Planinarenje

Planinarenje

Iverje - Dom v Kamniški Bistrici

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeDom v Kamniški Bistrici / Iverje - Dom v Kamniški Bistrici
   Iverje - Dom v Kamniški Bistrici (Koželjeva pot)  
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Iverje (458 m)
Cilj: Dom v Kamniški Bistrici (600 m)
Visinska razlika: 142 m
Visinska razlika (po putu): 200 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki se nadaljuje po levi strani oz. desnem bregu reke Kamniške Bistrice. Cesta se že kmalu nekoliko zoži in se prične zmerno vzpenjati. Po nekaj minutah ta zavije ostro v levo, mi pa ji sledimo le do začetka omenjenega ovinka, kjer nas oznake za Kamniško Bistrico po Koželjevi poti usmerijo na ožjo in občasno nekoliko bolj strmo pot. Pot naprej kmalu preide na strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pobočja. Po daljšem prečenju pobočij se pot rahlo spusti in nas pripelje na kolovoz, po katerem nadaljujemo nekaj časa. Kolovoz se kmalu spremeni v peš pot, ki nato preči še nekaj precej strmih pobočij. Pot naprej se povsem približa strugi reke Kamniške Bistrice, nato pa zavije v levo in se vzpne po strmih stopnicah. Sledi kratek spust in pot nas pripelje do makadamske ceste, ki pelje v dolino Korošice. Omenjeno cesto le prečimo, saj nas markacije usmerijo v gozd, kjer že po nekaj metrih preko lesenega mostička prečimo potok Korošica. Pot naprej se nadaljuje ob strugi bistre Kamniške Bistrice in se kar nekaj časa komaj znatno vzpenja. Pot, ki nas vodi mimo velikega balvana, pa nas čez čas pripelje do izteka korit Predaselj. Tu markirana pot zavije levo in se prične strmo vzpenjati ob desnem bregu prej omenjenih korit. Pot, ki je naprej na nekaj mestih tudi izpostavljena, pa nas hitro pripelje do lesenega mostička, s katerega je lep pogled na korita. Preko mostička prvič stopimo na desno stran (levi breg) Kamniške Bistrice, nato pa se vzpnemo po izpostavljeni, a z ograjo varovani poti. Po nekaj 10 korakih strmina popusti in pot nas pripelje do naslednje makadamske ceste.
Tu si lahko z mostu ogledamo še zgornji del korit, sicer pa še naprej nadaljujemo po markirani poti, ki se nadaljuje po desni strani Kamniške Bistrice (vzporedno z "našo" potjo se po levi strani nadaljuje še ena pot, po kateri lahko pridemo do Doma v Kamniški Bistrici). Pot naprej se nadaljuje skozi gozd in se malo višje povsem približa asfaltni cesti. Nadaljujemo po markirani peš poti, ki ponovno zavije nekoliko v levo in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do Malega izvirka. Pot naprej se približa večjemu travniku na levi, nato pa se počasi obrača proti desni, kjer se po nekaj minutah zmernega vzpona priključi cesti, ki vodi proti Domu v Kamniški Bistrici. Ko stopimo na cesto že kmalu preko mostu prečimo reko Kamniško Bistrico, nato pa pred seboj že zagledamo Dom v Kamniški Bistrici.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Kamniške Bistrice. V Stahovici (do sem lahko pridemo tudi preko Prelaza Črnivec ali Volovjek) nadaljujemo levo oz. desno če prihajamo s Črnivca ali Volovjeka in cesti naprej sledimo po dolini Kamniške Bistrice. Že kmalu za velikim kamnolomom, katerega opazimo na levi strani, bomo ob cesti opazili oznake za Koželjevo pot, ki nas usmerijo levo preko lesenega mostička. Takoj za mostom oz. nekaj 10 m naprej pa parkiramo na enem od več manjših parkirišč ob cesti.
Pokraj puta:
Predaselj (560m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici Iverje - Dom v Kamniški Bistrici
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Iverje - Dom v Kamniški Bistrici
EUGEN     
14.5.2010
Z ženo in psičko smo v nedeljo prehodili to zanimivo pot, odlični štruklji v koči in nadaljevali pot do spominskega parka ,kjer smo prižgali svečo Tomažu.
Vrnitev po zgornji Koželjevi poti.
Kljub občasnem deževju je bil lep izlet.
pohodnik38     
7.6.2012
Včeraj v sredo 6.6.2012 prehodil tole pot zanimiva, mirna,malo že potrebna obnove vsaj mostički so bolj "bogi" veliko motivov za fotografe....in ravnoprava ko vreme ni za vrhove gora.

Več pa tukaj-slike in GPS sled na tej POVEZAVInasmeh
katty     
7.6.2012
Hja, očitno bo tole samotno potko tud treba prehodit. Je pa tko, take poti so res najbolj dobrodošle takrat, ko je vreme bolj turobno in razmere-vreme, vzpona kam višje ne omogočajo. Sicer pa super slike.
pohodnik38     
8.6.2012
Krajši video s tega pohajanja ob Kamniški Bistrici VIDEO
LidijaJesih     
8.7.2012
Prijetna, kar 15km v obe smeri se je nabere, tudi v teh temperaturah zelo znosna. Polno skritih kotičkov, lep umik za vroč dannasmeh. Skriva marsikaj, kar je očem iz avta skrito. Po nevemkolikokratnem obisku teh koncev (z avtom najman do Doma v K. Bistrici seve), danes odkrila čito nove dimenzije teh krajev. Potem se mi pa zdi, da kaj poznam. Phhhh...jezik
garmont     
28.3.2015
Spodnji del poti od izhodišča v vasici Iverje do ceste v dolino Korošice, ki jo prečimo, je zaradi podrtega drevja (in na enem delu odnešene poti v dolžini 10m ) neprehoden in je do daljnega zaprt.
Žan     
11.10.2015
Prvi del poti je še vedno prehoden samo po rezervni varianti, ki je sicer urejena in označena, ampak je precej dolgočasna saj pelje večinoma po gozdnih cestah daleč od reke. Kdor bi rad okusil bistvo te zanimive poti, se jo lahko brez slabe vesti loti na polovici. Pri spodnji postaji žičnice za Veliko planino je betonski most in takoj za mostom se na desni že zavije na stezo. Od tu naprej je res za vsakim ovinkom kakšna zanimivost, recimo ostanki gradbišča nesojene hidroelektrarne, gostilna pri Juriju, da samega Predaslja sploh ne omenjam.
ljubitelj gora     
23.4.2016
17.4 sm se delno po tej poti vračal in je še vedno vse podrto. Gre pa kakšnih 200 višinskih metrov kolovozna pot.
rmitja     
18.6.2017
17.6. sva prehodila pot od konca kamnoloma do Bistrice. Kot je napisal Žan spodnji del lahko še vedno mirno izpustite. Pot je zelo slabo označena, zaraščena in na nekaj delih zelo zoprna (nevarna). Na tem delu poti lahko poberete zgolj kakšno malo zoprno okuženo živalco (klop eek). Drugače pa prijeten izlet za vroče poletne dni.
sirt1     
18.6.2017

Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici Prikaži potek odseka
Skrbnik: PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK
Področje: Kamniško Bistriški
Odsek: E0002, Lahka pot, D = 2328 m
Razcep ob BistriciMost pod žičnico
21. 02. 2014
Pot je v delu in do nadaljnjega zaprta.
ločanka     
4.8.2019
Pot odprta, so pa klopice in nekateri mostički že precej ubogi, prosijo za malo obnovenasmeh.
Zelo lepo je poiskati malo bližnjic do vode, kjer so postanki kar nujninasmeh.
Najlepša pa soteska Predaselj, fino pa je pot podaljšati do spominskega parka. Saj drugače običajno za kaj takega ni časanasmeh.
Priporočam ob lepem sončnem dnevu, da voda zasveti v svojem sijaju, sicer pa je pot vseskozi po gozdu, primerno torej za vroče dni, ko lahko drugih idej zmanjka.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje