Planinarenje

Planinarenje

Bukovnik - Velika Raduha

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeVelika Raduha / Bukovnik - Velika Raduha
   Bukovnik - Velika Raduha (čez Durce)  
Vrijeme hodanja: 2 h 50 min
Ishodište: Bukovnik (1327 m)
Cilj: Velika Raduha (2062 m)
Visinska razlika: 735 m
Visinska razlika (po putu): 770 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin, šljem
Opis puta:
Z izhodišča se usmerimo na zgornjo cesto, ki je s prometnim znakom zaprta za javni promet (naravnost kmetija Bukovnik), po njej pa po približno 100 metrih prispemo do rampe, ki tudi fizično preprečuje nadaljnjo vožnjo. Nekoliko naprej se nama odpre lep pogled proti kmetiji Bukovnik in Kamniško Savinjskim Alpam, ko se vrnemo v gozd pa se pot razcepi.
Nadaljujemo rahlo levo na markirano pešpot (naravnost pot po cesti), ki v nadaljevanju preči pobočja proti desni, večino časa pa se zložno do zmerno vzpenja. Med prečenjem nas pot vodi preko nekaj krajših strmih delov, kjer je lepo urejena in ponekod tudi ograjena, tehnično pa ni zahtevna. Čez čas stopimo iz gozda na planino Grohot, kjer se vrnemo na cesto, nas pa do Koče v Grohotu pod Raduho loči le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje.
Od koče nadaljujemo v smeri Durc in Raduhe, kjer sprva še hodimo po slabši cesti, oz. višje kolovozu.
Pri koči GRS se kolovoz dokončno konča, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije levo. Sledi nekaj vzpona skozi občasno redek gozd, nato pa prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri Durc (desno plezalna pot na Raduho).
Pot naprej se dokaj strmo vzpenja in se obrača vse bolj proti vzhodu. Vse bolj razgledna pot nas nato pripelje do melišča pod ostenji Male Raduhe, kjer pa nadaljujemo naravnost (rahlo desno je še vidna opuščena stara pot). Sledi prečenje melišča, za prečenjem grape pa stopimo v pas ruševja, skozi katerega nas vodi lepo urejena pot. Po omenjeni poti, ki se strmo vzpenja pa po približno 10 minutah nadaljnje hoje prispemo do označenega razpotja, ki se nahaja nekoliko vzhodno od Durc.
Z razpotja gremo desno v smeri Raduhe (levo Lanež in vzhodna pot do Koče na Loki pod Raduho) ter hitro prispemo do Durc, kjer je včasih pripeljala pot na greben.
Tu se levo navzdol odcepi pot proti Koči na Loki, mi pa nadaljujemo naravnost. Pot naprej se prečno vzpne skozi pas ruševja in nas v nadaljevanju vodi čez prisojna pobočja Male Raduhe. Nekoliko naprej se nam z leve priključi še običajna pot od Koče na Loki, mi pa nadaljujemo naravnost proti Raduhi. Sledi kratek spust, nato pa se pot prične vzpenjati proti Veliki Raduhi. Po nekaj minutah nadaljnjega vzpona se nam z desne priključi še plezalna pot od Koče v Grohotu, mi pa nadaljujemo naravnost in v nekaj minutah nadaljnje hoje stopimo na razgleden vrh Velike Raduhe.
Bukovnik - planina Grohot 0:40, planina Grohot - Durce 1:25, Durce - Velika Raduha 0:45.
Opis se nanaša na stanje julija 2019, slike od Durc naprej pa so starejše.
Pristup do ishodišta:
a) Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali iz Kamnika čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak)), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V vasi Solčava zapustimo glavno cesto proti Logarski dolini in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Podolševe, prelaza Spodnje Sleme in Črne na Koroškem. V nadaljevanju cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa po nekaj kilometrih na križišču v Podolševi zavijemo desno proti Črni na Koroškem. Cesta, ki se v nadaljevanju v glavnem prečno vzpenja, pa nas čez čas pripelje do prelaza Spodnje Sleme. Tu zavijemo desno v smeri Koče na Grohatu in kmetije Bukovnik (kmetija Bukovnik se nahaja na nadmorski višini 1327 m in velja za najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji) ter vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, katera na nekaj 100 metrov višje pripelje do naslednjega križišča. Na omenjenem križišču se rahlo v levo odcepi za javni promet zaprta gozdna cesta, ki vodi proti Koči na Grohatu, naravnost pa se nadaljuje cesta proti prej omenjeni kmetiji. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
b) Zapeljemo se v Črno na Koroškem (do sem iz Raven na Koroškem ali iz Šoštanja preko prelaza Spodnje Sleme), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lučam. Sprva še asfaltna cesta, višje postane makadamska in nas pripelje do križišča večih cest na prelazu Spodnje Sleme. Tu zavijemo levo v smeri Koče na Grohatu in kmetije Bukovnik (kmetija Bukovnik se nahaja na nadmorski višini 1327 m in velja za najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji) ter vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, katera na nekaj 100 metrov višje pripelje do naslednjega križišča. Na omenjenem križišču se rahlo v levo odcepi za javni promet zaprta gozdna cesta, ki vodi proti Koči na Grohatu, naravnost pa se nadaljuje cesta proti prej omenjeni kmetiji. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
Pokraj puta:
Koča v Grohotu pod Raduho (1460m), Durce (1910m)
Prosječna ocjena izleta: 7,8/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha Bukovnik - Velika Raduha
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, GPS trag, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Bukovnik - Velika Raduha
Karatko     
28.3.2008
Mene zanima kak je prehodna cesta v smeri koče na Grohatu in Bukovnika.
Je koča otprta ? Pridem iz Hrvaške . Da ne fulam .zmeden
Klin     
28.3.2008
Cesto po vsakem sneženju plužijo. Za odprtost koče pa najbolje, da vprašaš oskrbnika na št. 041/690-011nasmeh
alesvrscaj     
10.8.2008
Ravnokar sem se vrnil z Raduhe. Menim, da te poti ni mogoče označiti kot lahke označene poti. Tudi označbe na poti nas opozarjajo, da je pot zahtevna. Na melišču je nekaj zelo ozkih prehodov, teren je letos zelo vlažen, tako da je potrebna večja pazljivost posebej za manj izkušene (nekateri so bili s slabimi teniskami). Ker se poti poslužujejo tudi družine je potrebno navesti dejansko zahtevnost, pa tudi izhod na sedlo Durce je kar zoprn. Na melišču bi glede na bližino stene priporočal uporabo čelade ( kar dosti planincev jo je imelo).jezen
geppo     
11.8.2008
Pot je označena kot zahtevna - veliko je že bilo pisanega o objektivnosti in subjektivnosti ocen ( tako,da te teme nebi odpiral ). Za družine ( to pomeni,naj bi pomenilo tudi prisotnost - če prav razumem otrok ) že tablica >ZAHTEVNA POT< pomeni,da pot ni popolnoma enostavna ( težka pa ta tudi ni!! )O >SLABIH TENISKAH< nebi komentiral ( tudi >DOBRE< niso za to pot ) in zaradi teh ni potrebno,da BI POT ŠE BOLJ OVREDNOTILI Z VEČJO ZAHTEVNOSTJO, ČE PA NI!!
Lp
Gozdana     
14.8.2008
Se strinjam z enim od predhodnikov, da bi bilo potrebno označiti pot kot zahtevno, pa tudi kline in zajle bi bilo potrebno podaljšati-so na premajhni dolžini in preko melišča bi bilo potrebno urediti pot
geppo     
15.8.2008
Gozdana!
Pot je označena ZAHTEVNA POT!!!
Na križišču poti je pot LEVO SKOZI DURCE - ZAHTEVNA POT
Poz desno pa ZELO ZAHTEVNA POT!
Torej pot je deklarirana kot >ZAHTEVNA<
Pot skozi melišče >utrditi< >urediti< je pa malo zahtevna naloga - melišče je nasipal išče, krušiš če ob vznožju stene. Na njega vplivajo razni dejavniki ( plazovi, vode... ) in je stanje na melišču nestabilno in se spreminja.
V takšnem melišču je urediti stabilno pot praktično nemogoče, ker se stanje iz dneva v dan spreminja.
Vsaj osebno smatram, da če smo se odločili, da se bomo gibali po >neoskrunjeni< naravi, planinskih poteh moramo biti pripravljeni tudi na težave, ki izhajajo iz tega ( podreta drevesa, neurejeno melišče...
Se pa strinjam, da pa varovala, ki so nameščena za varnejšo pot in temu tudi služijo - SO PA V BREZHIBNEM STANJU!!
Oziroma, da se poškodbe, ki nastanejo zaradi raznih vplivov sproti servisirajo!
Lp
NEIC008     
28.9.2008
Danes opravil to turo. Pot zasnežena,nevarnost zdrsa, vseeno pa kaj več kot rahlo zahtevna ne zasluži. V kopnem verjetno tudi to ne.zavijanje z očmi
kranjc9     
23.4.2009
Prosim,če kdo ve kakšna je pot iz Robanovega kota mimo Račnika
Rajty     
29.6.2010
Za spust čez Durce se pri tabli takoj pod vrhom usmerimo v smeri Koča na Loki. Oznaka Grohot nas pelje na plezalno pot, kar pa ni označeno.
gasilec     
3.7.2010
Danes (03.07.10) sem bil pri sestopu z Raduhe čez Durce proti Koči na Grohatu prijetno presenečen nad novo potjo, ki so jo nadelali marljivi markacisti. Od obstoječe poti se loči v zgornjem delu melišča pod ostenjem Male Raduhe in zavije levo na zahodno pobočje Durc ter nas brez težav pripelje na navedeni prelaz. Zelo dobrodošla je pri spustu, saj ni zahtevnih mest.
Del prejšne (stare) poti do prelaza pa je sedaj zaprt.
Micky     
9.7.2010
Ja, sam sem bil eden od zadnjih, ki je "plezal" čez Durce, saj zajl in varoval ni bilo več. Lasneje sem izvedel od markacistov, da se je včeraj podrla cela stena z zajlami vred in prisiljeni so bili narediti novo pot. To so uspešno naredili čez vikend. Sedaj je pot res enostavna.
Ja, gor je šlo, ma dol bi blo zoprno iti tam kjer smo šli gor.
petrah777     
13.9.2010
Včeraj (12.09) sma bila z mojim na Raduhi, je kar pihalo in bilo mrzlo. Ta nova pot je prav luštna. Pot sma nadaljevala še do Koče na Loki in pol nazaj čez Durce do Koče na Grohotu.
garmont     
2.6.2011
Glede na to, da je nova pot čez Durce speljana drugje, predlagam, da se umakne zapis " delno zahtevna pot ".Nova pot je primerna za vse pohodnike.Stara pot je zaprta, varovala na so odstranjena, tako, da uradno stare poti čez Durce ni več.Lp
Matjaz_65     
12.6.2011
še nekaj fotk z nove poti mežikanje
sonja 70     
19.9.2011
V soboto 17.9.2011 sem bila s hčerkama na Raduhi.Pot čez Durce je zelo prijetna in nič kaj zahtevna,tako da je primerna tudi za otroke.Res lepa tura....Lp nasmeh
garmont     
26.11.2011
Zapis na forumu "Delno zahtevna pot" še ni umaknjen in tudi na terenu (žal) še stojijo table z oznako "Zahtevna pot",katera pa to po novi nadelavi trase pod Durcami sigurno ni.
Lp
mortysus     
27.11.2011
Bil v soboto na vrhu in se končno naužil sonca velik nasmeh . Blo je res čudovito , pot super , vreme super ...velik nasmeh
izidor2     
2.2.2012
Aje kdo hodil gor in lahko pove kako je kaj stanje ? Hvala!
Janezs     
2.2.2012
26.01.2012 sva hodila z Romano cez Grohat in Durce na Raduho.Bilo je na desni strani Grohata gledano od spod gor, kar dosti snega na dolocenih mestih tudi napihanega, proti smeri Laneza ga je vedno manj. Durce so bile popolnoma spihane- kopne. Na novo nadelani poti pa zopet, kar nekaj snega. Danes pa je verjetno cisto drugace tudi novega snega je precej. Najbolje se bo prepricat na kraju samem. Dejansko stanje zanima tudi mene, zato bom sel v kratkem pogledat. (Tako kot je bilo, pa vec sigurno ni.) SE RAZUMEMO TO NISO TRENUTNE RAZMERE ampak 26.01.2012 pod Raduho lahko pogledas nekaj slik od takrat Lp
izidor2     
3.2.2012
Hvala za info Janez , mogoče bo še šel kdo drug in podal informacije , ta vikend še ne grem naj se vreme malce stabilizira , zanimivo bi bilo vedet tudi kako je kaj cesta do Bukovnika , ali so potrebne verige itd. vseeno hvala. L.P.
Janezs     
3.2.2012
Cesta je vedno dobro oskrbovana,vedno posuta, vsaj do slemena. Pa tudi do kmetije ni problema, vcasih malo manj posuta. Lp
seinfeld     
10.9.2012
V soboto 8. septembra smo opravili ta izlet. Dva odrasla, dva otroka 11 in 13 let. Po tako dobro urejeni poti še nisem hodil. Vsepovsod oznake in table, pot pa fenomenalno urejena, skoraj preveč. Gor smo hodili 2h45min.
Me je pa precej zmotila množica avtomobilov pri koči na Grohatu.
roberthr     
21.10.2012
Smo bili včeraj in pot čez Durce je super in res lepo urejena. nasmeh
cmilk     
14.7.2013
Pozdravljeni,

danes sem bil na Veliki Raduhi in na vrhu doživel neprijetno presenečenje, saj žiga ni bilo.

Oskrbnik koče na Grohatu je povedal, da jo je danes nekdo moral vzeti. Res ne razumem, da je lahko nekdo tako primitiven! jezen
smatjaz     
19.7.2013
Ali lahko kdo pove ali je pot loka - raduha - grohat- loka primerna za 13 letnika, vsaj mislim klinov in varovalnih žic??? V nedeljo namerav s sinom opraviti to pot, pa nisem preveč siguren kako se bi obnesel na klinih, varovalno opremo pa imava. Hvalazadrega
otiv     
20.7.2013
Kakor je videti,še nisi bil na Raduhi.Namreč z Raduhe v smeri Grohota imaš dve poti in sicer eno preko Durc,ki ni zahtevna in drugo z vrha Raduhe,ki pa je zahtevna.Če ni sin še nikoli hodil po zahtevnih poteh,je bolje da greste čez Durce.
Srečno in lep dan na Raduhi!Zdaj je verjetno vsa v cvetju.nasmeh
andrej78     
20.7.2013
Iz Raduhe so 3 poti in sicer še Hojnikova pot čez Lanež...Otiv če se nisi šel priporočam...nasmeh
otiv     
20.7.2013
Poznam Andrej78, samo nerad nosim čelado v gorah in se izogibam takih poti,kjer je veliko grušča na poti in se hitro kaj sproži.
Lep pozdrav!nasmeh
CarpeDiem247     
20.7.2013
@SMatjaž, kot so že predhodniki povedali, čez Durce (z Velike Raduhe je kar nekaj časa skupna pot kot za kočo na Loki) zadeva ne bo problematična za spust do Grohata. Medtem ko spust po plezalni pa vama res odsvetujem, če tamali nima izkušenj s temi zadevami. Sicer sem mnenja da je oznaka "zelo zahtevna" pretirana, ampak za dol je težavnost takoj nekoliko večja.nasmeh
neph     
20.7.2013
CarpeDiem247, zavarovana pot na Raduho si po vseh meni znanih kriterjih zasluži naziv "zelo zahtevna". Verjetno si mislil, da napram ostalim zavarovanim potem (ki imajo sicer isti naziv) ni pretirano zahtevna - s tem se strinjam.
smatjaz     
20.7.2013
Hvala lepa vsem za odgovore ki mi veliko pomenijo,namreč tamali še ni bil v v steni in klinih, čeprav imava komplet varovalno opremo ne vem kako se bo obnesel.bova izbrala pot čez durce. Še enkrat hvala vsem.
smatjaz     
21.7.2013
Danes opravila pot iz Loke na vrh, zatem čez Durce na Grohat in nazaj spet čez Durcena Loko. Moram reči da je bil fantastičen izlet, še enkrat hvala za nasvet.Pot se nama ni zdela zahtevna, razen po toliko prehojenega, nazaj iz Grohata malce naporna.Žiga na vrhu še vedno ni in ne vedo kdaj bo.edini žig za osvojen vrh je v koči na Loki, na Grohatu ga nimajo-preverjeno.mežikanjevelik nasmehnasmeh
SunnyDay     
17.7.2014
A so slučajno žigi SPP že nazaj?nasmeh
možiček     
18.7.2014
Vsi trije žigi na področju Raduhe so tam kjer morajo biti.
Marko83     
18.7.2014
V skrinjici je bil prejšnji teden samo eden.
maks57     
29.7.2015
Lepo prosim za nasvet v zvezi z Veliko Raduho. V dnevniku s slovenske planinske poti so Velika Raduha, koča na Loki pod Raduho in koča v Grohatu pod Raduho. Ali je za vse tri žige mišljena krožna tura? Koliko je potem časovno razdalja od ene do druge koče? Če je res mišljena krožna tura, preko katere koče začeti turo?
Za odgovore se že v naprej lepo zahvaljujem.
Ninđa     
29.7.2015
Če je želja pridobiti vse tri žige na enkrat drugače ne gre kot krožna tura. V tem primeru start in cilj v Rogovilcu. Markirano več kot 9 ur. Če sta dva avta gre hitreje. V tem primeru en avto pustite npr. na planini Loka ali pri Snežni Jami, z drugim se zapeljete do Bukovnika in mimo Grohata na Veliko Raduho ter dol do koče na Loki do prvega avta. Nato s prvi avtom nazaj do drugega nasmeh Ali obratno. Odvisno od katere smeri se pripeljete. Markirano cca. 4-5 ur.

Lahko pa naredite dve turi. Enkrat Loka - Velika Raduha. Drugič Grohat - Velika Raduha nasmeh

Ima še kdo kakšen drugi nasvet?
valerija112     
29.7.2015
Tura je lepo izvedliva v enem dnevu,gre sicer malo doli,malo gori.Mi smo začeli pri kmetiji Bukovnik do koče na Grohatu,po plezalni poti na vrh Raduhe,se spustili do koče na Loki,pa nazaj čez Durce. Poti so krasno označene in varovane. Posebna pohvala gre novi poti čez Durce. Pa še pohvala prijaznim oskrbnikom v obeh kočah.Srečno.
Domch     
30.7.2015
Tu po moje je najboljše od Bukovnika do Grohota, po zavarovani gor in spustu do Koče na Loki, pa vzpon do durc tu bi priporočil še ovinek desno do zadnjega vrha Raduhe-Lanež in potem povratek na Durce in spust nazaj do Bukovnika. Računate lahko nekje 7-8 ur vse skupaj.
Ninđa     
30.7.2015
Ali pa tako kot sta napisala @valerija112 in @domch ampak z dodatkom Laneža nasmeh
maks57     
10.11.2015
V soboto se z ženo odpravljava na Veliko Raduho. Nisva se še odločila, po kateri poti. Zanima me, kje dobiva žige za kočo na Loki ali za kočo na Grohatu?
Saš1967     
11.11.2015
PD Mežica upravlja s kočo na Grohatu, PD Luče pa z kočo na Loki.Verjetno bodo tam še najbolj vedeli.
maks57     
11.11.2015
Najlepša hvala, Saš1967! Odločila sva se za poz čez Durce in od PD Mežica izvedela, da je koča na Grohatu ob vikendih odprta.
maks57     
11.11.2015
Napačna informacija! Govoril sem z oskrbnikom, ki pravi, da je na dopustu, tako da ni nikakršne možnosti za žig. Škoda!
maks57     
11.11.2015
Predsednik PD Luče mi je zagotovil, da bo koča na Loki v soboto odprta.
TheSpecialOne     
6.10.2016
Pozdravljeni. Je bil kdo zadnje dni kaj na Raduhi? Zanima me, če je že kaj snega? Hvala
denist     
7.12.2016
planiram oljševo kombinirat z raduho cez vikend dopoldne, predvidevam nekje 5-6 urc za aktivnega hribolazca?nasmeh
piotr     
7.12.2016
Tale čas bo bolj za tekače; sicer pa če začenjaš na
sp.Slemenu je na vsak vrh 2-3 ure hoda, pa še povratki, tako da bo dan komaj dovolj dolg.nasmeh
dr_635     
7.12.2016
Če se zapelješ do Rogarja, ter potem peš na Olševo (Govco), potem sestop, ter zopet v avto do Bukovnika. Od Bukovnika na Raduho ter nazaj. No, potem se izide tura za tak kratek dan. Še vedno bo potrebno pohitet.nasmeh
Janezs     
7.12.2016


Imaš sto možnosti,Avto pustiš pri zadnjem kmetu v Bistri, Potem greš na Knezovo planino,mimo planine Vodul, na planino Javorje. Tu izbereš Loko ali ne,greš na Raduho. Sestopiš v Grohot. spodnje sleme, zgornje sleme, Govca. Potem pa nazaj na slemena in Ježevo, Bistra in si pri avto. Če nočeš hodit v dve smeri enako, potem rabiš šoferja ali 2 avta. Lp.janez
JTrogar     
7.12.2016
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=3626 velik nasmeh
Lp in varen korak izpod lepih Golt, Janez
denist     
7.12.2016
Med hribi se bi peljal z avtom, raduha do bukovnika, za olševo pa kolikor se spomnim je v ''križišču'' desni odcep za olševo(iz smeri črna na koroškem).. ozeroma v križišču iz smeri bukovnik naravnost.

Hvala za napotke nasmehnasmeh
Janezs     
8.12.2016

Med spodnjim in zgornjim slemenom je rampa oziroma,veriga, tako ,da boš po 500 m obrnil. Sedaj poteka sečnja lesa, je cesta odprta vendar slaba. Za ta prehod porabiš kvečjemo pol ure.Sem pa jaz veliko krat prehodil te dve "gori" skupaj, saj je vožnje za en vrh predaleč.

Odloči se za Koroški K -24 in poveži vse Koroške hribe. Peco,Uršljo, Smrekovško pogorje, Raduho in Olševo in skleneš krog. To sva Markom prehodila prejšni vikend.
denist     
8.12.2016
@Janezs, hehe ubistvo se pripravljam na tole ampak povsej vrjetnosti spomladi da bom imel več svetlobe na razpolago ker bom sel sam edin ce bom nasel duo nasmeh
Janezs     
9.12.2016


V letu 2016 je prehodilo K-24 ,45 pohodnikov od tega 7 žensk. Veliko je bilo tudi ponavljavcev. Lp.
denist     
10.12.2016
4ure pa 45min sem danes porabo za oba vrha navedena zgoraj, presenetu samga sebe nasmeh
denist     
16.4.2017
Čez dure je še kar precej snega ostalo, problem je to da je sneg mehek in za letno opremo malo premoči nasmeh ..na poti nazaj je začelo močno snežit, nižje pa je ponehalo
daver     
28.12.2017
Zivjo. Je sel kdo zadnje dni po tej poti na Raduho?
Je normalno prehodno? Seveda z derezami in cepinom....
Janezs     
28.12.2017

Sedaj boš rabil tudi krplje ali smuči, zapadlo precej snega, in še bo snežilo. Lp.
daver     
28.12.2017
Hvala Janezs...
brezpotja     
29.12.2017
Živjo!
Jaz sem bil v petek, 22.12.2017 s turnimi. Šel sem proti Durcam in je bilo 20-30 pršiča, spodaj pa ledena skorja. Sedaj je zapadlo kar nekaj novega snega zato ti odsvetujem to pot - velika nevarnost plazov. Potrebno bo počakati da sneg splazi in se predela. Varen korak!
čara     
24.9.2018
Ah bi si želela, da bi predhodno pogledala te fotografije in ne bi slepo zaupala mami in bratu, ki poznata pot in vesta za moj strah...Ona dva sta šla po zavarovani poti gor, jaz sem se usmerila na zahtevno pot in kaj kmalu je zame postalo prezahtevno. Kar močan strah pred višino imam, pogled navzgor, navzdol, dobim majava noge...mukoma sem vseeno nadaljevala (ker pač, nisem vedela, kako bi sploh šla nazaj). Napaka. Morala bi ostati pred meliščem in počasi nazaj. Tako pa sem s pulzom okoli 130 in tresočimi nogami nadaljevala vse do "terase", ko se je moja muka navzgor končala, do vrha si potem vseeno nisem upala. Nazaj pa. Še huje. Morala bi se usmerit nazaj grede na Loko, ki je bojda lažja pot...Verjamem, da je za marsikoga pot resnično lahka, kot je označena na spletu.
Še ne 4 letni fantič jo je brez težav in strahu premagal po zavarovani poti, z mamo v navezi...Na sami poti je oznaka "zahtevna pot". Čeprav je prejšnja pot bila bistveno bolj zahtevna, je za tiste, ki nismo vajeni višine in imamo že skorajda fobijo prezahtevna. Škoda, da se nisem prej pozanimala. Ker je želja po premagovanju strahu, ampak na tak način si nisem naredila usluge.
garmont     
24.9.2018
Opis poti je popolnoma zgrešen. Pot, ki je opisana je že nekaj let zaprta.
primozg     
17.12.2018
Včeraj po tej poti. Slike in opis na https://gorskimoz.wordpress.com/2018/12/17/zimski-idila-na-raduhi/
črnozanohtam     
29.4.2019
Je slučajno kdo hodil prejšnje dni po tej poti?
Janezs     
30.4.2019
V takšnih razmerah se tam ne hodi "slučajno"
trdi     
4.5.2019
No, ta pot, odkar ne gre več od konca melišča direktno po grapi ampak je že več let nadelana nova pot levo od grape (zato so potrebne nove slike) je lahka in nezahtevna in je v skladu s splošno kategorizacijo pravilno označena kot lahka. Komur ta pot predstavlja težave v smislu izpostavljenosti, nima kaj početi na dvatisočakih.
dleskovec     
5.5.2019
Res je kot pravi "trdi"; že l. 2011 je bila lepo nadelana obhodna pot na Durce. Zato slike iz opisa (17-22) niso aktualne; Tadej, prilagam par svojih, mogoče bodo primerne za objavo.
jprim     
5.5.2019
Lepi komentarji, toda ... Kar sem bila lani na tej poti, je potrebna popravil in obnove ...sprhnete letve nič več kaj udobna hoja navzdol. Alo, kdo je odgovoren za to pot, naj se malo zmiga.zmeden
Lp!
Jelica
jprim     
5.5.2019
Se opravičujem - res 2011 krasno nadelano pot, kaj pa 2019 ...
Lp!


Janezs     
5.5.2019
Po moje, ker je minilo 7 let ( 2011) je na pragu obnova. Lp.
čara     
6.5.2019
Pomojem je problem, če na to pot potisneš popolnega začetnika, nevajenega gora, poti, brežin etc. Treba je začet postopno. Pa lažje je, če gre v manjši skupini, kot pa sam (ostali pa po zavarovani)...Največ težav lahko nekomu naredi ravno prečenje meljišča. Ampak, če imaš pred sabo nekoga, ki gre brez težav, se tudi pri večini ostalih strah zmanjša. Hja tista "lojtra" je bila lani kar načeta, da sem prav cviknila al se bo zlomilo vse skupaj ali ne. Pot je nadelana. Kdo se javi, da jo popravi?
trdi     
6.5.2019
Dejstvo je, da je Raduha poleg npr. Pece, Viševnika, Debele peči, ipd., če naštejem najbolj obiskane, eden najlažjih dvatisočakov. Za popolne začetnike je najprej Šmarna gora, potem pa kakšne Dobrče, Kriške gore, Blegoši, Ratitovci ipd. Definitivno pa popolnega začetnika ne pošlješ na dvatisočake, ker mu s tem zagabiš hribolazenje… Kilometrina v gorah se nabira postopoma, potem je vse lažje, tudi strah pred višino je z vsako potjo manjši...
dprapr     
7.5.2019
Za Raduho potrebujete lestev?
Saj se dobijo takšne za raztegniti...nasmeh
Domch     
7.5.2019
Ne bi rekel, da Raduha sodi med lažje dvatisočake še posebej ne iz severne strani, kjer je kar nekaj zahtevnih poti (zavarovana, Hojnikova,...), da ne omenjam v snegu nevarnost zdrsa in plazov. Ta omenjena pot ni več v uporabi, se pa da z malo truda in veliko pazljivosti tudi po tej poti; v tem času seveda obvezno z zimsko opremo.
mirank     
7.5.2019
A lahko prosim nehate z nabijanjem o neki hudi zahtevnosti na tem hribu? Te namreč tam na označenih poteh pač ni!
trdi     
7.5.2019
Mišljene so bile označene markirane poti, oz. ta opisana pot čez Durce v poletnem času brez snega, ki je pač pravilno označena kot lahka pot, res pa je, da je pot iz Loke še lažja. Tudi markirana plezalna pot sodi med lažje, lažja je morda le še plezalna na Peco.
jprim     
8.5.2019
Trdi in mirank
Pred leti sem dobro preštudiral knjigo, ki
govori o težavnosti poti, tako da ne bi govorila o nekih razlikah poti. Moje mnenje Peca in Raduha sta v isti kategoriji,tudi opisi v knjigi so enaki.
Kot sama pot je zelo zahtevna, v pogledu plezalnih poti sta pa označene kot lažji.
Lp!

Tadej     
18.7.2019
Opis poti je popravljen.
tomo_kugy     
21.7.2019
Danes s hčerko prehodil omenjeno pot - gor po plezalni, dol čez Durce. Na žalost je pot od Durc do melišča v precej slabem stanju, večina lesenih stopnic je polomljenih oz. strohnelih. Saj ni problem iti malo levo ali desno, ampak če so že stopnice tam, je pomembno, da so cele in zdrave, ker v takem stanju, kot so zdaj, bi bilo bolje, če jih ne bi bilo.
Pa varen korak vsem.
Berstuk     
18.1.2021
Je bil kdo te dni? Kako je kaj gor?
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje