Planinarenje

Planinarenje

Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeZavetišče v Hudičevem borštu / Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu
   Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu (Mačenska pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h 50 min
Ishodište: Mače (600 m)
Cilj: Zavetišče v Hudičevem borštu (1328 m)
Visinska razlika: 728 m
Visinska razlika (po putu): 728 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
Na koncu parkirišča bomo opazili markacije, ki nas usmerijo na širok kolovoz, ki se sprva zložno vzpenja. Kolovoz ima na začetku nekaj manjših razpotij, mi pa se držimo nekoliko desno in ves čas nadaljujemo po markirani poti. Kolovoz se višje nekajkrat za kratek čas strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do smernih tabel, kjer nadaljujemo levo v smeri Hudičevega boršta.
Pri smernih tablah zapustimo kolovoz in vzpon nadaljujemo po markirani peš poti, ki se prične vse strmeje vzpenjati skozi vse bolj strnjen gozd. Višje se gozd razredči, pot pa nas pripelje iz gozda na vse bolj razgledna travnata pobočja Zaplate, kjer pred seboj že vidimo Hudičev boršt. Tu se pot še enkrat strmeje vzpne, nato pa se priključi za spoznanje širši poti, ki pride s Kališča oz. iz Mač (možnost sestopa). Tu nadaljujemo desno in pot nas že po nekaj korakih pripelje ob rob gozda, kjer opazimo prijeten studenček. Nadaljujemo v gozd in po 3 minutah nadaljnje hoje prispemo do Zavetišča v Hudičevem borštu.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za Mače. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. V Preddvoru opazimo oznake za Mače, ki nas usmerijo levo mimo osnovne šole na cesto, ki se vzpne do Mač. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Javorov vrh, Dom na Kališču, Planina Dolga njiva, Bašeljski vrh, Mali Grintovec, Cjanovca, Srednji vrh, Storžič
Prosječna ocjena izleta: 8,3/10  (br. glasova=6)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Mače - Zavetišče v Hudičevem borštu
Dr.     
9.7.2014
Zavetišče v Hudičevem borštu je od 05.07.2014 odprto vsako soboto, nedeljo in praznik:

http://pd-preddvor.weebly.com/zavetiscaron269e-v-hud-borscarontu.html

http://pd-preddvor.weebly.com/otvoritev-zavetiscaron269a-v-hudi269evem-borscarontu.html
Tajda     
21.3.2015
Raj na zemlji!!! nasmeh
Kranj     
22.3.2015
Res je raj in lepo zavetišče,greš večkrat do hudička???
lucylucy     
9.6.2015
Živjo,

Tudi meni je bila všeč ta pohodniška tura.Cel čas hodiš po senci,ko pa prideš ven iz gozda se ti odpre fantastičen pogled v dolino.Sama pot je lahka.Tudi oskrbniki koče so zelo prijazni tako,da pridemo še kdaj.Res je pravi raj.nasmehnasmehnasmeh
KARAMELICA     
26.12.2015
Prejšnjo nedeljo sva se z možem odločila, da obiščeva zavetišče v Hudičevem borštu. Ne morem si kaj, da ne bi omenila, da je pot odlično označena. Oznake so na vsakem razpotju, označen je praktično skoraj vsak ovinek. Super, vse pohvale.mežikanje Pohvala tudi prijaznemu oskrbniku, s katerim smo poklepetali na vrhu. Za nazaj nama je predlagal krožno tudi, kar sva tudi storila. Tudi pot po kateri sva se vračala je odlično označena. No kar se pa razgleda tiče......fantazija. Res, raj na zemlji. Priporočava.jezik
gmirko     
31.12.2015
Res je lepo, vendar je od 3 do 10 fotografije pot čisto renovirana, skoraj gozdna avtocesta.eek
Kranj     
1.1.2016
Pospravljajo les po žledolomu,zato bo večjih in širših cest zmeri večmrk pogled Sicer greš pa lahko tudi po kakšni drugi smeri do hudička,kjer ni AVTOCESTE . Srečno 2016
tango     
26.2.2019
Danes od Mač do zavetišča v Hudičevem borštu in naprej na Jakoba ter po Juhantovi v Potoče, potem pa po prečnici nazaj v Mače. Razmere dobre, pot super, malo vetra na grebenu nad Kokro in od odcepa na Javorjev vrh naprej proti Jakobu mestoma kar precej ledeno. A ni panike.
Pekana     
16.3.2020
Kvajdej, je djau Čak noris, vem kje so tiste stezice! Prau naša zutrej, ti pejva na hudiču boršt dons, sn djau, o hudiča, a res!? Nč se dobeva na parking u Mačah, sm že kuj ksm iz auta stopu napako naredu. Sm ji en dan prej rojstn dan čestitou...prau veš, es res ne vem kaj vidm na teb, sn djau tist vidš, kje vse druge zmotiu!  . Oblečn pa....tnerka, šuškovc, kapa, tošl, fertik! U ruzak pa bajadero. Svede za povrh sm pa še vudo pozabu, poj pa naša začela jezna ratvt, kuko s jes to predstavlam, pa da bom dehidrerou...sn djau...sm se že dehidreran zbudu, ksmo ga pil prejšn večer, dvakat zih nom!  Poj se j je pa naberau pu pot, pa ovo pa ono, kva use nism, sm pa sam tempo dvignu, edin tuko jo uhka utišam. Kola pu pot je bo sn pa ke kšna flika snega, pa po trav drekou dost od telah, no...tla kmajo rogove... vidt pa nker nbenga, rajtam so tud oni u karanten . Ldje pa eni kr bouni lazjo, je šua ena starej babnca dol, je pa kašlova pa fejst verglala pa robce tišala pod tisto rdečo kumaro. Matr sva šva z Majdi 7 metrov okol ne, lih tok da nisva u enmo grabnh zaklučla karjero. Sn djau Madi dons ubenga ne pozdravlej, baje tala Sars, tud pozrak leti, ne sam padalci. Prideva navrh, kuj en tastar ni mogu zletet s padalam, sej uberou po ure predn je tiste štrike naštimou, sn djau čep jes kola letu b 100 let letu. O sva se smejala, sonce najaj greu u že tuko tople duše. Pa kola levo pogledam in spet vidm vrh korena, sm kr zamižou. Drgač pa lpo, uuuuu, prau naša, trava pa lih ko diši k jesen, sn djau poletja ne bo.  Žejn sm biu pa tolk, da sm z drevja iuje lizou. No poj se dol usedeva u gorla u zatočiš, pa naša iz ruzaka po metra veliko flašo šnopsa vn potegne, urat od flaše douh k pondelk, čeprou je bua nedela  Sn djau, ja kva pa nosš tokla šnopsa sabi? Prav ja zarad tebe! Sm jo pa razočaru, es pa pit nism mugu, ne da nism hutu. Je mela pa naša 4 obletnco ksej nugo zlomiva, no sm djau, sej to sm mislu ksm t hutu čestitat.  sm se probu mejhn vn ulečt, pa ni bo tapravga haska. Drgač pa zgori koča zaprta, edin en pajzl u predverju koče je biu odprt, kola za kako žurko je rekla Majdi. Nč, flašo sva dala po diagonal nazaj u ruzak pa gasa še mejhn se popast po gmajni... in kr naenkat zaupijem Marijaa, Marijaaa sedmica! Sm pa tekočo izvirsko vodo in pipo najdu, sm piu k kamela! Se še mau posončva in hihitava, sonce je zašlo ndva pa počas dol u tmo. Beseda je takla, ndva sva pa hodila! Prav naša, a čva dat lučke gor...a dej no lučke so za pusije, in jo uprašu če je že vidla gamsa z lučko, prav sej maš prov! Prideva do auta se posloveva brestično, hehehe, sn djau sej to ti razumš kna bank delaš. Poj pa voz za mano in vidm da ji luč spredna ne dela, se ustava na pump, kupva žarnco in akcija. Se jebem s tisto žarnco dl cajta ksva pa gor hodiva, sm reku evo upali auto da vidmo, sm pa napačno žarnco zamenu, tisto kje že delala, je rekla veš Petr tis tak bk! Lušn je bo!Vm povem, da tud u hudičoumo boršt nama hudič ni šale uzeu!
Pekana     
18.3.2020
Kvajdej, je djau Čak noris, vem kje so tiste stezice!zadrega Prau naša zutrej, ti pejva na hudiču boršt dons, sn djau, o hudiča, a res!? Nč se dobeva na parking u Mačah, sm že kuj ksm iz auta stopu napako naredu. Sm ji en dan prej rojstn dan čestitou...prau veš, es res ne vem kaj vidm na teb, sn djau tist vidš, kje vse druge zmotiu! velik nasmeh. Oblečn pa....tnerka, šuškovc, kapa, tošl, fertik! U ruzak pa bajadero. Svede za povrh sm pa še vudo pozabu, poj pa naša začela jezna ratvt, kuko s jes to predstavlam, pa da bom dehidrerou...sn djau...sm se že dehidreran zbudu, ksmo ga pil prejšn večer, dvakat zih nom! velik nasmeh Poj se j je pa naberau pu pot, pa ovo pa ono, kva use nism, sm pa sam tempo dvignu, edin tuko jo uhka utišam.
Kola pu pot je bo sn pa ke kšna flika snega, pa po trav drekou dost od telah, no...tla kmajo rogove... vidt pa nker nbenga, rajtam so tud oni u karanten velik nasmeh. Ldje pa eni kr bouni lazjo, je šua ena starej babnca dol, je pa kašlova pa fejst verglala pa robce tišala pod tisto rdečo kumaro. Matr sva šva z Majdi 7 metrov okol ne, lih tok da nisva u enmo grabnh zaklučla karjero. Sn djau Madi dons ubenga ne pozdravlej, baje tala Sars, tud pozrak leti, ne sam padalci. Prideva navrh, kuj en tastar ni mogu zletet s padalam, sej uberou po ure predn je tiste štrike naštimou, sn djau čep jes kola letu b 100 let letu. jezik
O sva se smejala, sonce najaj greu u že tuko tople duše. Pa kola levo pogledam in spet vidm vrh korena, sm kr zamižou. Drgač pa lpo, uuuuu, prau naša, trava pa lih ko diši k jesen, sn djau poletja ne bo. eek Žejn sm biu pa tolk, da sm z drevja iuje lizou. No poj se dol usedeva u gorla u zatočiš, pa naša iz ruzaka po metra veliko flašo šnopsa vn potegne, urat od flaše douh k pondelk, čeprou je bua nedela. jezik Sn djau, ja kva pa nosš tokla šnopsa sabi? Prav ja zarad tebe! Sm jo pa razočaru, es pa pit nism mugu, ne da nism hutu. Je mela pa naša 4 obletnco ksej nugo zlomiva, no sm djau, sej to sm mislu ksm t hutu čestitat.mežikanje sm se probu mejhn vn ulečt, pa ni bo tapravga haska. Drgač pa zgori koča zaprta, edin en pajzl u predverju koče je biu odprt, kola za kako žurko je rekla Majdi. Nč, flašo sva dala po diagonal nazaj u ruzak pa gasa še mejhn se popast po gmajni... in kr naenkat zaupijem Marijaa, Marijaaa sedmica! Sm pa tekočo izvirsko vodo in pipo najdu, sm piu k kamela! Se še mau posončva in hihitava, sonce je zašlo ndva pa počas dol u tmo.
Beseda je takla, ndva sva pa hodila! Prav naša, a čva dat lučke gor...a dej no lučke so za pusije, in jo uprašu če je že vidla gamsa z lučko, prav sej maš prov! Prideva do auta se posloveva brestično, hehehe, sn djau sej to ti razumš kna bank delaš.velik nasmeh Poj pa voz za mano in vidm da ji luč spredna ne dela, se ustava na pump, kupva žarnco in akcija. Se jebem s tisto žarnco dl cajta ksva pa gor hodiva, sm reku evo upali auto da vidmo, sm pa napačno žarnco zamenu, tisto kje že delala, je rekla veš Petr tis tak bk! Lušn je bo!


Vm povem, da tud u hudičoumu boršt nama hudič ni šale uzeu!
Pekana     
18.3.2020
Evo morm povedat še tola, kokr sm res bk, sm pozabu pod avtam u ndelo 15.3 superge za po hribh lezt, pa še čez nih sm zapelu... še čist dobre in sm jh šu iskat po 3 dneh in jih je pošteni najditel obesu na vejo in zalimou z čnmo trakam, da jh vetr ni udnesu. Ej svaka čast!!! Se mo zahvalujm in upam, da bo mrbt tola kdaj prebral. Če me kontaktera na innbox, ga pelm na drinko al pa na vrh korena nasmeh)) Hvala res, šeenkrat!!!
mirank     
18.3.2020
Google translate ne obvlada Moldavščine; prevod prosim
julya     
18.3.2020
Tole je pa res fajn "črtica"! velik nasmehjezikvelik nasmeh
Pekana     
19.3.2020
Pejd u Kišnjev, tm t bodo prevedl velik nasmeh
piotr     
21.3.2020
Kišinjevmežikanjevelik nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje