Planinarenje

Planinarenje

Pred Belo - Ojstrica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeOjstrica / Pred Belo - Ojstrica
   Pred Belo - Ojstrica   
Vrijeme hodanja: 6 h 45 min
Ishodište: Pred Belo (571 m)
Cilj: Ojstrica (2350 m)
Visinska razlika: 1779 m
Visinska razlika (po putu): 1900 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin, šljem
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Presedljaja, Korošice, Konja in Ojstrice. Že po nekaj metrih pot zavije v desno, kjer se sprva komaj znatno vzpenja, nato pa se prične spuščati in se po nekaj minutah priključi širokemu kolovozu. Vzpon nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki že kmalu preči hudournik, nato pa se zložno do zmerno vzpenja proti zatrepu doline Kamniške Bele.
Po dobrih 30 minutah hoje od izhodišča pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno po markirani poti (levo slap Orglice in Korošica preko Šraj peska). Kolovoz se že kmalu za razpotjem spremeni v vse bolj strmo stezico, le ta pa nas naprej vodi skozi strnjen gozd. Višje pot zavije rahlo v levo ter preči hudourniško grapo. Nekoliko naprej se v levo skoraj neopazno odcepi pot čez Najnar štant (zahtevna in izpostavljena pot, ki vodi na Korošico, višje se priključi pot čez Šraj pesek), mi pa nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se prične vzpenjati v številnih okljukih. Pot se višje za kratek čas še strmeje vzpne in nas pripelje do lepega razgledišča z mizo in klopjo.
Pot naprej se rahlo spusti, preči strmo pobočje in nas pripelje do hudourniške grape. Tu pot zavije na levo stran pobočja, se sprva vzpne ob pomoči nekaj klinov in višje jeklenice, nato pa se vrne v gozd, kjer se še nekaj časa strmo vzpenja. Višje se pot prehodno položi, nato pa se ponovno strmo vzpne in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na sedlo Presedljaj, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Korošice (desno Konj) po poti, ki se prične vzpenjati po levi strani neizrazitega grebena. Po nekaj minutah pot zavije v desno in se položi. Pot nadaljujemo po mestoma precej zaraščeni stezici, ki se zložno vzpenja skozi pas rušja. Nekoliko naprej pot preči izpostavljeno pobočje nad dolino Lučke Bele, kjer stoji tudi spominska plošča ponesrečenemu planincu. Le nekaj metrov za spominsko ploščo, pa se pobočje položi in nas pripelje na neoznačeno razpotje, kjer se v levo odcepi nemarkirana pot proti Vršičem in Vežici.
Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se nadaljuje proti severu in nas z nekaj krajšimi vzponi in spusti hitro pripelje do mesta, kjer se priključimo bolj uhojeni poti iz doline Lučke Bele. Tu nadaljujemo levo ter se mimo odcepa poti na Lučkega Dedca sprehodimo do Praga (1910 m).
S Praga nadaljujemo naravnost in pot nadaljujemo po široki stezici, ki se prične prečno spuščati proti zeleni ravnici Korošice. Po 10 minutah spusta se pot položi in do Kocbekovega doma nas loči le še nekaj korakov lahkotne hoje.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo po markirani poti v smeri Ojstrice. Pot gre že nekaj metrov nad kočo v pas rušja, kjer se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Po dobrih 20 minutah vzpona od Kocbekovega doma se pot položi, le ta pa preide na travnata pobočja, katera kmalu zamenja kamenje. Pot naprej preči dve zaporedni grapi, nato pa se prične strmeje vzpenjati po vse bolj razglednem pobočju. Pot naprej nas vodi mimo dveh manj opaznih razpotij (v obeh primerih nadaljujemo desno v smeri Ojstrice, levo Planjava in Škarje) in se postopoma prične obračati vse bolj v desno. Višje pot postane še bolj strma in preide na precej gruščnato pobočje. Naprej se pot za kratek čas položi in nas skozi ožji prehod pripelje na glavni greben Kamniško Savinjskih Alp. Ko stopimo na greben nadaljujemo desno po zelo strmi poti, ki se naprej vzpenja po razčlenjenem skalovju. Tej zelo strmi poti, ob kateri nam je v pomoč nekaj klinov, sledimo vse do vrha Ojstrice, le tega pa dosežemo po približno 15 minutah nadaljnje hoje (v zadnjem delu je velika nevarnost padajočega kamenja).
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Približno 2km za spodnjo postajo nihalke na Veliko planino pa bomo na desni strani ceste opazili parkirišče in planinske smerokaze za Presedljaj, Konja in Korošico (parkirišče se nahaja za mostom).
Pokraj puta:
Presedljaj (1613m), Prag (1910m), Kocbekov dom na Korošici (1808m)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica Pred Belo - Ojstrica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Pred Belo - Ojstrica
klm     
22.7.2010
Dejansko ne vem, koliko časa naj bi vzela ta pot, vendar sem sam potreboval 2:25 h, da sem stal na vrhu Ojstrice, medtem pa sem naredil še nekaj lepih fotografij. Sicer pa je vreme tako kot včeraj fantastično. Dve stvari bi še izpostavil po opravljeni turi: prva je oskrbnica Kocbekovega doma na Korošici. Gre za gospo s karakterjem, hrbtenico, izredno prijetno oplotničanko, ki je oskrbnica omenjenega doma že več let. Brezplačno mi je odstopila izotonike ter vodo, prav tako je bilo zelo prijetno poklepetati z njo. Enako domač občutek dobim ob vsakem srečanju z njo. Druga stvar, ki bi jo izpostavil je vzpon na samo Ojstrico. Ker sem časovno nekoliko tempiran, si poskušam izbrati tudi kakšno bližnjico. Zgoraj opisani vzpon na omenjeni vrh od Kocbekovega doma ponuja v vršnem delu prijetno plezanje I. stopnje, če potegnemo diretissimo, tako da vrh dosežemo v smešno kratkem času. Skala je naravnost odlična!
mukica     
22.7.2010
Moraš pa imeti zelo hiter korak ,da narediš to turo v tako kratkem časuzavijanje z očmi,saj je skoraj iz Kamniške bistrice ali je bilo izhodišče kje drugjezmeden
klm     
22.7.2010
Ja iz Bistrice. Sicer sem gorski tekač, ampak zdaj sem na "dopustu", to pomeni, da se po hribih potikam s fotoaparatom in uživam. počasneje pa skoraj ne gre - tekaška deformacija pač. Ko sem v preteklosti to pot pretekel, je bil cajt nekaj sekund pod 2h, ampak sem se potem počutil precej idiotsko-nobenih vtisov, ali spominov na opravljeno turo, le utrujenost.
mala planina     
17.10.2011
Pot se res ,da prepoloviti. KRITIKA-borovci med potjo so obupni.(ALI LAHKO KDO TO POSEKA?)jezen
Loni     
17.10.2011
Zanimivo, a to so borovci od avgusta toliko zrasli, meni se sploh niso zdeli problematični, se je dalo iti čisto komot mimo.
urbancek     
24.6.2012
Te časovnice niso čisto normalne, se strinjam s klm in malo planino... Dobro telesno pripravljeni planinci pridejo v 6h 45min brez večjih postankov že nazaj v dolino.zavijanje z očmimežikanje Jaz sem danes z normalno konstantno hojo prišel nazaj k avtu po 7h 30min (vmes pol ure za malico, postanek na Korošici in še na L. Dedcu sem bil) Kritika pa še vedno leti na ruševje, ki bi rabilo motorkovelik nasmeh Lp!
kicho     
7.10.2012
včeraj sem šel po tej poti. Ruševje še kar v istem stanju in ker sem mal višje sorte, sem skoraj moral po vseh štirih velik nasmeh
Drugače pa lep izlet z lepim vremenom.
lp
23maja     
17.7.2013
ko sem šla gor Belo-Korošiča-Ojstrica 7.7.2013 je bilo ruševje porezano (borovcev ni več oziroma niso več problematični). Časovnica je bolj realna kot nerealna, jaz sem rabila dobrih 5 ur do vrha z dvema postankoma. To da prideš na vrh v 3h urah ni realno za dobro pripavljenega planinca nasmeh Ampak vsa čast za tak čas!
janez.novak     
17.7.2013
23 maja - ali je ta pot dobro označena, ali jo lahko kje zgrešiš?
ljubitelj gora     
7.8.2014
Na Korošici teče voda, če koga zanima, ne vem pa, če je pitna. Pot iz doline do sem je resnično dolga in naporna. Šel pa sem pri Slapu Orglice čez skok in Šraj pesek in do vrha Male Ojstrice/Ojstrice. Vrnil se po zgornji opisani poti s tem da sem prej še bil na sedlcu pod Škarij in še naprej proti Lučki Babi, ampak je začelo grmeti (slišat je bilo grozno, ker si posredno stik z oblaki) in tako hitro/varno sestopil nazaj do Korošice, prečil sem eno snežišče pod drugo nižjo pot, ampak ni problema, ni tolk strmo, sneg pa je tud 2-3 cm spustil. Na Korošici se je vreme izboljšalo a na žalost me je čas pregenjal in šel v smeri Presedljaja in v dolino.
živjo     
7.9.2014
Tudi sam sem se pri povratku iz Ojstrice ustavil v koči kjer sem bil deležen odlične postrežbe ter prijetnega klepeta. Super tura ter kapo dol oskrbnici koče na Korošici.nasmeh
Daiblo2.0      
7.10.2019
Tura opravljena dne 6. 10. 2019 brez večjih posebnosti, vendar zahteva nekaj opomb:

1.) Komentar št. 1, uporabnika “klm” je irelevanten za vse, razen za gorske tekače.

2.) Tura zahteva zadostno mero telesne pripravljenosti, kar potrjujejo včerajšnji parametri: 4h 50min do vrha, 9h 30min za celotno turo, 2000 višinskih metrov vzpona, cca. 16km dolžine.

3.) V bližini pogorišča Kocbekovega doma na Korošici je tekoča voda (pipa) in nadstrešek, stoječ na treh zaklenjenih kontejnerjih, ki ne služijo kot bivak!

4.) Pot z vrha do Korošice je krušljiva in nevarna za zdrs, zelo priporočljiva je uporaba čelade.

Vso srečo pri nadaljnjih gorniških udejstvovanjih.
Maticc     
7.6.2020
Tudi jaz se vprašam, kako je komentar nekoga ki se ukvarja z gorskim tekom relevanten za povprečnega hribolazca in kakšen smisel ima. Takšen čas je gotovo bolj zavajujoč kot uradnih 6'45, ker gre za dolgo uro.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje