Planinarenje

Planinarenje

Pred Belo - Ojstrica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeOjstrica / Pred Belo - Ojstrica
   Pred Belo - Ojstrica   
Autor opisa:navrhu
Vrijeme hodanja: 6 h 45 min
Ishodište: Pred Belo (571 m)
Cilj: Ojstrica (2350 m)
Visinska razlika: 1779 m
Visinska razlika (po putu): 1870 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Grintovci 1 : 25.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Ob 08:45 uri sem pričel pot in sicer ob potoku Kamniške Bele navzgor. Pot je na začetku precej položna, kar pa pomeni, da se bo nato začela močno vzpenjati. Ob 09:10 uri sem prišel do razkrižja poti in sicer za pot v levo ni smerokaza, smatram pa, da se tam pot odcepi do slapa Orglice in partizanske bolnišnice. Tukaj velja torej kritika tistemu, ki je zadolžen za postavitev smernih tabel do slapa Orglice in do Partizanske bolnice, če sploh še je tam. Obstaja pa planinska tabla, ki kaže v desno in nas usmerja na našo pot. Nekaj minut je pot še dokaj položna, potem pa se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Ob 09:55 uri pridem do klopce od koder se odprejo lepi razgledi. Ob pogledu na karto predvidevam, da se ta točka imenuje Počivalo. Pot nadaljujem in 10:45 uri pridem na Presedljaj. Za ta del poti sem tako potreboval 2 uri. Na Presedljaju je križišče in sicer greste lahko desno v smeri vrha Konj in Velike planine. Prehod čez Konj je zelo zahteven. Levo pa nas tabla usmeri proti Korošici in na tabli je napis, da sta pred nami še dve uri. Pot od Presedljaja do Korošice vodi večinoma skozi nizko borovo grmičevje in je skorajda položna. Na poti lahko vidite tudi veliko Bodečih Než, katere pa seveda ne trgajte. Do Kocbekovega doma na Korošici pridem ob 11:45 uri tako da sem potreboval le 1 uro. Nekaj 100 metrov pred domom se vam takoj za žično ograjo za ovce odpre zelo lep pogled na kotanjo, kjer se nahaja Kocbekov dom. Na Kocbekovem domu si privoščim golaž, kruh in pivo, za kar odštejem 8 EUR. Nekaj minut se še posončim, potem pa ob 12:25 uri nadaljujem pot na Ojstrico. Pot na vrh vodi precej strmo in po skalovju. Tako pridem na Ojstrico ob 13:20 uri, kjer pa srečam tudi dva Nemca ter enega lovskega psa. Za pot sem tako potreboval slabo uro. Na vrhu si privoščim pivo iz nahrbtnika, se uležem in malce celo zadremam na soncu. Razgledi iz Ojstrice so čudoviti, še posebej v Logarsko dolino. Slap, ki ga boste videli SZ v kotlini je slap Rinka. Na vrhu sem našel tudi nekaj snega, ki je zapadel pred nekaj dnevi. Ob 14:15 uri nadaljujem pot proti vzhodu, proti Mali Ojstrici, kamor pridem ob 15:05 uri. Na vrhu me preseneti miniaturna kopija Aljaževega stolpa, katerega je postavil Slovenski gorniški klub SKALA. Tu se ne zadržujem, tako da se spustim po hribu po poti navzdol in se usmerim proti jugu proti Presedljaju in tako hodim po vzhodni strani mimo Kocbekovega doma. Ob 15:20 uri pridem do križišča nad kotanjo Korošica kjer »zavežem klobaso« in se napotim proti Presedljaju, kamor pridem ob 16:15 uri. Tako sem torej za spust iz Ojstrice preko Male Ojstrice do Presedljaja potreboval 2 uri. Spust proti izhodišču mi vzame še dodatnih 1 uro in 30 minut in tako do vozila pridem ob 17.45 uri. Pot me je po pravici povedano precej utrudila, tako da je morda bolje, če jo slabše pripravljeni razdelijo na dva dni. Pot je sicer primerna za otroke vse do Kocbekovega doma na Korošici, a je zelo strma. Srečno.
Pristup do ishodišta:
Dne 25.08.2008 sem odšel od Kamniške Bistrice preko Presedljaja in Korošice na Ojstrico. Šel sem iz Ljubljane z avtom, sicer pa je važno, da se peljete v Kamnik. Peljite se po obvoznici skozi Kamnik in zavijte na koncu Kamnika levo čez most za smer Velika Planina, Kamniška Bistrica. Čez nekaj 100 metrov je krožišče v katerem morate iti desno za Veliko Planino. Nato pridete v vas Stahovica (cca 4 km iz Kamnika) in na začetku te vasi zavijete levo za smer Velika Planina. Ko pridete do parkirišča pod spodnjo postajo žičnice na Veliko Planino, nadaljujete pot še 1,7 km in prišli boste do mostu čez potok Kamniška Bela, peljite se še 10 metrov in na koncu desnega ovinka boste videli parkirišče za cca 10 vozil. Tu parkirajte in začnite pohod.
Pokraj puta:
Kocbekov dom na Korošici (1808m)
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Pred Belo - Ojstrica
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje