Planinarenje

Planinarenje

Draga - Dobrča

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeDobrča / Draga - Dobrča
   Draga - Dobrča (čez Ledeno trato)  
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Draga (650 m)
Cilj: Dobrča (1634 m)
Visinska razlika: 984 m
Visinska razlika (po putu): 1000 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se naprej zložno vzpenja ob potoku Begunjščica. Po približno 5 minutah hoje bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Usmerimo se na omenjeno cesto, katera se naprej zmerno vzpenja ob robu večjega travnika. Pot kar nekaj časa nadaljujemo ob travniku, nato pa cesta zavije desno, preči strugo Črnega potoka ter nas le nekaj 10 m naprej pripelje na neoznačeno križišče, kjer nadaljujemo po desni cesti (leva cesta se kmalu konča). Naprej se prečno vzpenjamo proti desni, nas pa cesta pripelje do ostrega levega ovinka, s katerega se nam odpre lep pogled na Julijske Alpe s Triglavom ter Stol in Begunjščico.
Pot naprej še kar nekaj časa nadaljujemo po makadamski cesti, mi pa ji ob občasnih razgledih na okoliške gore sledimo do njenega konca (do sem lahko tudi z avtomobilom, to nam pot skrajša za približno uro in pol).
Od konca ceste nadaljujemo po razmeroma strmem kolovozu, ki se naprej vzpenja po levi strani manjše neizrazite dolinice. Višje se kolovoz prične izgubljati, mi pa ostankom nekakšne stezice sledimo do prihoda na glavni greben, kjer tudi stopimo na markirano pot Preval-a - Dobrča.
Ko stopimo na markirano pot ji sledimo v desno, le ta pa se sprva strmo vzpne, nato pa se postopno položi in zavije desno na razmeroma strma pobočja, preko katerih se prečno vzpenjamo. Sledi nekaj minut prečenja, nato pa se pot ponovno strmo vzpne, tokrat čez strmo pobočje, ki je na nekaj mestih predvsem zaradi listja nevarno za zdrs (če so na tem delu poti še snežišča je obvezna uporaba cepina in derez). Pot se nato položi, preči pašno ograjo in se le nekaj metrov naprej razcepi na dva dela. Nadaljujemo po spodnji poti (kolovozu), ki nas po krajšem prečenju pripelje do gozdne ceste, ki vodi do Koče na Dobrči. Po omenjeni cesti se v dobrih 2 minutah sprehodimo do omenjene koče, lahko pa že takoj zavijemo levo na markirano pot, ki vodi proti vrhu Dobrče.
Vikend hišice na Podgorski planini obidemo po desni strani in se vzpnemo čez razgledno travnato pobočje, nato pa pot preide v sprva redek, višje pa vse bolj strnjen gozd. Ko strmina popusti se nam z desne priključita dve poti, mi pa v obeh primerih nadaljujemo naravnost. Pot naprej se ponovno strmeje vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Dobrče.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Radovljica (z gorenjske strani izvoz Lesce) in cesti naprej sledimo v smeri Begunj. Na koncu vasi Begunje zavijemo levo proti domu v Dragi (desno Tržič), mi pa cesti sledimo do velikega parkirišča ob grobišču talcev.
Pokraj puta:
Koča na Dobrči (1478m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Šentanski vrh
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča Draga - Dobrča
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Draga - Dobrča
Majdag     
15.6.2011
...Samo začetni del poti bolj strm, potem zelo prijetna pot. Posebno, če se do konca poti pripelješ. Živina je že na planini. Na Šentanskem vrhu so bili dopoldne čudoviti razgledi, smo uživali..Majdanasmeh
samoa     
15.6.2011
Meni je zelo všeč pot na Dobrčo z Ljubelja. Po Bornovi poti Do Prevale, nato pa isto naprej po markirani poti, kot je opisano zgoraj.Pot pa je kar lepo vzdrževana (že lani),polna razgledov in cvetja.
iztok.maltar     
15.6.2011
En dodatek :

Na neoznačenem križišču za Črnim potokom gremo lahko po levi cesti, ki se kmalu konča. Od tam sledimo stezico, ki takoj zavije proč od potoka rahlo v desno. Po njej prav tako pridemo do konca ceste in občutno skrajšamo pot ter se izognemo hoji po cesti. Za tiste, ki se želijo tu povzpeti na Dobrčo, pa bi predlagal parkiranje avtomobila pri gradu Kamen ali na velikem parkirišču malo naprej v Dragi. Od tam ni več daleč do planine, pri povratku pa se lahko spustite od koče na južno stran po markirani poti, ter nad vasjo Slatna ujagate lepo neoznačeno pot, ki vas pripelje nazaj do gradu in tako naredite lepo krožno turo.
Majdag     
16.6.2011
...Zanimivo Iztok76, ko ne bo prevoza bom upoštevala ta nasvet, hvala...Majda
Majdag     
17.9.2011


Samotna, prijetna pot, meni ljubša kot iz Brezij. Na Šentanskem vrhu je blazinica žiga odtrgana. Če kdo namerava gor, na ta vrh, naj vzame lepilo in to popravi prosim, čav Majda..zadrega.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje