Planinarenje

Planinarenje

Povlje - Grebenc

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeGrebenc / Povlje - Grebenc
   Povlje - Grebenc (po kolovozu)  
Vrijeme hodanja: 2 h 5 min
Ishodište: Povlje (710 m)
Cilj: Grebenc (1479 m)
Visinska razlika: 769 m
Visinska razlika (po putu): 775 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki ob označenem razpotju zavije desno. Ko se po nekaj metrih na levi konča smrekov gozd, pa bomo le nekaj korakov naprej opazili začetek vlake, ki se začne vzpenjati po sprva zložnem pobočju. Kolovoz, ki nas vodi po pobočju, ki ga je leta 2014 prizadel močan žled, ima višje nekaj manjših razpotij, mi pa na vseh nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno. Višje dosežemo markirano pot Povlje - planina Javornik, mi pa po njej hodimo le kratek čas, saj nato na prvem razpotju kolovozov nadaljujemo desno (tudi, če nadaljujemo naravnost se višje po markirani poti vrnemo na kolovoz). Kolovoz nato zavije levo ter se strmeje vzpne, preko sprva razglednega pobočja, s katerega se odpre lep pogled na Tolsti vrh. Nekoliko naprej, na mestu, kjer se nam odpre pogled proti Storžiču, kolovoz zavije še bolj v levo ter se nato prečno vzpenja. Med prečenjem prečkamo markirano pot Povlje - planina Javornik, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Velike Poljane.
V nadaljevanju se še nekaj časa prečno vzpenjamo, nato pa se nam najprej z leve priključi Dolenčeva pot iz vasi Povlje, kako minuto ali dve naprej, pa na desnem ovinku še pot iz Gorič, Zaloga in tudi še ena pot iz Povelj.
Nadaljujemo po kolovozu, ki kratek čas poteka po neizrazitem grebenu, kjer nas vodi mimo "druge okrepčevalnice". Malo naprej se s kolovoza odcepi markirana pot, mi pa po dobro vidnem kolovozu še nekaj minut hodimo skozi gozd, nato pa, ko prečimo pašno ograjo, pa še nekaj minut po nekoliko bolj razglednem travnatem pobočju Velike Poljane. Ko stopimo iz gozda pred seboj že zagledamo Kočo na Veliki Poljani, do katere nas loči le še nekaj minut vzpona.
Od pastirske koče nadaljujemo prečno proti levi (naravnost Dom pod Storžičem, Mala Poljana in Storžič, ostro desno planina Javornik), kjer v manj kot 5 minutah prispemo do Koče na Grebencu, od koder se odpre lep pogled še proti zahodu do jugozahodu.
Za kočo se nekoliko v desno odcepi slabša stezica, ki preči ograjo in vodi dalje proti vrhu Grebenca. Pot naprej ni najbolje uhojena, a se ji da razmeroma lahko slediti, saj večino časa poteka po ali ob razglednem grebenu. Višje pot preči nekaj pasov gozda, ves čas pa se drži glavnega grebena, težjim mestom pa se umika večinoma na desno stran. Med vzponom se pot nekajkrat precej strmo vzpne, občasno pa preči tudi za zdrs izpostavljena pobočja, a pot v suhem ne predstavlja večje nevarnosti, saj se lahko težjim delom vedno umaknemo desno v gozd in se nato vrnemo na greben. Po približno 15 minutah vzpona od Koče na Grebencu dosežemo dokaj razgleden vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, ko pa dosežemo cesto Mengeš - Kranj, pa nadaljujemo levo proti Kranju. Po glavni cesti proti Kranju se peljemo do prvega krožišča, od koder nadaljujemo na prvi izvoz desno v smeri Šenčurja. Skozi Šenčur nadaljujemo po glavni cesti, nato pa, ko dosežemo cesto Kranj - Zgornje Jezersko, nadaljujemo desno v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Nekoliko za naseljem Bašelj se cesta spusti do potoka Milka ter ga preko mostu tudi preči. Tu se v desno najprej odcepi cesta v vas Babni, Vrt, dobrih 100 m naprej še v vas Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Golniku. Ko prispemo v Tenetiše zapustimo glavno cesto proti Golniku in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Trstenika. Približno 1km za naseljem Trstenik prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri vasi Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
Pokraj puta:
Velika Poljana (1410m), Koča na Grebencu (1401m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc Povlje - Grebenc
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Povlje - Grebenc
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje