Planinarenje

Planinarenje

Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeOjstrica / Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica
   Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica (Kopinškova pot)  
Vrijeme hodanja: 4 h 5 min
Ishodište: Dom Planincev v Logarski dolini (837 m)
Cilj: Ojstrica (2350 m)
Visinska razlika: 1513 m
Visinska razlika (po putu): 1513 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po glavni cesti, ki nas vodi preko mostu, za mostom pa nas oznake za Klemenčo jamo usmerijo levo na gozdno cesto, po kateri nadaljujemo pot, le ta pa nas v nekaj minutah pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Klemenče jame. Od križišča hodimo po cesti le še kratek čas, saj nato nadaljujemo levo po sprva široki in zložni planinski poti. Le nekaj korakov naprej pa pot preide na pobočje in se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Strma pot se v nadaljevanju vzpenja po strmem pobočju, nato pa preči hudourniško grapo in nekoliko naprej še potoček. Za potočkom postane pot še bolj strma in se vzpenja po zelo strmem pobočju, ki je predvsem v mokrem nevarno za zdrs. Po slabi uri hoje od izhodišča pa prispemo do klopce ob studenčku in le malo naprej do razpotja, kjer se priključimo poti z izhodišča Na razpotju.
Tu strmina popusti, mi pa nadaljujemo rahlo navzgor po široki poti, ki nas kmalu pripelje iz gozda. Od tu sledi le še krajši vzpon po travnatem pobočju do Koče na Klemenči jami pod Ojstrico.
Od koče pri kateri je označeno razpotje nadaljujemo naravnost v smeri Ojstrice (levo Strelovec in Krofička) po poti, ki gre po nekaj 10 metrih v gozd. Skozi gozd se zmerno do strmo vzpenjamo, pot pa nas višje pripelje pod skalne pečine, ki pa niso preveč krušljive. Pot se pečinam kmalu umakne v desno in nas pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri Ojstrice po Kopinškovi poti (desno Ojstrica, Planjava in Korošica čez Škarje).
V nadaljevanju preidemo iz gozda na razgledna z ruševjem porasla pobočja, s katerih se nam odpre lep razgled proti severni steni Ojstrice in Rjavčkemu vrhu. Pot naprej nas vodi mimo odcepa neoznačene lovske poti na Krofičko, nad katerim hitro prispemo na drugo stran grebena oz. do Škrbine 1800 m.
Na škrbini, od koder je lep pogled na sosednjo Krofičko pot zavije desno ter nas ob prečenju strmih pobočij nad Robanovim kotom pripelje do prvih varoval, kjer se pot ob jeklenici razmeroma strmo vzpne, nato pa se prehodno položi in preči travnato pobočje. Sledi nekaj lažjega plezanja s pomočjo klinov, nato pa prispemo do kratkega navpičnega dela, preko katerega se vzpnemo s pomočjo skob in jeklenice. Pot naprej se še nekaj časa zelo strmo vzpenja, nam pa so večino časa v pomoč varovala, predvsem klini in jeklenice. Višje prispemo do manjše škrbine, kjer pot zavije desno. Od tu naprej se z lažjim plezanjem in nekaj strmimi prečenji vzpenjamo proti zahodu, kjer višje stopimo na greben. Na grebenu se nam ponovno odpre pogled proti Logarski dolini in goram nad njo. Nadaljujemo rahlo levo po izpostavljenem grebenu, kjer se pot ponovno strmo vzpne ob jeklenici. Pot naprej se vzpenja po desni (severni) strani grebena nad prepadnimi stenami. Sledi prečenje strmega melišča, kjer se lahko v zgodnjem poletju še zadrži sneg (snežišče lahko varno prečimo le z uporabo cepina in derez, saj se melišče konča s prepadom). Nad meliščem pot zavije levo ter se vzpne ob jeklenici. Sledi le še nekaj lažjega plezanja in ob čudovitih razgledih dosežemo vrh 2350 m visoke Ojstrice.
Pristup do ishodišta:
a) Čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak) ali iz Mozirja se zapeljemo v Luče, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. Nekaj kilometrov za naseljem Solčava bomo prišli do križišča, kjer zavijemo levo v smeri Logarske doline (plačilo cestnine). V nadaljevanju se peljemo po Logarski dolini, mi pa se peljemo do Doma planincev v Logarski dolini. Parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. Parkirišče na desni strani je namenjeno gostom Doma Planincev.
b) Preko MP Jezerski vrh se zapeljemo v Avstrijo, tam pa v dolini Bele / Vellach zavijemo desno v smeri MP Pavličev vrh (Pavličevo sedlo) / Paulitchsattel. Ko prispemo na slovensko stran se najprej spustimo do doline, nato pa v križišču nekoliko pred Solčavo zavijemo desno proti Logarski dolini (plačilo cestnine). V nadaljevanju se peljemo po Logarski dolini, mi pa se peljemo do Doma planincev v Logarski dolini. Parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. Parkirišče na desni strani je namenjeno gostom Doma Planincev.
c) Zapeljemo se v Črno na Koroškem (do sem iz Raven na Koroškem ali iz Šoštanja preko prelaza Spodnje Sleme), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lučam. Sprva še asfaltna cesta, višje postane makadamska in nas pripelje do križišča večih cest na prelazu Spodnje Sleme. Nadaljujemo po glavni cesti, ki se prične prečno spuščati proti naselju Podolševa. Nižje v križišču zavijemo ostro levo (desno solčavska panoramska cesta - do izhodišča lahko prispemo tudi po tej cesti, v tem primeru se priključimo cesti preko prelaza Pavličev Vrh) v smeri Solčave. Ko se spustimo v Solčavo, v križišču, kjer se priključimo glavni cesti nadaljujemo desno. Nekaj kilometrov za naseljem Solčava bomo prišli do križišča, kjer zavijemo levo v smeri Logarske doline (plačilo cestnine). V nadaljevanju se peljemo po Logarski dolini, mi pa se peljemo do Doma planincev v Logarski dolini. Parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. Parkirišče na desni strani je namenjeno gostom Doma Planincev.
Pokraj puta:
Koča na Klemenči jami (1208m), Škrbina (1800m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica
katja87     
16.10.2014
V nedeljo (12.10.2014) smo bili na Ojstrici in Rjavčkem vrhu. Naredili smo krožno turo: Dom Planincev - Koča na Klemenči jami - Ojstrica po Kopinškovi poti - sedlo Škarje - Rjavčki vrh - Koča na Klemenči jami - Dom Planincev.

Ker smo bili zadosti zgodnji, smo na vrhu uživali v sončku in imeli lepe razglede. Le Ojstrica in Mrzla gora sta dolgo vztrajali in nista bili zabasani, saj so bili okrog vsi vrhovi v oblakih, le tu in tam se je za kratek čas odprlo.

Več slik in opis ture je objavljen na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.pdmaticams-drustvo.si/
zoranp68     
29.6.2015
28.06.2015 Krožna tura Dom planincev Logarska dolina,Koča na Klemenči jami,Kopinškova pot, Ojstrica, Škarje,Koča na Klemenči jami,Dom planincev Logarska dolina. Bilo je čudovito. Hvala vsem za lep dan. Zoran
neyo     
29.6.2015
Zdravo,
Kakšne so razmere na Kopinškovi poti na Ojstrico. Predvsem me zanima snežišče pod vrhom. Se da mimo njega,ker derez vsaj takšnih ki so za takšno snežišče primerne nimam. Zaenkrat se izogibam takšni potem. Bil pa sem že pred leti, mislim da je tega že okrog 15 let. Takrat sem snežišče obšel na zgornjem delu. Ni bilo nobene potrebe da bi sploh stopil nanj. Tudi sedaj si želim če je le možno, da bi ga obšel. Hvala za odgovor
zoranp68     
29.6.2015
Živjo. Neyo včeraj smo prečkali to snežišče brez problemov. Sneg je mehak in stopinje globoke in utrjene. Mislim da derez in cempina ne rabiš. Srečno. Zoran
stropci     
9.7.2015
Oj kako je kaj s snegom na poti po kopinškovi ?

l.p. Stropci
zico10     
9.7.2015
Ga skoraj ni vec. Pot pod noge...
pohodnik38     
22.7.2015
Pred dobrim tednom (12.7.) prehojena pot,sneg je že zdavnaj pobralo.Tako da jo je bilo pravi užitek prehoditi pa tudi pretirane gneče ni bilo.Super nasmeh

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tone nasmeh
pohodnik38     
5.8.2018
Včeraj opravil to pot snega nikjer več pot pa brez posebnosti.

Slike in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
green     
19.6.2020
Zdravo, kakšne do kaj razmere na Kopinškovi (varovala, sneg)? Hvala in srečno vsem mežikanje
biba     
19.6.2020
Tukaj poglej - Ojstrica
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje