začetek Kamniško-Savinjskih Alp, kamor geološko tudi sodijo. Le še geografi jih napačno uvrščajo med Karavanke.
starakapa7. 04. 2010 00:00:00
Hvala me veseli , da sem izvedel nekaj novega.
kolobar7. 04. 2010 00:00:00
Še ena rešitev sestopa (od danes):
Štart iz Most, po grebenu do vrha, sestop proti vzhodu in po markirani poti čez Tolsti vrh na Poljško planino. S Poljške sestop do Tinčkove koče, od tu na Valvazorja in sestop v Završnico ter nazaj v Moste.
heinz8. 04. 2010 00:00:00
Se strinjam, da je štart iz Most (bližina trgovine in bifeja) še zanimivejša od zg. opisane, le s parkirnim prostorom in iskanjem začetka poti (v ulici) zna biti težava.
Ob tej varianti se nam čas hoje podaljša za cca 45 min.
Tretja možnost s štartom iz Završnice je desno nazaj ob grebenu (potok na desni) skozi tunelček do vodostana Moste (20 min), od koder se povzpnemo na greben in nato dalje proti Sm. vrhu ali Sv. Petru...
Bojan_A8. 04. 2010 00:00:00
Jaz vedno štartam v Mostah. Avto pustim pred Mercatorjem ali gostilno Trebušnik.

Čas ture se pa nič ne podaljša, če že takoj v Mostah kakih 100 - 200 m za železniškim prehodom zaviješ na desno v samo vas. Tam pa se najde pri neki hiši z manjšim peskokopom zelo slabo viden in malce nerodne začetek poti. Potem ste po 5 minutah na grebenu in naprej sledite Heinzovem opisu. Na ta način začnete svojo turo še bolj na začetku grebena in imate za nagrado nekaj malega plezarije (da se tudi obvoziti).
heinz8. 04. 2010 00:00:00
Ja, tega je kar veliko.. sicer pa se kar izplača osebno raziskovati, saj ni možno veliko zgrešiti. Vsega tako ali tako ne moreš opaziti v enem dnevu oz že prvič.
Ravnokar sem prebral zelo zanimiv Gorazdov prispevek o GBP na gore-ljudje. Priporočam branje!
http://www.gore-ljudje.net/novosti/54001/#19700101010000
darh18. 04. 2010 00:00:00
Sicer nas obisk Brezniških peči še čaka, smo pa zato minulo nedeljo opravili drugo polovico ture, ki jo je predlagal kolobar in kljub rahlemu naletavanju snega je bilo prav prijetno.
Majdag22. 05. 2011 00:00:00

...Greben je zelo pester, je kar dosti skalnih odsekov poti. Razgledi pa so čudoviti, posebno v takem vremenu, kot je bil danes, zanimivo in lepo, čav Majdanasmeh
JusAvgustin22. 05. 2011 00:00:00
greben se lahko podaljša vse do sv. petra. Lep greben za začetnike, lahko do manj zahtevna neoznačena steza skupne dolžine slabih 7km.mežikanje
marezt22. 02. 2016 00:00:00
Zdravo...če bi se pri vodnem zajetju odcepil v desno(gledano z završnice) naj bi prišel na Rodine...ali to drži?
franca25. 02. 2016 00:00:00
Drži!
Bojan_A19. 03. 2017 00:00:00
Najlepši sredogorski greben je v tej pomladi čudovit. Pot je po novem delno označena ter varovana s klini in s skobami. Priporočam: https://bojanambrozic.com/2017/03/19/brezniske-peci-roblek/
heinz20. 03. 2017 00:00:00
Po mojem mnenju so klini in skobe na GBP brez potrebe.
Bojan_A21. 03. 2017 00:00:00
Se strinjam.
Majdag9. 10. 2017 00:00:00
Roman2929. 05. 2018 00:00:00
Ker so bili v nedeljo 27.5.2018 vrhovi Kamniško Savinjskih Alp skriti v oblakih je bil izlet od Završniškega jezera do Smokuškega vrha po Grebenu Brezniških peči kot naročen. Lp
Majdag19. 04. 2019 00:00:00
GBP od začetka nad hišami v Mostah in do konca, sestop v Begunje. Pot ni pretirano težka, za tiste s kondicijo, ker je dolga. Tudi lahka ni, za nekoga, ki ni vajen skalovja in hoje po njem. Ni za podcenjevat grebena, čeprav je nmv le nekaj nad 1100. Pot je lepa, drevje brsti in avrikelj cveti. Spomladanski čas je najlepši za ta greben.
Vedno znova me navduši.nasmehnasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2019/04/reber-zeleni-in-v-pecinah-avrikelj-cveti.html
Jusk23. 01. 2020 00:00:00
Super pot,občasno kar adrenalinska,ozek greben,poplezavanje po skalah,strmine.. lepi razgledi po Gorenjski in gorah daleč naokolinasmeh med potjo srečal tudi nekaj pohodnikov,nazaj do Završnice pa iz Smokuškega vrha po cesti,tako da sem naredil kar fajn krognasmeh
Majdag12. 07. 2020 00:00:00


Titova vas, Smokuški vrh, Jekola, Gosjak in.. Nedelja 5.7.malo drugače, se zgodi. Začetek v Titovi vasi in nadaljevanje na Smokuški vrh in potem sestop po skalovju iz obratne smeri. Malo pred Malim vrhom se spustim v dolino in nadaljujem po stranskih poteh in - Trim stezi do jezera...nasmeh
nasmeh
https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2020/07/titova-vas-in-malo-naokoli.html
strelec195420. 02. 2021 00:00:00
Danes na grebenu precej toplo za ta čas.Srečal sem prvega znanilca pomladi skoraj bi ga pohodil.Pošteno me je presenetil.
šoni30. 05. 2023 14:00:11
Višinska razlika po poti je navedena napačno, ta presega 600 m.
Tadej30. 05. 2023 17:07:30
Hvala za opozorilo, sem popravil.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići