Planinarenje

Planinarenje

Završniško jezero - Smokuški vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeSmokuški vrh / Završniško jezero - Smokuški vrh
   Završniško jezero - Smokuški vrh (čez Brezniške peči)  
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Završniško jezero (630 m)
Cilj: Smokuški vrh (1122 m)
Visinska razlika: 492 m
Visinska razlika (po putu): 518 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevna neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo čez betonski most, ki prečka jezero. Na drugi strani, desno opazimo razcepljeno pot, ki pelje v gozd. Usmerimo se na levo (zgornjo), po kateri se vzpnemo proti vrhu grebena. Poti dokaj hitro zmanjka, mi pa se usmerjamo nekoliko v levo proti vrhu, kjer naposled naletimo na kar široko pot, ki vodi desno proti vrhu grebena. Ko prispemo do tja, se nam odpre pogled na drugo stran, kjer se nahajata Žirovnica in Moste, od koder sem pripelje tudi pot z južne strani. Zavijemo levo (proti vzhodu), po prijetni, uhojeni stezi, na greben proti Malemu Vrhu. Kmalu se nam odpre pogled nazaj proti Jesenicam na zahodu, medtem, ko na levi v dolini lahko deloma opazujemo jezero v Završnici.
Pri usmerjevalnih tablah nadaljujemo naravnost proti Gosjaku (desno Sveti Lovrenc). Kmalu pa se pot z vrha Malega Vrha nekoliko spusti in zatem za nekaj časa položi. Na desni rob grebena nas občasno vabijo lepa razgledišča. Na levi strani enega od teh opazujemo zanimive pečine (Peči), ob katerih nas pot po desni strani vodi dalje po grebenu proti naslednjemu vrhu Gosjak-u. Preden se nanj povzpnemo, naletimo še na znamenje (križ) in klopco na levi. Tu našo, prečka pot iz doline, mi pa nadaljujemo naravnost po grebenu, kjer naletimo na skalovje, po katerem nekoliko poplezamo in se tako najprej po levi in zatem še desni strani grebena povzpnemo na vrh Gosjaka, kjer prvič nekoliko bližje ugledamo Smokuški vrh. Kasneje na desni opazimo še eno razgledišče s klopco, ki se nahaja nad Doslovčami, nekoliko naprej na levi manjšo kočo in zatem še vodni zbiralnik (tukaj širša pot iz Doslovč prečka Gosjak). Pot nadaljujemo strmo v klanec, desno od zbiralnika, kjer kmalu znova naletimo na skalovje, po katerem se deloma plezaje vzpenjamo čez t.i. Golovec. Smo na nekako najožjem delu grebena. Strmina večji del skalnega grebena, med vzpenjanjem po Golovcu 2-3 krat zgolj nekoliko popusti, zahtevna razgledna pot pa se naposled še zadnjič strmo vzpne proti Smokuškemu Vrhu, kjer najprej naletimo na lično klopco z vpisno knjigo, po nadaljnjih 15 min hoje, kjer se greben že razširi, pa še na cilj poti, - razgledno točko s "klopcami" na vršni legi grebena.
Pri vzpenjanju in sestopanju z Gosjaka in Golovca, v mokrem preti velika nevarnost zdrsa!
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, kjer se v krožišču usmerimo na staro cesto v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, peljemo mimo križišča, kjer se desno odcepi cesta v Žirovnico. Ko prevozimo viadukt Završnica, opazimo na desni strani odcep, na katerega se usmerimo (zavijemo ostro desno). Že takoj naletimo na manjše križišče, kjer peljemo levo, v naslednjem (čez cca 50 m) pa desno, v smeri Završnice. Po krajšem spustu se cesta za nekaj časa nekoliko vzpne, nato pa položi, ter pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi makadam proti Valvasorjevemu domu. Le malo naprej, na desni opazimo veliko parkirišče, ki se nahaja ob začetku umetnega jezera Završnica. Tu je naše izhodišče.
Prosječna ocjena izleta: 9,8/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh Završniško jezero - Smokuški vrh
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Završniško jezero - Smokuški vrh
klavdipo     
5.4.2010
Ali je na teh vrhovih mogoče zaslediti tudi kakšen žig ( vsaj Smokuški vrh)?
LP
Gorazd G     
5.4.2010
Ravnokar za gore-ljudje pripravljam objavo o tem grebenu, pa se žal pri najboljši volji ne spomnim, če je na katerem vrhu žig. Tudi v osebnem dnevniku ne piše nič o njem. Sta pa zagotovo (najmanj) dve vpisni knjigi. Na grebenu pod najvišjo točko (Jecola 1080 m) in pri cerkvici sv. Lovrenca pod Malim vrhom. Zagotavljam pa vsem, da je greben popolnoma dovolj zanimiv tudi brez žigov.

Verjetno bo heinz vedel kaj več mežikanje

Parkeljc     
5.4.2010
Točno pred enim mesecem sem prehodil greben od vodnega zbiralnika v Žirovnici do Sv.Petra in sestopil v Krpin, a na nobenem vrhu na poti nisem opazil žiga.
Bojan_A     
5.4.2010
To je meni osebno eden najbljubših gorskih tekov. Ravno zato, ker je pot ozka in zato adrenalinska, je potrebno sem in tja kaj poplezati,.

Super je! Priporočam tako pohodnikom, kot tekačem: http://bojanambrozic.spaces.live.com/blog/cns!ACD975034630F7FE!8092.entry
Bojan_A     
5.4.2010
Jaz vem da je skrinjica z vpisno knjigo pri vrhu s klopco. Ali je notri žig ali ne, pa nsiem preverjal. Štempljanje mi pač nič ne pomeni. Več mi pomenijo lepe fotke in zanimivo doživetje.

Letos sem bil ferburarja in večino pot premagal v stilu tek v gaženju. Sem pa našel končno rešitev za nazaj grede. Kajti problem je ko si enkrat na koncu grebena si bolj ali manj obsojen na cesto skozi Kašarijo. Zadnjič pa sem našel potko, ki se desno navzdol odcepi takoj za Smokuškim vrhom. Sicer se ta pot potem še neštetokrat razcepi, ampak z nekaj smisla za oreintacijo (držite se desno in pazite da se ne vzpnete spet previsoko) te ta pot lepo po gozdu pripelje do vodovodnega stolpa. Tam greste po stopnicah gor, skozi tunelček in takoj za njim po poti desno, pa ste spet pri jezu v Završnici.

Druga varainta za nazaj grede je pa sestop v Završnico, tam pa še nisem šel.
klavdipo     
5.4.2010
Vsem hvala za odgovore!
LP
heinz     
6.4.2010
Malo pozno (kao neki avtor opisa) se javljam, ampak jasno je, da sem zgolj glede opisa prvi.. Vsi so napisali prav tako kot bi jaz, namreč, da je ta greben pač vredo doživeti,- tudi brez žiga.
Smatram, da je mnogo, mnogo, premnogo, oz ogromno vrhov, gora in planin,.. ne samo pri nas- v Sloveniji, ampak širom po svetu, ki nimajo žigov, a so še in še vredne, ne zgolj omembe, ampak našega obiska. Najlepše mi je bilo (zagotovo), tam, kjer ni bilo knjig in žigov..
Greben B.P. je eden izmed najpreprostejših ciljev, ki si jih lahko zamisliš ta čas.
Tudi najzanimivejših.
Skoraj celotni opis (upam da ne že preobširen) se nahaja zg. ..
LP heinz!
starakapa     
7.4.2010
Na vseh opisih slik sem zasledil,da se imenovani vrhovi nahajajo v KAMNIŠKOSAVINJSKIH ALPAH.Ali je ti res!!!???
Morda pa se motim,ko mislim,da se ti vrhovi nahajajo v KARAVANKAH.
lp Starakapa
Bojan_A     
7.4.2010
Ja, prav si prebral. Tako piše tudi na mojem blogu. Brezniške preči so začetek Kamniško-Savinjskih Alp, kamor geološko tudi sodijo. Le še geografi jih napačno uvrščajo med Karavanke.
starakapa     
7.4.2010
Hvala me veseli , da sem izvedel nekaj novega.
kolobar     
7.4.2010
Še ena rešitev sestopa (od danes):
Štart iz Most, po grebenu do vrha, sestop proti vzhodu in po markirani poti čez Tolsti vrh na Poljško planino. S Poljške sestop do Tinčkove koče, od tu na Valvazorja in sestop v Završnico ter nazaj v Moste.
heinz     
8.4.2010
Se strinjam, da je štart iz Most (bližina trgovine in bifeja) še zanimivejša od zg. opisane, le s parkirnim prostorom in iskanjem začetka poti (v ulici) zna biti težava.
Ob tej varianti se nam čas hoje podaljša za cca 45 min.
Tretja možnost s štartom iz Završnice je desno nazaj ob grebenu (potok na desni) skozi tunelček do vodostana Moste (20 min), od koder se povzpnemo na greben in nato dalje proti Sm. vrhu ali Sv. Petru...
Bojan_A     
8.4.2010
Jaz vedno štartam v Mostah. Avto pustim pred Mercatorjem ali gostilno Trebušnik.

Čas ture se pa nič ne podaljša, če že takoj v Mostah kakih 100 - 200 m za železniškim prehodom zaviješ na desno v samo vas. Tam pa se najde pri neki hiši z manjšim peskokopom zelo slabo viden in malce nerodne začetek poti. Potem ste po 5 minutah na grebenu in naprej sledite Heinzovem opisu. Na ta način začnete svojo turo še bolj na začetku grebena in imate za nagrado nekaj malega plezarije (da se tudi obvoziti).
heinz     
8.4.2010
Ja, tega je kar veliko.. sicer pa se kar izplača osebno raziskovati, saj ni možno veliko zgrešiti. Vsega tako ali tako ne moreš opaziti v enem dnevu oz že prvič.
Ravnokar sem prebral zelo zanimiv Gorazdov prispevek o GBP na gore-ljudje. Priporočam branje!
http://www.gore-ljudje.net/novosti/54001/#19700101010000
darh     
18.4.2010
Sicer nas obisk Brezniških peči še čaka, smo pa zato minulo nedeljo opravili drugo polovico ture, ki jo je predlagal kolobar in kljub rahlemu naletavanju snega je bilo prav prijetno.
Majdag     
22.5.2011

...Greben je zelo pester, je kar dosti skalnih odsekov poti. Razgledi pa so čudoviti, posebno v takem vremenu, kot je bil danes, zanimivo in lepo, čav Majdanasmeh
JusAvgustin     
22.5.2011
greben se lahko podaljša vse do sv. petra. Lep greben za začetnike, lahko do manj zahtevna neoznačena steza skupne dolžine slabih 7km.mežikanje
marezt     
22.2.2016
Zdravo...če bi se pri vodnem zajetju odcepil v desno(gledano z završnice) naj bi prišel na Rodine...ali to drži?
franca     
25.2.2016
Drži!
Bojan_A     
19.3.2017
Najlepši sredogorski greben je v tej pomladi čudovit. Pot je po novem delno označena ter varovana s klini in s skobami. Priporočam: https://bojanambrozic.com/2017/03/19/brezniske-peci-roblek/
heinz     
20.3.2017
Po mojem mnenju so klini in skobe na GBP brez potrebe.
Bojan_A     
21.3.2017
Se strinjam.
Majdag     
9.10.2017

Lepo je jesensko obarvano prečenje grebena. nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/10/v-druzbi-soncka-meglic-in-vetra-gbp.html
Roman29     
29.5.2018
Ker so bili v nedeljo 27.5.2018 vrhovi Kamniško Savinjskih Alp skriti v oblakih je bil izlet od Završniškega jezera do Smokuškega vrha po Grebenu Brezniških peči kot naročen. Lp
Roman29     
29.5.2018
https://photos.app.goo.gl/MT32FqrlIcCFj3I73
Majdag     
19.4.2019
GBP od začetka nad hišami v Mostah in do konca, sestop v Begunje. Pot ni pretirano težka, za tiste s kondicijo, ker je dolga. Tudi lahka ni, za nekoga, ki ni vajen skalovja in hoje po njem. Ni za podcenjevat grebena, čeprav je nmv le nekaj nad 1100. Pot je lepa, drevje brsti in avrikelj cveti. Spomladanski čas je najlepši za ta greben.
Vedno znova me navduši.nasmehnasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2019/04/reber-zeleni-in-v-pecinah-avrikelj-cveti.html
Jusk     
23.1.2020
Super pot,občasno kar adrenalinska,ozek greben,poplezavanje po skalah,strmine.. lepi razgledi po Gorenjski in gorah daleč naokolinasmeh med potjo srečal tudi nekaj pohodnikov,nazaj do Završnice pa iz Smokuškega vrha po cesti,tako da sem naredil kar fajn krognasmeh
Majdag     
12.7.2020


Titova vas, Smokuški vrh, Jekola, Gosjak in.. Nedelja 5.7.malo drugače, se zgodi. Začetek v Titovi vasi in nadaljevanje na Smokuški vrh in potem sestop po skalovju iz obratne smeri. Malo pred Malim vrhom se spustim v dolino in nadaljujem po stranskih poteh in - Trim stezi do jezera...nasmeh
nasmeh
https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2020/07/titova-vas-in-malo-naokoli.html
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje