Planinarenje

Planinarenje

Štefanja Gora - Štefanja gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeŠtefanja gora / Štefanja Gora - Štefanja gora
   Štefanja Gora - Štefanja gora (čez Spodnjo Štefanjo vas)  
Vrijeme hodanja: 0 h 45 min
Ishodište: Štefanja Gora (705 m)
Cilj: Štefanja gora (748 m)
Visinska razlika: 43 m
Visinska razlika (po putu): 85 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča se v desno odcepi pot proti Kopi, Davovcu in Krvavcu, mi pa po asfaltni cesti hodimo do nekaj 10 metrov oddaljenega križišča, kjer nadaljujemo po levi cesti v smeri lovskega doma in Damahaus-a CNC (naravnost Štefanja gora čez Zgornjo Štefanjo vas). Cesta po kateri nadaljujemo pot kmalu zavije precej v levo in nas iz gozda pripelje ob rob travnika nekaj 10 korakov naprej pa še do prvih hiš v zaselku Spodnja Štefanja vas. Za hišo s hišno št. Štefanja Gora 20, nadaljujemo desno (naravnost Grad in Dvorje), nato pa v naslednjem križišču, ob katerem je informativna tabla navadnega jelena levo navzdol (naravnost lovska koča). Pot nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas vodi še mimo nekaj posameznih hiš, nato pa preide v gozd in malo naprej še na travnike. Nekoliko naprej, na neoznačenem križišču nadaljujemo desno, na naslednjih razpotjih pa sledimo oznakam za cerkev in kmetijo Mežnar. Malo za lovsko opazovalnico prispemo na naslednje razpotje, kjer nas nove turistične table usmerjajo na rahlo desno pot (cesto), mi pa nadaljujemo na rahlo levo pot (kolovoz), ob katerem opazimo stare rdeče oznake z napisom pri Mežnarju.
Nadaljujemo skozi gozd, kjer nas pot vodi brez večjih sprememb višine. Ko se nam z leve priključi še pot iz Adergasa (do sedaj se nam je z leve priključila pot iz vasi Grad in Dvorje) nadaljujemo rahlo desno preko večjega travnika, na koncu katerega se priključimo na asfaltno cesto, katero pa dosežemo v neposredni bližini kmetije odprtih vrat pri Mežnarju.
Tu nadaljujemo levo, nato pa od konca ceste naravnost na pot, ki se najprej vzpne čez travnik, nato pa nas skozi pas gozda pripelje na deloma razgleden vrh Štefanje gore, kjer stoji cerkev sv. Štefana.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (april).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju se peljemo mimo spodnje postaje žičnice na Krvavec, ko pa se višje cesta položi in nas pripelje do manjšega prevala, kjer se začne naselje Štefanja Gora, parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju se peljemo mimo spodnje postaje žičnice na Krvavec, ko pa se višje cesta položi in nas pripelje do manjšega prevala, kjer se začne naselje Štefanja Gora, parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Prosječna ocjena izleta: 7,8/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora Štefanja Gora - Štefanja gora
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Štefanja Gora - Štefanja gora
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje