Planinarenje

Planinarenje

Gozd - Koča na Kriški gori

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKoča na Kriški gori /  Gozd - Koča na Kriški gori
    Gozd - Koča na Kriški gori (Ovčja pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Gozd (891 m)
Cilj: Koča na Kriški gori (1471 m)
Visinska razlika: 580 m
Visinska razlika (po putu): 580 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se najprej sprehodimo do bližnje cerkve, nato pa pridemo na označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot z Golnika. Nadaljujemo levo navzgor po vse slabši cesti, ki nas v nekaj minutah pripelje do razpotja. Tu se usmerimo na levo pot (desno Tolsti vrh), ki gre mimo vodnega zajetja še naprej po kolovozu. Le nekaj metrov naprej pa nas kolovoz pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost po kolovozu v smeri Kriške gore (gozdna pot), desno običajna markirana pot. Tu na razpotju nas obvestilna tabla obvesti, da bomo pot nadaljevali po poti, ki je v zimskem času izpostavljena snežnim plazovom. Kolovoz, ki se vzpenja skozi gozd nas po 20 minutah od razpotja pripelje na travnata pobočja. Sledi krajši vzpon do mesta, kjer nas pot pripelje na razgleden stranski greben Kriške gore. Tu naletimo na orientacijsko zanko. Nadaljujemo po desni poti, ki se vzpenja ob neizrazitem stranskem grebenu po južnem pobočju Kriške gore. Nekoliko višje nas pot pripelje do mesta, kjer v neznatnem vzponu prečimo travnata pobočja za katerimi nas pot pripelje v kratek pas gozda. Le malo naprej pa pridemo do poseke, nad katero opazimo pot tovorne žičnice. Pot naprej se vzpenja pod žičnico navzgor vse do koče na Kriški gori.
PS: V primeru, da z žičnice pade kakršenkoli predmet in nas poškoduje, lastnik žičnice ni odgovoren za našo nesrečo, saj nas obvestilna tabla obvesti, da hodimo na lastno odgovornost!
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - zahod in cesti naprej sledimo v smeri Golnika. Le malo za vasjo Golnik (točneje za vasjo Senično) pa se desno navzgor odcepi strma cesta, ki vodi proti Zgornjemu Veternu in Gozdu. Že kmalu za vasjo Zgornje Veterno, pridemo do označenega parkirišča, ki se nahaja na levi strani ceste (izhodišče za strmo pot), mi pa z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči cesti, ki nas kmalu pripelje do Zavetišča v Gozdu. Parkiramo lahko na enem od dveh večjih parkirišč ob omenjenem zavetišču, ali pa se zapeljemo še dobrih 100 m naprej do parkirišča ob cerkvi.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Vrata, Tolsti vrh
Prosječna ocjena izleta: 8,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
 Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori Gozd - Koča na Kriški gori
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Gozd - Koča na Kriški gori
Gost     
10.7.2007
Na "parkirišče pri cerkvi" bi imela eno pripombo. Namreč, že nekaj časa (kakšni dve leti) je od zavetišča v Gozdu pa do konca vasi prepoved parkiranja za obiskovalce (čeprav je res, da se mnogi tega ne držijo)in zato je narejeno veliko parkirišče pred vasjo, pa tudi razmeroma veliko pri zavetišču v Gozdu in še nekaj manjših ob cesti preden ta pripelje do zavetišča. Množice obiskovalcev, ki so puščali (in puščajo) avtomobile vsepovsod ob vaški poti, so resno motili normalno življenje vaščanov.
caplja     
4.12.2010
Zanima me ali je pot na Kriško že shojena .
Hvala za odgovor.
Parkeljc     
4.12.2010
Glede na obiskanost (tudi v zimskem času) bi bilo res čudno, če do koče ne bi bila narejena vsaj gaz. Res pa je, da glede na višino snežne odeje pot še kar nekaj časa ne bo "pot"!
Otto     
4.12.2010
Pot je shojena po obeh markiranih poteh. Nemarkirana t.i. Ovčja pa tako ali tako ni priporočljiva zaradi plazov.
caplja     
5.12.2010
Hvala vama Parkeljc inOtto za informacije opoti.
Lep pozdrav Caplja
velkavrh     
7.1.2016
Danes po tej poti na Kriško. Pot je uhojena,snega malo, nič poledenelo.Na Kriški sončno-lepo.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje