Planinarenje

Planinarenje

Planina Podvežak - Ojstrica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeOjstrica / Planina Podvežak - Ojstrica
   Planina Podvežak - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)  
Vrijeme hodanja: 3 h 30 min
Ishodište: Planina Podvežak (1500 m)
Cilj: Ojstrica (2350 m)
Visinska razlika: 850 m
Visinska razlika (po putu): 900 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na peš pot (ali cesto) v smeri planine Podvežak. Tako cesta, kot tudi peš pot, ki med vzponom preči gozdno cesto, nas v 15 minutah zmernega vzpona pripeljeta do pastirske koče na planini Podvežak, s katere se nam odpre lep razgled proti Rogatcu in Lepenatki.
S planine nadaljujemo po markirani, a sprva slabše vidni poti, ki gre kmalu v gozd. Pot skozi gozd se nekoliko strmeje vzpne, nato pa preide v manjšo neporaščeno dolinico, nad katero se povsem položi. Sledi nekajminutno prečenje pobočij pod stranskim grebenom deske, nato pa nas pot pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi neoznačena pot, ki vodi proti Deski in Vodotočnemu jezeru. Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se spusti v prijetno travnato ravnico, nato pa zavije nekoliko proti desni in se vzpne skozi pas rušja. Na vrhu vzpona se nam z desne priključi pot s planine Vodole, mi pa nadaljujemo levo, prečimo pašno ograjo in po nekaj nadaljnjih korakih pridemo do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (rahlo desno kapela na Molički peči (planini)). Pot naprej še nekaj časa preči pobočja pod Tolstim vrhom, nato pa preide na planotast svet Dleskovške planote, ki je prepreden s številnimi brezni in jamami. Pot, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti pa nas nato hitro pripelje do razpotja, kjer se nam z desne strani priključi pot iz Robanovega kota in planine Ravne.
Nadaljujemo v smeri Korošice po poti, ki se prečno vzpne na sedlo med manj znanim Koroškim vrhom na levi in Malo Ojstrico na desni.
S Sedelca (1900 m) nadaljujemo desno po Kocbekovi poti v smeri Ojstrice in Male Ojstrice (naravnost navzdol Kocbekov dom na Korošici). S sedelca se pot najprej rahlo spusti čez prijetno travnato pobočje, nato pa zavije desno, kjer se začne prečno vzpenjati proti vzhodu. Po krajšem vzponu nas pot pripelje na greben Male Ojstrice (tu se nam z desne priključi pot z Moličke planine), kjer le ta zavije ostro v levo in se naprej vzpenja ob zelo razglednem grebenu. Pot, ki se naprej vzpenja po levi strani grebena, nas v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje pod neizrazit vrh Male Ojstrice, katerega prepoznamo po miniaturnem Aljaževem stolpu (vzpon na Malo Ojstrico je le minuto s poti). Markirana pot omenjeni vrh obide po levi strani in nas le malo naprej ponovno pripelje na greben, kjer prečimo strma in za zdrs nevarna pobočja. Naprej se pot grebenu umakne v levo, preči kratko zelo strmo pobočje, nato pa se izteče na prijetnih travnatih pobočjih. Po nekaj minutah prijetne hoje, stopimo v kratek krušljiv, a ne preveč strm del poti. Naprej se pot ponovno položi, preči še eno travnato pobočje, nato pa nas v zmernem vzponu, ki poteka čez vse bolj kamnito pobočje pripelje pod vršno pobočje Ojstrice. Pot naprej se prične strmo vzpenjati po razčlenjenem skalovju in se začne obračati vse bolj v levo. Naprej se pot rahlo položi, preči zelo strma pobočja, nato pa se s pomočjo klinov ponovno prične strmo vzpenjati. Pot, ki nam nudi številne (predvsem) naravne oprimke, pa nas kmalu pripelje pod predvrh, s katerega sledi razmeroma težaven spust v škrbino med obema vrhovoma. S škrbine sledi še kratek strm vzpon po krušljivem pobočju in vse bolj razgledna pot nas hitro pripelje na vrh Ojstrice.
Planina Podvežak - Sedelce 2:00, Sedelce - Ojstrica 1:30.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Podvežak. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do parkirišča pod planino Podvežak (ob izhodišču so rampa in številne planinske table).
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledi zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Planina Podvežak (1564m), Sedelce (1900m), Mala Ojstrica (2017m)
Prosječna ocjena izleta: 9,4/10  (br. glasova=14)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica Planina Podvežak - Ojstrica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Podvežak - Ojstrica
Gost     
3.9.2006
Kdor se odloči za štart s Planine Podvežak, ga do Korošice čaka lepa in zanimiva pot, ki poteka večinoma po ruševju. Pri tem moram opomniti, da do štartnega mesta tik pod Planino Podvežak vodi cca. 1.5 km ozke alsfaltirane ceste in še okrog 8 km makadama. Makadamska cesta ni v stilu kot tista na Veliko Planino. Paziti je potrebno na kakšno iz tal štrlečo skalo, vsekakor pa se kar pripravite na kakšno metanje kamnov v podvozje. Nikakor poti ne priporočam za kakšen avto z zelo nizko nastavljenim podvozjem. Pot na Ojstrico preko Male Ojstrice ali pa direktno s Korošice je precej slabo zavarovana. Zavedati se je potrebno, da je vsaj zadnjih 300 - 500 m (odvisno od smeri) pod vrhom treba preplezati kar nekaj slabše zavarovanih skalnih predelov. Pot direktno iz Korošice vas popelje direktno v steno in skalovje, medtem ko vas pot preko Male Ojstrice še nekaj časa pelje po ruševju. Večina pohodnikov, ki ne želijo vzpona in spusta po isti poti, se zato odloča za vzpon s Korošice in spust preko Male Ojstrice. Pač v stilu: lažje plezati čez skalovje navzgor kot navzdol. :) Skratka, Ojstrica definitivno ni primerna za nedeljske izletnike, tisti, ki pa so dovolj pripravljeni, pa bodo nad razgledom v lepem vremenu več kot navdušeni. Slabše kondicijsko pripravljeni planinci pa bodo najbrž zadovoljni tudi samo z 'izletom' od Planine Podvežak do Korošice.
Gost     
5.9.2006
Lepa neprenaporna ali prezahtevna tura. Meni se je zdelo zahtevnih zgolj vrhnih 10 min, kjer je treba malo poplezati po strmem izpostavljenem terenu (počasi in pazljivo pa gre). Ko pot prispe do vzhodnega grebena Ojstrice je malo slabše razpoznavna zato moramo paziti na merkacije (ki jih je hvala bogu dovolj) in vedeti moramo, da pot ves čas sledi vrhu grebena, ali poteka zgolj nekaj metrov pod grebenom na južno stran.
Gost     
24.5.2007
Lepo bi bilo če, bi nekdo opisal tudi pot iz logarske, mimo koče na Klemenči jami, nato pa po Kopinškovi poti na vrh Ojstrice, mislim da je ta pot zelo zanimiva in vredna omembe. Razen če je ta stran namenjena samo Ljublančanom in okolici, potem razumem in upam da se bo domena spremenila na www.hribi-ljubljana.net. Lep pozdrav!
Tadej     
24.5.2007
Vsak prijavljen obiskovalec spletne strani lahko opisuje izlete. Sicer pa zahajamo tudi na Štajersko in Koroško, morda res bolj redko a počasi bodo objavljeni tudi opisi s tega konca. Lep pozdrav
Gost     
14.9.2007
Zadjič sem šla na Ojstrico z Logarske doline mimo Klemenče jame, gor po Kopinškovi poti, vračali smo se pa čez Škarje. Vse skupaj je bilo same hoje približno 8 ur. Kar dolgo. Sicer pa je Kopinškova pot izredno lepa, dobro varovana.
Gost     
17.10.2007
MT-Pot od pl. Podvežak do Male Ojstrice lepa,dalje po grebeno dobro označena,za zadnje metre proti vrhu je potrebno na določenih delih nekoliko spretnosti.Priporočam čevlje z dobrim oprijemom. Povratek do Kocbekovega doma brez posebnosti. Dobro markiran. (21.6.2007)
Gost     
23.10.2007
Tudi pot iz Robanove planine je zelo dobro varovana, pa tudi zelo adrenalinska, vsaj meni se je zdela! Jo priporočam vendar bodite pazljivi, ker je v zgodnjih jutranjih urah zelo spolzka, dokler je ne obsije sonce! Prehodil sem jo pa v poletnem času. Lep pozdrav
Bizy     
28.7.2009
Kot je že opisano v enem izmed komentarjev, tale pot zahteva nekaj spretnosti le v zadnjih 10 minutah do vrha. Drugače ni problemov. Na Mali Ojstrici stoji mini Aljažev stolp, že takoj za njim pa severna stena in strmine proti logarski in robanovem kotu, super pogled, scensko..nasmeh Z Ojstrice se je vrniti najlažje navzdol proti Korošici,pa se naredi lepa krožna pot.
mukica     
28.7.2009
Pot prehodili v nedeljo.Lep dan z čudovitim razgledom,potrebna je pazljivost proti vrhu,čudovita tura.nasmeh
acjom     
28.7.2009
Kakšna pa je pot na planino Podvežak?nasmeh
mukica     
28.7.2009
Misliš najbrž cesto,ki je solidno vzdrževana,z manjšim avto počasi brez težav.Morda je na kakšnih treh mestih potrebna večja pazljivost da ne nasedeš.
acjom     
28.7.2009
Hvala, ja mislila sem cesto do planine.
beton     
8.8.2009
jaz grem jutri,pa bom videlmežikanje
upanje     
13.8.2009
Zdravo. Ali kdo ve, ob kateri uri je maša na Molički peči v soboto, 15.8.09. Hvala.

marjeta
spelii     
15.8.2009
Danes sem se po tej poti odpravila na Ojstrico in moram povedati, da je fantastična. Čudoviti razgledinasmeh Z Ojstrice sem se vračala po drugi poti, ki pride do Kocbekovega doma na Korošici.
Na vrhu je bilo ogromno ljudi, prav tako pri Kocbekovemu domu, kjer so imeli turnir v nogometu.
Pohodnik111     
2.9.2009
Šel po isti poti kot speli in se mi zdi zelo lepa in enostavna pot. Pot je delno zahtevna le na poti proti vrhu, zadnjih nekaj minut. Spust do Korošice se mi ne zdi nevaren, saj ni nikjer prepaden. Priporočam!
šerpa     
2.9.2009
Se pridružujem mnenju Pohodnika111. Pot je malce zahtevnejša le v gornjem delu, zadnjih 10 minut oz.nekaj nevarnejša zaradi proženja kamenja pohodnikov recimo nekje zadnjih 150 višinskih metrov pod vrhom. Zelo priporočljiva čelada. Ko sva bila z ženo gori (30.8.) je planinka kakih 15 metrov nad nama sprožila kar zajeten kamen, ki naju je hvalabogu zgrešil za kaka 2 do tri metre.

Turo sva opravila iz Podvežaka mimo Inkretovega studenca, preko Sedelca do Kocbekovega doma, na Ojstrico in po isti poti nazaj. Kar precejšen zalogaj, če nisi glih utrjen pohodnik.
aleš43     
4.10.2009
Sem šel mimo moličkove peči pogledat kapelco in Kocbekovo kočo! oboje je obnovljeno in lično. Edino evidenčna knjižica je v bogem stanju! Potem šel od tu po Slovenski poh. poti (Kocbekovi poti) na malo Ojstrico. Adrenalinsko in neprimerno za nedeljske gornike! Ta vikend je bilo prečudovito v gorah! Veter sploh ni bil tako moteč zaradi ostalih hribovskih "poslastic".
kozica83     
5.6.2010
Pozdravljeni,
zanima me,kakšno je stanje sedaj na Ojstrici,a je še sneg,če je bil kdo zdaj gor? Hvala
agopes     
8.9.2010
Zdravo,

kakšna je kaj cesta na Planino Podvežak? Je cesta v zelo slabem stanju ali so jo kaj obnovili? Hvala za odgovore.
geppo     
8.9.2010
Veliko let že občasno uporabim to cesto za pristop. Situacija je vseskozi enaka.
To je 12km makedama in na to moraš biti pripravljen. Včasih je po neurju več jarkov, ki jih izdolbe voda in to je to. Torej lahko pričakuješ kakšen večji kamen na cesti ali pa kakšen jarek čez katerega se pač bolj previdno zapelješ.
Lp
hitranoga     
8.9.2010
agopes,cesta na pl.Podvežak je v dobrem stanju,prevozil sem jo v nedeljo 5.9.
Marky     
16.8.2011
V nedeljo bil na Ojstrici.. nisem mogel vrjet, koliko ljudi. Kocbekov dom nabito poln, prav tako pa na samem vrhu kar nekaj ljudi..
Slike osvojenega vrha si lahko ogledate na M-foto.si
Zvonček     
25.8.2011
Pozdravljeni,

katera pot na Ojstrico je lažja za povratek, tista od Kocbekovega doma ali čez Malo Ojstrico. Sestopanje po nezavarovanih poteh, po krušljivem terenu ali grušču ipd. mi dela nekaj težav. Po objavljenih fotografijah pa je tega na poti na Ojstrico kar nekaj. Hvala za odgovornasmeh
jprim     
25.8.2011
Na to vprašanje lahko dobiš različne odgovore.
Kar pogosta je varianta čez Malo Ojstrico na vrh, potem pa proti Kocbekovemu domu navzdol. Na tej poti je res kar precej grušča, najbolje je, da se odločiš, ko boš na vrhu.
Ali pa je sploh vzpon na Ojstrico vprašljiv?
Ampak le z nabiranjem izkušenj - kilometrine se te težave odpravljajo.
LP!
Zvonček     
29.8.2011
Zdravo,

kdorkoli bi imel podobno vprašanje glede Ojstrice kot jaz dne 25.8., mu predlagam vzpon preko Male ojstrice in spust po drugi strani do Kocbekovega doma. LP
Jure87     
28.9.2011
S kolegom Tonetom sva 25.09.2011 opravila turo:

Planina Podvežak - Mala Ojstrica - Ojstrica - Škarje - Lučka Brana (Baba) - Planjava - Korošica (Kocbekov dom) - Planina Podvežak.

Tura: enkratna
Vreme: fantastično (sploh glede temperatur)
Obisk koče zadnji dan v letu, ko je le-ta odprta: neprecenljivo
šela17     
2.10.2011
Živjo,

ali mi lahko prosim zaupaš koliko časa sta potrebovala za vse skupaj. Imam isto idejo za torek

lp
Zvonček     
10.10.2011
Jure in Tone,

vajin podvig 28.9.11 je vreden vseh čestitk. Šela17 sprašuje, koliko časa sta potrebovala. Mislim, da je vama pot uspelo prehoditi v 8-9 urah, pa še počivala sta vmes.

Srečno!mežikanje
Jure87     
11.10.2011
Se opravičujem za pozni odgovor.
Po normah iz hribi.net je vse hoje skupaj po omenjeni poti 9h in 15min. Midva sva toliko časa potrebovala z dolgimi postanki na vrhu Ojstrice, Planjave in pri Kocbekovi koči na Korošici. Če te tri postanke odštejem, sva hodila 7h in 15min s tem, da sva vsaj na nekaterih odsekih hodila kar hitro.

LP! Jure
otiv     
11.10.2011
Jaz sem ponavadi šel prvo na Veliki vrh in naprej na Malo Ojstrico in Ojstrico vse do Planjave in nazaj na Podvežak.To je kar celodnevna tura,še posebno sedaj,ko je krajši dan.Verjetno bo malo težav zaradi snega,drugače pa zame ena najlepših tur, velikokrat ponovljena in zelo priporočam.
ZOJA     
14.10.2011
Je omenjena pot zasnežena glede na sneženje prejšnji petek? je bil kdo ta teden na Ojstrici? hvala za inf.in lp
_sandra_     
18.1.2012
kakšno je kaj stanje na planini, se da priti do izhodišča z avtom?
jax     
18.1.2012
Sedaj je snega sicer malo, kar mogoče situacijo spremeni, tako da ne vem. Se bo morda oglasil kdo z aktualnimi informacijami. Načelno pa sicer velja, da se pozimi da pripeljati samo do Planinška, pa še tam cesta zna bit poledenela in problematična. Kako pa je sedaj, pa kot že rečeno ne vem.
Jonny_     
18.1.2012
Kakšna pa je pot na Ojstrico - dovolj dereze in en cepin ali se rabi dva, mogoče vrv, ... ?
Jonny_     
20.1.2012
Če kdo hitro ne odgovori, si bom lahko jutri zjutraj sam nasmeh
ljubitelj gora     
20.1.2012
Poskusi preko googla kaj poiskati: recimo tole http://www.aao.si/kategorija-novic/gornistvo/spihana-ojstrica-v-nedeljo
Jonny_     
21.1.2012
OK, smo videli danes kar sami. mežikanje Včeraj je na cesti do izhodišča zapadlo med 5 in 10 cm snega. Dalo se je priti skoraj do izhodišča - 5 min peš od opisanega izhodišča.

Po poti je zapadlo med 20 in 30 cm snega, tako da smo malo izmenjaje z drugimi skupinami gazili. Če več KG nesete s sabo nasmeh predlagam da počakate kak dan, da se pot shodi, ker se je meni udiralo tudi do riti. nasmeh

Sicer pa zelo lepo danes, najprej oblačno, potem se je sonce pokazalo. Šli smo sicer samo do Male Ojstrice ... pa drugič do vrha nasmeh
Jonny_     
21.1.2012
še naše slike: KLIK
pelican     
22.1.2012
Živjo, smo se srečali pa še ujel si nas v objektiv mežikanje.
Mi pa smo na vrhu gledali ali boste prišli, stopinj tudi ni blo videt, očitno smo bili včeraj edini gor... Mi smo šli po uni poti za Kocbekovim gor, gazili smo še naprej, ponekod se je vdiralo, proti vrhu pa je bil sneg spihan, tako da smo ponekod tut na kakšno skalo stopili, drugač pa mad skalami trd sneg, ponekod se je pokazala kaka zaplankica ledu, drugač pa super zimska tura!
Jernej_K     
22.1.2012
@ Janez Nastran

Zdravo! Super fotografije, se najdemo na nekaterih posnetkih. Midva s kolegom (in psom) sva bila na Lučkem dedcu.

Jonny_     
23.1.2012
No, lepo da smo se vsi našli, tako na poti kot na forumu. mežikanje

@pelican: vsi smo šli prvič v to smer, zato smo šli kar od table direkt gor. Za Kocbekov dom smo pa izvedeli, ko smo ga na slikah videli. nasmeh Smo za spust gledali da bi šli do doma, pa nismo vedeli če in kje gre pot, tako da smo šli raje po isti poti nazaj.
garmont     
24.1.2012
Jonny,velja si zapomniti,da se ne hodi pozimi tam,kjer poleti nisi hodil! Še posebej v visokogorju. Vaša zgodba se je srečno končala,lahko pa bi bilo drugače.
Lp
zmaJ     
24.1.2012
Mogoce to res velja, amapak do Male Ojstrice pa ni nic kej pretirano nevarnega.. pa ne mi zdej z unimi zacet, da se ti lahko na vsakmu "hribcku" kej zogdi, ker pol pa brez veze da hods gor.
garmont     
25.1.2012
Pot po vzhodnem grebenu se pozimi načeloma sploh ne uporablja, za vzpon na Ojstrico iz Korošice pa velja pozimi,da je to zelo zahteven zimski vzpon.Samo laik verjame,da za takšen vzpon ni potrebna poprejšnja seznanitev o samem poteku vzpona v kopnem.
sla     
26.1.2012
Irina je pri Splošnih pogovorih pripela članek GRS Kamnik, ki je bil sicer objavljen na Gore-Ljudje. Preberite....
Marta1     
5.5.2012
V torek sva šla na Ojstrico mimo Kocbekovega doma. Do Sedelca je na poti še precej snega, ki se na mestih udira. Gaz, ki sva ji sledila, je šla večkrat naravnost čez ruševje, plezala sva skozi borovčke nasmeh Morda pridejo prav gamaše.
Janiel74     
14.6.2012
Morda kdo ve v kakem stanju je cesta do Podvežaka?nasmeh Nameravam v soboto na Ojstrico...hvala
_sandra_     
14.6.2012
cesta do Podvežaka je ok, nobenih posebnosti..
čemšeničan     
24.6.2012
Danes ob 7.30 megla in veter,vpisna knjiga je polna že kar nekaj časa Lp.
kosov     
26.6.2012
24.6.....po 13i se nebo odprlo, veter blag.....včas se splača dlje spat :-))))
Gurenski pohodnk     
22.10.2012
Včeraj bli gor. Vreme super, razgled na vrhu enkraten pa še pihal ni tko, da bi človk kr gor ostal in užival daleč stran od vsakdanjega vrveža. Cesta do podvežaka je v redu samo mal se vleče do parkinga. Od parkinga do korošice je potem nezahteven teren, od korošice naprej pa se začne malo bolj strmo tako, da previden korak ne škodi. Pa srečnonasmeh
anej     
20.5.2013
je bil v kratkem kdo gor po tej poti?lp
anej     
29.5.2013
danes bil gor.malo je še snega pa fejst je južn,tak da je kr spolsko
gorvhribe     
4.6.2013
v soboto imam namen po tej poti.ali je kdo seznanjen z snežnimi razmerami. hvala
Igor83     
13.6.2013
Je kdo seznanjen s trenutnimi snežnimi razmerami, je še kaj snega na tej poti?
gorvhribe     
13.6.2013
bil gor v soboto, snega je še nekaj ampak ni potrebna zimska oprema
frajer     
19.6.2013
Pot planina Podvežak - Mala Ojstrica - Ojstrica prehodna s letno opremo (preverjeno 18.6.2013)... na poti gor je še eno manjše snežišče, ki pa se ga da obhodit. Tik pred vrhom je en del malo za poplezat, vendar nič hujšega.

Pot je lepa, čudoviti razgledi... ni preveč naporen vzpon saj bolj kot ne prečiš po grebenu, se pa malo vleče...

Ojstrica - Koča na Korošici... spodaj nekaj snežišč, ki pa se jih da normalno prečkat... spust do koče hiter in lep...

Pa še opozorilo: pot je kr dolga skoraj 15 km!!!wanyola     
22.7.2013
V soboto, 20.7.2013, smo obiskali Ojstrico.Proti vrhu sem pogrešala še kakšen klin ali jeklenico, sicer pa je bilo krasno, vreme tudi, ne prevroče, tako da se je kar dalo hodit. Vsekakor priporočam vsakemu, ki ni preveč vrtoglav.
Je pa res, kot piše predhodnik, pot je kar dolga, upoštevati je potrebno, da moraš priti še nazaj do avta...
1
pabo     
22.7.2013
Tudi jaz sem obiskal Ojstrico v soboto, ... se strinjam s predhodnico, da za vrtoglave ni, a se trud poplača s prekrasnim pogledom v dolino.
Potohodnik     
3.9.2013
Tudi jaz sem prehodil to pot, odšel pa sem z sinom in znancem ki, ima tudi sina, mislila sva prespati v koči na Korošici in naslednji dan proti Planjavi, v istem dnevu pa dosegla Ojstrico. V koči ni bilo ni bilo prostora zato smo hiteli proti vrhu in sva morala narediti še cel sestop (pot do Korošice se malo vleče). Proti vrhu moraš malo lesti. Verjetno sva midva pot nekako malo zgrešila pot saj sva naletela na samo na 3 kline, en malo majav. Čelado se kar splača vzeti, ker gre čez viken gor veliko ljudi in lahko pade kakšen kamen.
Keko     
3.9.2013
Mislim da nista nič zgrešila, saj so v resnici samo trije ali štirje klini.
tamea     
27.10.2013
Pozdravljeni,
danes sem na poti med korošico in ojstrico izgubila telefon (motorola na preklop z rožnatim pokrovom).Predvidoma je bil pozabljen na južni jasi ob Kocbekovem domu. Če ga kdo najde, naj prosim piše na matejka.z@gmail.com
smatjaz     
1.11.2013
tamea, bil včeraj gor in pogledal za telefon pa ga nisem našel, upam da da ga je nekdo pred menoj in si ga že dobila. Drugače pa fantastična pot. Škoda le ker je premalo usmerjevalnih tabel za različne poti proti vrhu, glede na to da jih je kar nekaj in smeri planine Podvežak, tako pa če jih ne poznaš se lahko držiš samo ene smeri. Po zemljevidu sem nato našel še pot za nazaj mimo planine na kateri je prelepo jezerce (Vodotočne ali Vodotočine), katera pa tudi ni označena s označevalnimi tablami ne iz smeri Kocbekovega doma ne iz smeri Podvežaka, eno izredno lepo tablo sem našel le na vrhu sedla med Tolstim vrhom in desko, kar je že precej iz usmerjene poti, moram pa pripomniti da pa so kljub temu vse poti izredno lepo markirane. Prilagam fotografijo mesta kjer se pot od planine Podvežak odcepi mimo jezera do Korošice in druga v obratni smeri od Korošice, tretja pa je s sedla nad jezerom. Pa varen korak vsem skupaj in srečno. Pa še fotka včerajšnjega vzpona.
smatjaz     
1.11.2013
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=2031
katja87     
1.7.2014
V soboto (28.6.2014) smo naredili krasno krožno turo: Planina Podvežak - Mala Ojstrica - Ojstrica - Kocbekov dom na Korošici - Lučki Dedec - Vodotočnik - Planina Podvežak velik nasmeh

Za turo smo potrebovali 9 ur. Na poti je kar nekaj snežišč, vendar niso težavna in nevarna za prečenje. Pot čez Malo Ojstrico na vrh pa je popolnoma kopna.

Slike iz ture si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20140628-m-ojstrica-ojstrica-lucki-dedec/pot-cez-planino-podvezak/21802649
tomislavo     
30.10.2014
Živjo,
v nedeljo sem namenjen iz planine Podvežak na Ojstrico,Malo Ojstrico morda na Lučkega Dedca pa me zanima če mi lahko gdo da kakšno informacijo o razmerah napotinasmeh
Barentoter     
5.3.2015
Pozdrav, zanima me, če kdo ve po kom ali čem je dobil ime Inkretov studenec (napajališče za živino ob poti)? Hvala in lahek korak.
Stefano91     
10.8.2015
Danes smo bili na Ojstrici nasmeh
Morem rečt da pot je zelo lepa,malo nevarna proti vrhu ampak se da nasmeh
Zelo lepo označena pot.
markohorvat     
10.11.2015
Pozdravljeni,

Rabil bi informacijo o razmerah na tej poti oz. kako je z zimsko opremo?

Hvala in lp
garmont     
10.11.2015
Zimske opreme ne rabiš,snega ni.
Barentoter     
11.11.2015
Cesta proti Kranjskemu Raku (odcep levo pred Črnivcem, če greste iz Kamnika) je zaprta. Mislim, da sanirajo plaz. Je potrebno čez Luče.

Razmere pa skoraj poletne nasmeh
jax     
11.11.2015
Obstaja tudi obvoz zapore. Je pa cesta precej kočljiva, zelo strm makadam, ozka cesta, srečanje ta tistem odseku bi bilo zelo kočljivo. Zato raje ne bom dajal napotkov o tem, kje ta obvoz je, pa naj ga vsak najde sam, če ga zanima. Sicer pa naj bi bila po planu cesta zaprta samo še jutri, tako da je to itak precej brezpredmetno.
grega_z_brega     
11.11.2015
Kolikor vem je zapora do 12.11.2015
jax     
11.11.2015
In jutri je?
grega_z_brega     
11.11.2015
Sem čisto spregledal, da si napisal...
dkrajnc27     
22.12.2015
Pozdravljeni.

V nedeljo gremo z prijateljem po tej poti, če si kdo želi zraven se naj javi na taxxi3@gmail.com
Štartava iz celja, več info na mailu

Lp
jvali     
11.7.2016
V petek sva bila namenjena na Ojstrico po tej poti, želela sva ponoviti vzpon izpred nekaj let, a tokrat ni nikjer bilo oznake-razpotja za Malo Ojstrico. Ker hodiva po označenih poteh, sva nadaljevala do koče na Korošici in nato vzpon na vrh. Na koči sva izvedela, da so prejšnjo soboto postavljali nove table in da je že več pohodnikov sporočilo, da manjka smerokaz za M.Ojstrico. Torej, markacisti...Kljub vsemu sva preživela lep dan.nasmeh
matea     
28.7.2016
jvali,

v soboto se odpravljamo na to pot. Zanima me, v kakšnem stanju je cesta do planine Podvežak...
Hvala in lp
ločanka     
28.7.2016
Cesta lepa, bila prejšnji teden. Celo asfaltirana je do kmeta Planinška, od junija menda.
zokipoki     
28.7.2016
Asfaltirano je že od junija 2015. Lp
matea     
28.7.2016
O, krasno. Najlepša hvala za informacije. Lp
dkrajnc27     
25.5.2017
Jutri imam namen po omenjeni poti, če si želi kdorkoli zraven mi naj piše za več informacij zasebno sporočilo.

Srečno
seinfeld     
26.8.2017
Danes sva s sinom prehodila to pot. Štartala sva ob pol šestih, na vrhu ob pol devetih. Pot je kondicijsko nezahtevna, potrebno pa je nekaj plezanja po naravnih oprimkih, ki pa jih je precej. Klinov je malo, pa še ti so nepotrebni, zajl ni. Pot ni prepadna, se pa na nekaj mestih pokuka v Robanov kot. Meni, ki me je strah prepadov, je pot čudovita, pa še vreme in razgledi so bili prekrasni. Nazaj sva se vračala proti Kocbekovemu domu, preko sedla pod Lučkim dedcem mimo Vodotočnega jezera do izhodišča. Vsega skupaj 1245 višinskih metrov, 13,5km razdalje, v dobrih šestih urah.
franjo66     
28.9.2017
Zanima me, v kakšnem stanju je cesta do planine Podvežak...
Hvala in lp
garmont     
28.9.2017
Nobenih težav, v redu.
franjo66     
28.9.2017
Najlepša hvala za informacijo
maks57     
29.6.2018
Ali je na tej turi kakšna nevarnost snega?

Če je ni, bi jo rad opravil to nedeljo, za katero kaže ugodno vreme.
franjo66     
30.6.2018
Ni snega...nasmeh
maks57     
30.6.2018
Hvala za dobro novico, franjo66.nasmeh
Hribovc82     
9.7.2018
https://youtu.be/jJa-kAfT4KY
Hribovc82     
9.7.2018
8.7.2018
Smo se odpravili na ojstrico po krožni poti.
Štartali smo iz planine podvežak skozi maličko planino,proti mali ojstrici,ojstrca,korošica,lučki dedec, vodotočno jezero,deske in pa spust nazaj v dolino podvežak.

Video:
https://youtu.be/jJa-kAfT4KY
dleskovec     
9.7.2018
Hribovc; škoda, da si na tej lepi poti "zgubil" vso slovenščino in pravopis!
geppo     
9.7.2018
Res žalostno, kako nekateri na tej spletni strani omaložujejo pravopis in slovenski jezik.
Imena naših vrhov niti toliko ne cenijo, da bi jim pripisali velike začetnice. Pač, "hribovci"zmeden
lp
pohodnik38     
9.7.2018
Včeraj v nedeljo 8.7. opravil omenjeno pot ki je brez posebnosti se pa zadnje čase splača prej začeti turo kot ob 6. vsaj dve uri saj si na koncu poplačan z izjemnimi vtisi.

SLIKE in osebni vtisi z ture

Lp! Tonenasmeh
gregorjaunik     
29.8.2018
Včeraj z otrokoma prehodili omenjeno pot (krožno nazaj mimo Kocbekovega doma). Super pot v odličnem vremenu. Žal smo mi in ostali na vrhu Ojstrice pogrešali vpisno knjigo, prav tako je že štampiljka v slabem stanju, saj kljub temu da smo imeli zraven blazinico in ga namočili, se razen trikotnika nič ne vidi. Drugače pa super pohod!
Jodlar     
12.9.2018
Pozdravljeni
Prvič se imam namen podati na Ojstrico. Prosil bi vas za pomoč. Ker bi rad šel po različnih poteh (preko Male Ojstrice in preko Kocbekovega doma) me zanima, katera smer je boljša za vzpon in katera spust. Kjer je več "plezanja", po tej poti bi se raje vzpnel.
Hvala
djimuzl     
12.9.2018
Čez Malo Ojstrico gor in mimo Korošice dol je običajna varianta.
Jodlar     
12.9.2018
Hvala za hiter odgovor
mornar     
3.11.2018
Ali je kdo vkratkem šel na Ojstrico iz planine Podvežak ali iz planine Ravni. Zanima me kako je z dovozom to teh izhodišč. LP.
panoramik     
3.11.2018
Pot proti planini Ravne je v zgornjem delu blatna a se da prevoziti
lepenatka     
3.11.2018
31.10. ja bila na odcepu za Podvežak tabla za prepoved prometa zaradi spravila lesa, zato je bilo na planini Ravni zelo veliko avtomobilov.
mornar     
3.11.2018
Hvala obema za odgovor.
vemubr     
28.6.2019
Kako je stanje snega na Ojstrici? Ali je šel kdo na vrh s kužkom? Mi bi ga vzeli poleg, če le ni preveč za plezat.
Hvala za odgovor.
garmont     
28.6.2019
Snega na tej poti ni več.
Za kužka pa nisem prepričan, da je to najboljša pot. Mogoče je zanj bolje po južni poti iz smeri Korošice.
noname     
28.6.2019
Za psa je ta pot zelo zahtevna (od slike 57. dalje) in poleti zelo vroča. Ce ni zelo agilen ali manjsi pes, potem raje ne.
Enka     
28.6.2019
S psom rajši po direktni poti od Korošice. Jaz ga tukaj ne bi vozila.
jprim     
28.6.2019
Vedno se zgrozim, ko srečam neodgovorne lastnike psov na zahtevnih poteh.Pes gospodarju sledi v različnih situacijah, saj je zvest gospodarju. Lastnik pa niti malo ne pomisli, kakšne težave ima njegov pes.
Včasih me ima volja, da bi koga kar prijavila na kakšno društvo.
Nekaj časa nazaj sta dva gospodiča šla na Skuto, s seboj sta imela psa, ki je kar nekajkrat zdrsnil po skalah navzdol. Sramotno za tako početje.
Lp!
mapi60     
3.8.2020
1.8. sva s prijateljico prehodile to pot. Na vrh sva malo pohitele če bi se popoldan vreme poslabšalo, nazaj sva si pa vzele čas za užitek ob prelepih razgledih,fotografiranje in občudovanje prelepih cvetličnih preprog. Sem pa bila na vrhu nekoliko presenečena, ko sem dve pohodnice, ki so prišle po Kopinškovi poti na vrh vprašala, kakšna je pot...ali je zelo vrtoglava...pa je še vedno pretresena dejala, da sploh ni vedela na kakšno pot se je podala in da nikoli več ne bi šla,ter kakšne so še druge možnosti za sestop...ne bi rada nikogar kritizirala,ampak da pri vseh informacijah, slikah in komentarjih o posamezni poti, ki so danes na voljo, ne veš na kakšno pot si se podal in ali je primerna zate? Zase vem, da se po Kopinškovi pot nikoli ne bom podala na vrh in kje na sredini "zmrznila" od strahu in klicala GRS ker ne bom upala ne naprej ne nazaj. Občutek imam, da je pohodništvo za mnoge postalo kot neki modni hit-gremo osvojit neki vrh!
Amb     
29.6.2021 12:35:50
Hej. Kmalu se odpravljamo na Ojstrico, kjer še nisem bil. Zanima me kakšna je pot cez Malo Ojstrico.
Je zelo izpostavljeno in prepadno?
Hvala vsem za odgovore!
trdi     
29.6.2021 17:30:38
Ni take sile, zadnjih sto metrov je treba malo poprijeti skalo, ampak nič pretirano zahtevnega, seveda pa težje kot pot direktno od doma na Korošici
alesfon     
30.6.2021 10:44:35
Včeraj sem prehodil to pot. Med pl. Podvežak in sedelcem je nekaj snežišč, ki se jih da previdno prečkati brez težav. Sama pot na Malo Ojstrico in Ojstrico pa je čisto kopna. Spust proti Korošici je kopen (zgornji del), spodaj prečkaš eno snežišče in jih nekaj obhodiš. Koča oz kontajner je še zaprt, vode si tudi ni mogoče naliti.
Amb     
5.7.2021 16:25:58
Zdravo.
Kakšne so kaj zdaj razmere na poti?
Majmr     
12.7.2021 22:25:39
Zanima me kje je žig za SPP za Korošico??zmeden
žuli     
13.7.2021 10:00:12
Med vikendom sem bil (prvič) na Ojstrici. Zelo sem užival, vendar pa sem pod vrhom bil presenečen, koliko je bilo treba "preplezati" oz. uporabiti roke, koliko je bilo izpostavljenega terena in koliko je "skritih" nevarnosti, kot so krušljivi oprimki, zibajoče se skale, ki na prvi pogled zgledajo primerne za odriv in tudi zrahljanih klinov. Mislim, da bi v opisu poti to veljalo bolj izpostaviti. Seveda nekomu, ki ima izkušnje s plezanjem, nima strahu pred izpostavljenim terenom, ve kako postaviti nogo, prijeti skalo, prenesti težo, ta pot ni nič druga kot zabava. Vendar pa se nanjo odpravijo tudi tisti, ki tega niso vajeni in glede na opis tega tudi ne morejo pričakovati. V soboto sem srečal kar nekaj očitno prestrašenih obrazov, tako ženskih kot moških, zraven pa seveda tudi neprimerno opremo...
Climber91     
13.7.2021 10:25:13
Joj joj, tam je pa res zahteven teren, da je treba ful plezati. Meni se opis zdi čisto primeren, problem je v ljudeh, ki se odpravljajo na takšne ture po hribih. Zdaj so že opisi tur krivi velik nasmehvelik nasmeh
trdi     
13.7.2021 15:08:54
Saj lepo piše, da je zahtevna označena pot.
biba     
14.7.2021 9:49:40
Žig za Kocbekov dom na Korošici je pri "zasilni koči" v skrinjici, ki je fiksirana na enem od kontejnerjev.
Majmr     
14.7.2021 10:05:36
Hvala za info.
žuli     
14.7.2021 12:53:12
CLimber91 in trdi poskusita se vživeti v nekoga, ki ni tako izkušen kot sta sama. Moj komentar ni namenjen tistim, ki jim je pot "mala malca", ampak tistim, za katere bi bilo dobro, da se nanjo ne odpravijo, oz. predvsem temu, da komu preprečimo slabo izkušnjo.
trdi     
14.7.2021 14:15:16
Brez zamere, ampak Kocbekova pot je rangirana kot zahtevna, ne kot lahka ali delno zahtevna, ampak zahtevna in temu primerno se je treba ravnati. Pač to ni sprehod na Šmarno goro. Drugič je bolje izbrati pot direktno od Kocbekovega doma. Ne more pa biti ta pot rangirana kot zelo zahtevna, ker je neprimerljiva z recimo Kopinškovo potjo, ki tudi vodi na Ojstrico.
žuli     
16.7.2021 13:16:00
Ni zamere. Tudi dileme glede rangiranja težavnosti ni. Sugestija glede opisa pa ostaja. Sem pač mnenja, da je bolje napisati kakšno besedo (in opozorilo) več kot pa naknadno razglabljati, zakaj se je nekdo znašel v neprijetni situaciji in ni raje ostal "na kavču". Verjetno (upam) pa bo komu že ta debata prišla prav in se bo raje odločil za drugo pot.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje