Planinarenje

Planinarenje

Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKamniški Dedec / Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec
   Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec   
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Dom v Kamniški Bistrici (601 m)
Cilj: Kamniški Dedec (1583 m)
Visinska razlika: 982 m
Visinska razlika (po putu): 1000 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevna neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča pred domom v Kamniški Bistrici nadaljujemo po sprva še asfaltirani cesti, ki nas po krajšem vzponu hitro pripelje v gozd. Po nekaj minutah hoje pa nas planinske oznake za Kamniško sedlo usmerijo desno na strmo peš pot, ki nas nekoliko višje pripelje do zanimivega prehoda pod previsnimi pečinami. Še naprej strma pot pa nas nato pripelje do spodnje postaje tovorne žičnice, kjer stopimo na cesto. Nadaljujemo levo in nato že po nekaj korakih ostro desno. Razmeroma strma gozdna pot nas višje pripelje do kolovoza, kateremu sledimo nekaj deset metrov v desno, nato pa nas markacije usmerijo levo, kjer čez strm začetni vzpon strmina popusti. Naprej v rahlem prečnem vzponu prečimo razmeroma strma pobočja, za katerimi se nam z leve priključi pot z višjega izhodišča (Jermanca). Sledi še nekaj minut hoje in pot nas pripelje do razpotja V Klinu. Označena pot proti Kamniškem sedlu tu zavije levo navzgor (ob poti so tudi smerokazi), mi pa nadaljujemo rahlo desno na neoznačeno pot. Na začetku te poti je velik napis »Pot ne vodi na K. sedlo«.
Nadaljujemo v smeri poti, ki ne vodi na Kamniško sedlo, le ta pa kmalu zavije v levo in nas pripelje na naslednje, tokrat povsem neoznačeno razpotje. Tu opazimo nekaj manjših možicev, ki nas usmerijo rahlo desno do struge bližnjega hudourniškega potoka. Spustimo se do omenjenega hudournika in na drugi strani ob plazovini poiščemo začetek poti, ki se nadaljuje desno skozi gozd. Pot naprej preči kratko izpostavljeno pobočje, nato pa se prične v ključih vzpenjati skozi gozd. Višje se v levo odcepi prečna pot po kateri lahko prispemo v Repov kot, mi pa nadaljujemo desno po še naprej strmi poti, po kateri hitro prispemo do bližnje lovske koče, od katere se nam odpre lep razgled na Brano in Kamniško sedlo.
Za lovsko kočo nadaljujemo po lepo vidni in postopoma vse bolj strmi poti, ki se vzpenja proti jugu. Višje pot prehodno postane manj strma, nato pa zavije rahlo proti levi, kjer se prične zelo strmo vzpenjati (predvsem v mokrem velika nevarnost zdrsa). Strmina nato prične popuščati in pot, ki še naprej poteka skozi gozd, nas pripelje na greben Črnega vrha, kjer zavije v levo ter se še dodatno položi. Sledi kratek spust, nato pa se občasno slabše vidna pot nadaljuje po z gozdom poraščenem grebenu. Po nekaj minutah lahkotne hoje, se pot ponovno prične strmeje vzpenjati, le ta pa se prehodno grebenu umakne desno na strma in za zdrs nevarna pobočja. Po krajšem strmem vzponu se vrnemo na greben, ki pa je od tod naprej manj poraščen in posledično vse bolj razgleden. Sledi zmeren vzpon po omenjenem grebenu do bližnjega skalnatega skoka, kjer lahko pustimo palice, če jih seveda imamo s seboj. Pot naprej se strmo vzpne po ozki grapi ter le nekaj metrov višje zavije v levo, kjer nas pripelje na izpostavljeno pobočje obdano z rušjem. Z nekaj pomoči v rokah se vzpnemo čez omenjeno pobočje, ki se konča na prepadnem in razglednem vrhu.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice, kjer parkiramo na velikem parkirišču v bližini Doma v Kamniški Bistrici.
Prosječna ocjena izleta: 8,4/10  (br. glasova=7)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec
klavdipo     
13.10.2010
Je na tem vrhu tudi žig?
PrimožL     
13.10.2010
Je.
klavdipo     
13.10.2010
Hvala!
LP
Jany     
13.10.2010
Zdaj se bom lažje odločil za vzpon. Lepo opisano in poslikano. Ga vedno gledam, ko grem na sedlo.
AnzeKozjek     
16.5.2013
Ali je pot zdaj v tem času že dobra za vzpon? Hvala! LP
_sandra_     
16.5.2013
Zakaj ne bi bila? nasmeh
Janez Seliškar     
16.5.2013
Pot je vedno dobra za vzpon. Le trenutnim razmeram primerno opremo je potrebno imeti s seboj in jo po potrebi uporabiti.
tinky     
16.5.2013
Pazi da ne zgrešiš prehoda na sliki št. 19.
AnzeKozjek     
17.5.2013
In kakšne so razmere sedaj? če se ne motim, pot poteka bolj iz severne strani... je mogoče še kaj snega tam nad 1000m? Hvala!
Lp =D
Moyca     
17.5.2013
Sem bila tam 1.maja. Snega ni razen kakšna zaplata, kar pa ni omembe vredno.Razmere so bile super. Žiga pa gor ni bilo,sta pa dve vpisni skrinjici.
_sandra_     
18.5.2013
ni snega
Daaam     
18.5.2013
Tudi jaz lahko pritrdim Sandri. Bil danes gor. Cudovita pot, edino nad l.k je treba mau v breg zagrizt nasmeh priporocam!
borutpovse     
29.10.2013
Ja žiga ni, škoda, je pa čudovit razgled ob lepem vremenu.nasmeh
ljubitelj gora     
9.7.2014
Bil pred kakšnim tednom na Kamniškem Dedcu, pot je urejena:
https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/6033938150266171121?banner=pwa

Ne vem pa kam gre tista steza na levo pod lovsko kočo?
strelec1954     
10.7.2014
Verjetno je odcep za Staničev vrh ?nasmeh
tinky     
10.7.2014
Sem enkrat tam hodil, pa če me spomin ne vara prideš nazaj v Repov kot.
franca     
10.7.2014
Ja, pelje do grape, jo preči in se priključi tisti, ki vodi v Repov kot
B.Smart     
19.9.2014
V sredo prehodil pot s kolegom in moram reči, da me je vrh prav fasciniral. Prelepi razgledi, ki so vredni vseh strmin, premganih na poti. Treba pa je biti zelo pozoren na odcep med slikami 17 in 19. Če si le malo manj pozoren, se odcep zagotovo spregleda, saj so možici postavljeni šele na skali 10m desno od poti, po kateri prideš. Midva sva postavila še enega takoj ob odcepu poti. Nazaj grede sva raziskala še tisti odcep levo pod lovsko kočo in se res prišla do poti za Repov kot. Vmes pa sva našla še nekaj brusnic nasmehSkratka prelep izlet in ga toplo priporočam.
75'er     
6.10.2014
Če kdo uporablja garmina naj ga opozorim, da je v kartah AdriaTopo PRO in AdriaTopo XL Kamniški Dedec napačno označen (premaknjen proti severovzhodu, na neimenovan vrh med Kamniškim Dedcem in Staničevim vrhom). Pravilna pozicija je na oznaki za Črni vrh, Črni vrh pa je zahodneje od označene toče.
fpetel1     
4.11.2016
Pot proti Kamniškemu sedlu zapustimo na mesto kjer le ta za trenutek zavije levo pri oznaki Kamniško sedlo 2h. Mi gremo po nemarkirani rahlo desno in po kakšnih 200 metrih nadaljujemo po desni poti in čez Sedelček - leva gre po dolini Repovega kota. Na drugi strani takoj vidimo dobro lovsko pot - pred kočo se odcepi pot proti koči. Od koče je super razgled in položaj. Za kočo se začne pa bolj strmi del.
Enka     
17.5.2017
Debla "Pot ne vodi na K. Sedlo" na razpotju V Klinu ni več, tako da se ne zanašati nanjnasmeh. Trenutno je pot kar uhojena in se ji da slediti, na razpotjih se je treba držati navodil iz opisa in ne bi smelo biti težav. Drugače je pa kar kolenogriz z rahlim pridihom adrenalina proti vrhu. V suhem super turca, v mokrem pa ne bi lezla gor.
tcankar     
10.4.2018
Včeraj po brezpotju preko Mešenika na Kamniški dedec. Nekaj poplezavanja, sicer pa prijetna samota, le kaka gamsja družina pride pozdravit nasmeh Spust po snegu skoraj direktno do lovske koče. Sneg je južen, zbit, ob teku/hitri hoji navzdol nepredvidljiv, saj se vsake toliko noga udre tudi čez koleno.

Posebno opozorila pa glede klopov. Toliko jih še nisem videl nikjer, v parih korakih se mi jih je po nogah plazilo vsaj pet - nekje do višine 1000m. Glede na visoko prekuženost klopov v tem področju z virusom meningitisa priporočam previdnost.
pohodnik38     
2.5.2018
Včeraj 1. maja na Kamniškega dedca kot vsako leto letos pač malo kasneje kot običajno.Pot je v celoti kopna razen dveh snežišč-plazov spodaj na poti za Kamniško sedlo.

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
iUnknown     
2.5.2018
Kako je pa z dostopom zadnjih 10 metrov višinske razlike?

Tam sem parkrat letel s helikopterjem na daljinsko vodenje iz poti na Srebrno sedlo in se mi je tista skala - Kamniški dedec - zdela precej nedostopna. Je mogoče tam kaksna zajla ali pa se je samo meni iz zraka zdelo, da je verjetno precej plezarije?
grega_z_brega     
2.5.2018
Samo iz zraka se ti je zdelo.mežikanje
pohodnik38     
4.5.2018
Zadnjih par metrov je malo bolj strmo oprimeš se malo korenin ali vej rušja pa si v par korakih gor mežikanje
Zgembo     
2.12.2018
Danes bil na tej turi, razmere odlične, snega samo za vzorec tik pod vrhom, samo nizka oblačnost je zakrivala razgled vse ostalo super nasmeh
evo nekaj fotk nasmeh
https://www.youtube.com/watch?v=D7qwRoqC7AI
anak     
8.12.2018
Danes je po jutranjem dežju bilo nad Sedlom jasno, Dedec pa je komaj kukal iz meglenega morja...
pohodnik38     
22.4.2019
Včeraj na Kamniški dedec pot brez posebnosti suho kot poper....nasmeh

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
klm     
25.4.2020
V cetrtek 23.4.2020 ob 16.13h sva s kolegom Sebastjanom Z. startala z avtobusne postaje pred odcepom k Jurju na Kamniskega Desca. V pogovornem tempu sva se vzpenjala kar 1.10h. Na vrhu sva srecala zgolj 4 clansko druzino, ki po naglasu ni bila iz kamniske obcine (kar me seveda ne moti).
Sestopila sva tudi v pogovornem tempu, s tem da sva pri spodnji postaji tovorne zicnice skrenila desno os ustaljene poti in nadaljevala po dostavnem kolovozu na izhodiscu. Celotna tura je trajala 2h. Razgledi so bili lepi, temperatura optimalna. Da je sicer ne optimalno ohlajeno pivo "pasalo kot ata na mamo" ne velja zgubljati besed.
fpetel1     
25.4.2020
Kakšni pogovorni časi. Iz Jermance v uri petnajst gre, iz K. Bistrice morš pa laufat za kaj takega. 950 m vzpona. Drgač pa lepo.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje