Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Kamniško Savinjske Alpe / Ojstrica / Robanov kot - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)

Robanov kot - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)

Print
Ishodište: Robanov kot (650 m)
Širina/Dužina: 46,3948°N 14,703°E
Ime puta: čez Malo Ojstrico
Vrijeme hodanja: 5 h 15 min
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Visinska razlika: 1700 m
Visinska razlika po putu: 1750 m
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Pogleda: 48.159
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 72
Broj komentara: 52
Pristup do ishodišta:
Preko planinskog prijevoja Volovljek (Kranjski Rak) ili iz Mozirja vozimo se do Luča, a zatim pratimo putokaz za Solčavu i Logarsku dolinu. Kada dođemo do naselja Robanov kot, putokazi za alpsku dolinu Robanov kot usmjeravaju nas lijevo na sporednu cestu, kojom se vozimo do parkirališta kod seoskog gospodarstva Roban, gdje parkiramo. Možemo parkirati i već 500 metara niže, gdje postoji još jedno uređeno parkiralište, ali ne smijemo parkirati na parkiralištu pansiona Govc-Vršnik, jer samim tim nema dovoljno mjesta za goste pansiona. .
Opis puta:
Ukoliko smo parkirali na donjem parkiralištu nastavljamo cestom do parkirališta kod seoskog imanja Roban, te samo nekoliko metara naprijed od posljednjeg parkirališta dolazimo do raskrižja, gdje nastavljamo ravno, cestom, gdje su vrata (desno - Strelovec).
Put prema Robanovoj planini zatim ulazi u šumu i dovodi nas do križanja, gdje nastavljamo ravno, dalje cestom (lijevo - partizanska bolnica 45 min).
Put nas zatim dovodi iz šume na Robanov travnik, odakle se otvara lijep pogled na obližnje zidove planine. S druge strane livade put ponovno ulazi u šumu i malo se strmije uspinje. Slijedi također prelazak ograde za ispašu i ubrzo nakon toga izlazimo iz šume na panoramski pašnjak Robanova planina.
S planine nastavljamo prateći putokaze »Korošica, Ojstrica« i široka staza nas već nakon nekoliko metara dovodi u šumu. Nakon kraćeg uspona staza skreće lijevo i prelazi korita bujičnih potoka. Ponovno se uspinjemo kroz šumu i ubrzo dolazimo do manjeg slapa ispod obronaka Moličke peći i Velike Zelenice. Tu staza skreće udesno i uz pomoć čeličnih sajli i nekoliko željeznih šiljaka počinje uspon po dosta strmim padinama. Slijedi ponovno kraći uspon kroz šumu po nešto manje strmim padinama, a onda dolazimo na malo kamenitiji dio staze. Staza se zatim dosta dugo uspinje strmim padinama iznad bujičnog vododerina. Staza ovdje prolazi po lijepim prolazima i vrlo je dobro osigurana sajlom, tako da uspon ne stvara veće probleme. Na putu nam pomažu i brojni željezni šiljci i u stijenu uklesane stepenice. Slijedi još nekoliko strmijih uspona uz pomoć čeličnih sajli i željeznih šiljaka, a zatim nas staza dovodi na blage padine obrasle borovom borovicom. Put nas zatim kroz borove u kratkom spustu dovodi do križanja, gdje nastavljamo ravno u smjeru Korošice (desno pašnjak Molička planina 10 minuta). Slijedi kraći uspon te se spajamo na stazu s Planine Podvežak koja nas nakon daljnjeg kraćeg kosog uspona dovodi na Sedelce.
Od Sedelca nastavljamo desno u smjeru Ojstrice i Male Ojstrice stazom koja počinje relativno strmim usponom i nakon 20-tak minuta dolazimo na neizrazit vrh Mala Ojstrica. Ovdje staza skreće ulijevo i uspinje se po grebenu koji je mjestimično dosta izložen. S vremenom strmina padina za neko vrijeme opada i staza nas zatim dovodi na gornje padine Ojstrice. Ovdje staza koja je na dijelovima eksponirana i na ključnim mjestima dobro osigurana počinje strmiji uspon. Sve panoramskija staza nakon sat i pol hoda od Sedelca dovodi nas na vrh visok 2350 metara.
Robanov kot - Robanova planina 1:00, Robanova planina - Sedelce 2:45, Sedelce - Ojstrica 1:30.
zemljovid puta - Ojstrica
Ob poti: Robanova planina (890m), Sedelce (1900m), Mala Ojstrica (2017m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Robanov kot - Ojstrica1
Robanov kot - Ojstrica2
Robanov kot - Ojstrica3
Robanov kot - Ojstrica4
Robanov kot - Ojstrica5
Robanov kot - Ojstrica6
Robanov kot - Ojstrica7
Robanov kot - Ojstrica8
Robanov kot - Ojstrica9
Robanov kot - Ojstrica10
Robanov kot - Ojstrica11
Robanov kot - Ojstrica12
Robanov kot - Ojstrica13
Robanov kot - Ojstrica14
Robanov kot - Ojstrica15
Robanov kot - Ojstrica16
Robanov kot - Ojstrica17
Robanov kot - Ojstrica18
Robanov kot - Ojstrica19
Robanov kot - Ojstrica20
Robanov kot - Ojstrica21
Robanov kot - Ojstrica22
Robanov kot - Ojstrica23
Robanov kot - Ojstrica24
Robanov kot - Ojstrica25
Robanov kot - Ojstrica26
Robanov kot - Ojstrica27
Robanov kot - Ojstrica28
Robanov kot - Ojstrica29
Robanov kot - Ojstrica30
Robanov kot - Ojstrica31
Robanov kot - Ojstrica32
Robanov kot - Ojstrica33
Robanov kot - Ojstrica34
Robanov kot - Ojstrica35
Robanov kot - Ojstrica36
Robanov kot - Ojstrica37
Robanov kot - Ojstrica38
Robanov kot - Ojstrica39
Robanov kot - Ojstrica40
Robanov kot - Ojstrica41
Robanov kot - Ojstrica42
Robanov kot - Ojstrica43
Robanov kot - Ojstrica44
Robanov kot - Ojstrica45
Robanov kot - Ojstrica46
Robanov kot - Ojstrica47
Robanov kot - Ojstrica48
Robanov kot - Ojstrica49
Robanov kot - Ojstrica50
Robanov kot - Ojstrica51
Robanov kot - Ojstrica52
Robanov kot - Ojstrica53
Robanov kot - Ojstrica54
Robanov kot - Ojstrica55
Robanov kot - Ojstrica56
Robanov kot - Ojstrica57
Robanov kot - Ojstrica58
Robanov kot - Ojstrica59
Robanov kot - Ojstrica60
Robanov kot - Ojstrica61
Robanov kot - Ojstrica62
Robanov kot - Ojstrica63
Robanov kot - Ojstrica64
Robanov kot - Ojstrica65
Robanov kot - Ojstrica66
Robanov kot - Ojstrica67
Robanov kot - Ojstrica68
Robanov kot - Ojstrica69
Robanov kot - Ojstrica70
Robanov kot - Ojstrica71
Robanov kot - Ojstrica72
Rasprava o izletu Robanov kot - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)
Prikaži starije poruke
mosovnik9. 06. 2009 00:00:00
Če greš iz Robana na Škrbino med Krofičko in Ojstrico, ne greš na Škarje (bi se moral spustiti in nato pod ostenji Ojstrice zaviti na markirano pot proti Škarjam in dalje....)ampak se na sedlu priključiš markirani Kopinškovi, ki je, mimogrede, kar zahtevna, predvsem v zgornjem delu (pazi snežišče). Z vrha Ojstrice pa se lahko vračaš čez Škarje na Klemenčo jamo in nato izbereš primerno smer nazaj v R.kot in tako "zašpiliš" klobaso.
Pa srečno.
Jacek9. 06. 2009 00:00:00
Hvala za odgovor, vendar zanima me, ali je iz Robanovego kakšna steza na Škrbino, ali je to čisto brezpotje. Vsak nasvet je dobrodošel. Je kdo, ki že poskusil z te strani? Lp.
geppo9. 06. 2009 00:00:00
Po žlebu se da prit, ampak je čisto brezpotje. Steza ne obstaja ( vsaj jaz ne vem zanjo ). Ne priporočam!!
Lp
free9. 06. 2009 00:00:00
mogoče čez Črni hriber - iz Robanove planine na Krofičko, pa dol na Škrbino? Opis v kamniško-Savinjske alpe, Stritar, Sidarta.nasmeh
Jacek9. 06. 2009 00:00:00
Geppo, si napisal, da po žlebu se da priti, ampak kaj to pomeni? Bi moral plezat, rabim vrv, kako dolg je ta žleb? Pa še: zakaj ne priporočaš te poti?
Jacek9. 06. 2009 00:00:00
Free, hvala za predlog. Študiral sem tudi to turo, vendar to ni isto kot z Robana direktno na Škrbino. Pa me mika ta pot. Lp.
geppo9. 06. 2009 00:00:00
Jacek, poti ti ne priporočam, ker bi bilo neodgovorno od mene, da ti svetujem kako priti do Škrbine!
Že iz vprašanje, ki si ga postavil in ti je odgovoril "mosovnik" je jasno, da je vprašanje popolnoma napačno zastavljeno.

( Je mogoče kakšna pot z Robanovega kota na Škarje in naprej po Kopinškovi poti na Ojstrico? )

Jacek, pojdi iz Klemenče do Škrbine in po Kopinškovi na vrh Ojstice. Lepo si lahko ogledaš pristope iz Robana do Škrbine in se odločiš.
Pozor!!
"mosovnik" je že opozoril na snežišče malo pod vrhom ( severna stran )tam bo pa potrebna še nekaj časa zimska oprema!!
Lp
Jacek9. 06. 2009 00:00:00
Geppo, v redu. Hvala za prijazen nasvet. Kopinškovo pot poznam, druge poti tudi. Mislil sem, da je kakšen nezahteven dostop iz Robana, ker z te strani bi bilo res zanimivo poplezat gor. Bom še premislil. nasmeh Še enkrat hvala. Lp.
geppo9. 06. 2009 00:00:00
Nezahtevnega - žal ne poznam!! Jaz žleba nisem uporabljal za ta prehod na Škrbino - ga je pa kolega in potem ti dam informacijo, kot sem jo dobil od njega!
Imamo pa namen po dolgih letih ponoviti Ute - bom tudi si malo več ogledal za to varianto, ki je zanimiva. Po moji oceni ko sem gledal iz Škrbine v Robana ( že kar nekajkrat )ni pa enostavna!!
Lp
Jacek9. 06. 2009 00:00:00
Še enkrat hvala. Tudi za skrb. Pa za podatke bi bil res hvaležen. Lp.
mosovnik10. 06. 2009 00:00:00
Jacek, si pa vztrajen. Iz spominov :v R.kotu,pred zatrepom, če boš tako vztrajen kot na forumu, boš našel neizrazito stezico (kako je sedaj, ne vem), ki se strmo vzpne v desno skozi gozd, nato čez trave v smeri škrbine(jo že vidiš) in v/ob žlebu slediš naravnim prehodom(mestoma izpostavljeno in težavno). Računati moraš na precejšnjo krušljivost (zelo rado leti navzdol po žlebu) .Kot rečeno,pot(beri brezpotje) je strmo in mestoma zelo nevarno, priporočljivo na omenjenih mestih varovanje in popolna oprema.Ne podajaj pa se sam, ker tam imaš družbo samo s tamkajšnjimi prebivalci te, lahko se reče,divjine, ki ti ne morejo pomagati, če zaideš v zagato.
Verjetno ne boš zadovoljen z opisom, vendar boljšega ti ne morem dati, ker je veliko let od takrat, ko sem jaz z kolegi kolovratil po tistem koncu in sedaj spodaj najti stezico, ki te iz R.popelje navzgor, je verjetno še težje (zaraščeno).Žleb se verjetno ni kaj bistveno spremenil,tudi takrat so bila izpostavljena in krušljiva mesta,sedaj mogoče na kakšnem drugem mestu, vsled erozije tal in plazov.
Premisli in srečno.
Jacek10. 06. 2009 00:00:00
Wow! To je že nekaj! Hvala lepa. Seveda ne bom šel sam. Opis je ker v redu, saj vem, da ga ne bom našel v nobenim vodniku. Zdaj bom vztrajno čakal, da se stopi sneg... nasmeh Lp.
jprim15. 06. 2009 00:00:00
Kako so kaj razmere glede snega na tej poti? Je mogoč vzpon brez zimske opreme ali še ne?
LP in hvala za odgovor.
mosovnik16. 06. 2009 00:00:00
Zgoraj v grapah lahko naletiš na sneg. Zasigurno pa je na zgornji prečnici, ki je tudi dokaj izpostavljena in v tem času ob teh razmerah je zimska oprema OBVEZNA. Preverjeno v soboto, sicer na Planjavi, vendar zgornje snežišče v Kopinškovi na Ojstrici je dolžno vse pozornosti in opreme obiskovalca.
veoniq16. 06. 2009 00:00:00
Ali so na poti iz Korošice na Ojstrico tudi še zaplate snega? zmeden
Lp
gregcs116. 06. 2009 00:00:00
Pot iz Korošice preko Male Ojstrice je kopna in bolj priporočljiva kot (gruščnata in mestoma zasnežena) direktna.
jprim16. 06. 2009 00:00:00
'Mosovnik' nimam v mislih Kopinškove poti, za to vem, da je še v avgustu eno snežišče.
Pot iz Robenovega kota ...
LP!
lepenatka1. 07. 2009 00:00:00
Živjo, je kdo zadnje dni hodil čez Robanov kot na Moličko planino?
Je pot kopna in prehodna?
lokalc16. 07. 2009 00:00:00
lepenatka, danes sem jo prehodil. Je povsem kopna in prehodna, pazit je treba na kamenje, ki ga je zima pustila na poti (možni zdrsi), ampak ni panike.
lepenatka16. 07. 2009 00:00:00
Hvala ya odgovor.Ko bo vrocin apopustila, jo mahnem tu gor in na grebensko pot na Ojstrico.Veliko užitkov v hribih želim.
saren28. 08. 2009 00:00:00
pozdrav, v septembru nameravam opraviti to pot na ojstrico.. zanima pa me če je samovarovalni komplet nujen za ta vzpon, obenem pa dodajam, da sem dokaj frišen gornik.. za sabo imam "zelo zahtevno" plezalno pot na raduho, ki sem jo opravil brez samovarovalnega kompleta in še nekaj manjših vzponov (okrešelj, raduha po navadni poti...); sprašujem pa tudi, če je kdo že bil na omenjeni plezalni poti na raduho in tej poti na ojstrico, da bi ju primerjal..

lp
Tadej28. 08. 2009 00:00:00
Za vzpon po zgoraj opisani poti ti komplet za samovarovanje pride prav le malo kje, zato ga ne potrebuješ. Če pa se nameravaš povzpeti po Kopinškovi poti, pa ga le imej s seboj.
brish11. 06. 2011 00:00:00
23.6.nameravam iz R.kota na Ojstrico,naslednji dan pa s Korošice na Planjavo in preko Kamniškega sedla na Okrešelj in Logarsko dolino.Zanima me kako je s snežišči,ali je pot kopna?Vsakršna informacija bo dobrodošla.Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Paintball27. 06. 2011 00:00:00
Brish, verjetno si se o razmerah že sam prepričal, pa vendarle. Pot iz Robanovega kota na Ojstrico je povsem kopna in normalno prehodna. Na poti do Moličke peči je sicer kar nekaj klinov ampak pot ni pretirano izpostavljena, je pa zelo razgibana z zelo lepimi razgledi na okoliške gore in Robanov kot.
matic430. 06. 2011 00:00:00
Ko pridemo do križpotja na robu Moličke pl. si lahko pot skrajšamo tako, da zavijemo desno proti kapelici (par minut hoje). Od Kocbekovega zavetišča oz. kapelice sv. Cirila in Metoda se lahko direktno vzpnemo na malo Ojstrico. Pot je celo markirana (sicer bolj po domače).
petra9. 09. 2011 00:00:00
S prijateljico sva štartale iz Robanovega kota-pot zelo zanimiva in pa tudi naporna.
Moram pa malo pokritizirati TABLE, ki te usmerijo, nikjer ni za ojstrico, še tista, ki je, pa je stara in se sploh nič ne vidi kaj piše!!!
penuša14. 09. 2011 00:00:00
Tudi midva z možem sva izbrala pot iz Robanovega kota preko Male Ojstrice na Ojstrico, in na Kocbekov dom. Vračala sva se po isti poti v Robanov kot. Se strinjam s Petro, pot je super, zanimiva, in tudi zelo dolga.
velkavrh17. 09. 2011 00:00:00
Danes končno osvojil Ojstrico prek najatraktivnega pristopa -iz Robanovega kota.Varovana pot je super. To je ena najlepših varovanih poti pri nas-vsaj zame. Vleče se edino od parkirišča v Robanovem kotu do slapa. Stritar je v svojem vodniku kar prav preštel vse kline in zmeril jelkenice. Obiska danes kot na Ojstrici in pri koči na Korošici ogromno. Danes je bil zgleda vsaj zaenkrat zadnji ugodnejši dan za visokogorje.
mary5. 06. 2012 00:00:00
Pozdravljeni! Je mogoče kdo hodil po tej poti v zadnjem času in bi znal povedati ali je na poti še kaj ostankov snega? Hvala
mary5. 06. 2012 00:00:00
Sem pozabila napisati, da me predvsem zanima pot iz Robanovega kota do Sedelca..nasmeh
geppo5. 06. 2012 00:00:00
Pred 14 dnevi ko sem šel na Krofičko iz Robanove planine sem se spogledoval s to potjo.
Ne bi smelo biti več težav na tej poti. Videli so se še ostanki snega v grapah,ki je verjetno že skopnel.
lp
mary5. 06. 2012 00:00:00
Hvala, lp
pohodnik389. 06. 2012 00:00:00
Včeraj v petek 8.6.opravil tole turo,res zanimiva pot z lepimi razgledi na nekaj odsekih malo poškodovana kar je nato v sestopu malce zoprno,drugače pa z Korošice na Malo Ojstrico in potem na sam osrednji vrh brez problemov.Snega ni več nikjer,vreme bilo vredu le veter je bil siln.

VIDEO
čemšeničan10. 06. 2012 00:00:00
Pohodnik lep video si naredil in nama obudil lepe spomine na to prehojeno pot pred 20 leti ko sva z ženo takrat bila še fant in dekle.Hvala ti.
Lep pozdrav in srečno
pohodnik3818. 06. 2012 00:00:00
Res je čudovita pot fajn samotna odmaknjena od "magistral" kot so z Podvežaka ali čez Škarje čeravno zelo zahtevna je vredna vsakega korakanasmeh

pa še SLIKE
rok.si2. 07. 2012 00:00:00
Krasna pot, prehodili smo jo včeraj, je kar naporna, sploh vzpon in dooolg spust po strmini od Sedelca do Robanove planšarije. Smo porabili kar nekaj časa več od "obljubljenih" 5:15, bilo pa je res vroče.
Kot že napisano, lahko bi bila kakšna tabla na razpotjih več, markacije in varovala pa so v dobrem stanju.

Če še nimate dovolj kilometrine (kot mi) se na Ojstrico odpravite s spoštovanjem in računajte na 12 urno turo in ne začenjajte prepozno!
BibaS3. 07. 2012 00:00:00
O, pot izgleda fantastično! Super fotografije, pohodnik38!
lepenatka5. 10. 2012 00:00:00
Zanima me,če morda kdo ve, kako najti staro Kocbekovo pot na Ojstrico,ki je startala nad nekdanjo Kocbekovo kočo na Molički planini in se je priključila sedanji grebenski.
Hvala.
LidijaJesih5. 10. 2012 00:00:00
Če se ne motim je označena in sicer je treba do kapelice na Molički planini in od nje proti Korošici. Menda kar za prvim ovinkom po minutki ali dveh se na desno odcepi Kocbekova pot. Se ne da zgrešit.
garmont5. 10. 2012 00:00:00
OD kapelice se povzpneš cca 50 višincev nad kapelo, kjer boš opazila votlino na desni. Tu je tudi lesena tabla z napisom "Kocbekova pot", ki te usmeri na desno stran ob votlini.Naravnost bi nadaljevala do Korošice.
Pot je markirana z rdečim sprejem.jezen
Poti strmo slediš do jase na Mali Ojstrici, kjer se pridruži normalno markirani poti.
lepenatka6. 10. 2012 00:00:00
Najlepša hvala obema za hiter odgovor.nasmeh
Ronaldinho8220. 06. 2013 00:00:00
Je mogoče kdo zadnje dni hodil po tej poti? Je snega še kaj?
Hvala
sam-zee18. 07. 2014 00:00:00
Eno vprašanje - je ta pot primerna za 13letnico, ki sicer nima veliko izkušenj z viskogorjem, a je spretna plezalka in je opravila 2-3 ture z nekaj klini in jeklenicami? Je pa sicer v dobri kondiciji.

Kako pa je trenutno s snegom?
franca18. 07. 2014 00:00:00
Najbrž sam najbolje poznaš svojo 13-letnico. Spretnost je nekaj, drugo je odgovornost za sebe in zmožnost daljše osredotočenosti. Na zavarovanih delih je (delno) možno samovarovanje, na izpostavljenih delih poti brez varoval pa ne. Jaz sem šla pred leti po tej poti (celotno prečenje KS Alp) z 12- letnico in 14-letnikom brez pomislekov, ker smo prej že opravili kar nekaj skupnih, tudi zahtevnih, poti.
zokipoki7. 07. 2016 00:00:00
Želel bi informacijo glede snega na poti skozi grapo od robana do moličke. Menim da je pot kopna. Ali mogoče kdo ve? Hvala
mailman10. 07. 2016 00:00:00
Kopna, da bolj kopna ne more biti. Bil sem skozi konec Junija.
zokipoki10. 07. 2016 00:00:00
Hvala lepa za info nasmeh
daver27. 09. 2017 00:00:00
Pozdravljeni.
Zanima me, če kdo ve, kakšna je situacija na potu na Ojstrico? Imamo namen iti ta vikend, pa smo malce v dvomih...
Je kopno?
bperc27. 09. 2017 00:00:00
V soboto 23. 9 je bila pot v snegu. Pokliči na kočo in ti naj pove, če je sneg pobralo, samo ne verjamem. V soboto je bilo kar precej snega, ampak južen in se ti udira do pasu, kar pa zna biti kar naporno in s hojo po grebenu, tudi nevarno.
pohodnik3818. 07. 2020 00:00:00
V ponedeljek 13.7. sem opravil omenjeno pot ki je brez posebnosti vreme mi je bilo naklonjeno dopoldan z soncem popoldan z nekaj oblačnosti in brez vročine.Ob poti sem imel priliko opazovati živali ki so celotno turo še dodatno popestrile.V spodnjem videu je zajetih nekaj utrinkov z omenjene poti.

VIDEO

Lp! Tonenasmeh
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići