Planinarenje

Planinarenje

Na Razpotju - Lučka Brana (Baba)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeLučka Brana (Baba) / Na Razpotju - Lučka Brana (Baba)
   Na Razpotju - Lučka Brana (Baba)   
Vrijeme hodanja: 4 h 10 min
Ishodište: Na Razpotju (770 m)
Cilj: Lučka Brana (Baba) (2244 m)
Visinska razlika: 1474 m
Visinska razlika (po putu): 1474 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put, lako bespuće
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin, šljem
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na gozdno cesto v smeri Klemenče jame. Po nekaj minutah hoje se levo odcepi široka pot h Klemenči jami. Usmerimo se na to pot, ki se začne vzpenjati. Kar precej strma pot nas kmalu pripelje na strma pobočja, kjer s pomočjo jeklenice prečimo rahlo izpostavljeno grapo. Pot, ki se še naprej vzpenja nas kmalu pripelje do mesta, kjer nam stena zapre pot. Pred seboj zagledamo jamo in nad njo markacijo, ki nas usmeri v jamo. Ko stopimo v jamo vidimo, da ne gre za jamo, ampak lepo narejen predor po katerem nadaljujemo. V predoru nam je v pomoč jeklenica, ki pa jo bolj potrebujemo pri sestopu kot pri vzponu. Na drugi strani po široki poti v rahlem vzponu prečimo izpostavljeno polico. Pot naprej gre v gozd in se še naprej vzpenja po strmih pobočjih, ki so v mokrem nevarna za zdrs. Naprej preko mostička prečimo še eno grapo, nato pa nas pot pripelje na manj strm del poti, kjer se nam priključi pot od doma Planincev. Nadaljujemo rahlo navzgor po široki poti, ki nas kmalu pripelje iz gozda. Sledi le še krajši vzpon po travnatem pobočju do koče na Klemenči jami.
Od koče nadaljujemo naravnost v smeri Ojstrice po poti, ki gre po nekaj deset metrih v gozd. Pot, ki se zmerno do strmo vzpenja skozi gozd nas višje pripelje pod skalne pečine, ki pa niso pretirano krušljive. Pot se nato pečinam umakne v desno in nas pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo naravnost proti Škarjam, levo pa se odcepi zelo zahtevna Kopinškova pot na Ojstrico. Pot še naprej preči pobočja proti zahodu, nato pa pride iz gozda in zavije rahlo v levo. Tu se prične nekoliko strmeje vzpenjati ob melišču, nato zavije v desno in se vzpne proti sedlu pod Rjavčkim vrhom (1898m). Z markirane poti je do Rjavčkega vrha približno 10 minut vzpona po brezpotju. Na sedlu se desno odcepi tudi pot, ki pelje v dolino proti Koči pod slapom Rinka. Pot od sedla nato zavije v levo in se najprej vzpne mimo nekaj ruševja in nato čez melišče. Sledi še nekoliko strmejši vzpon po skalnatem terenu proti sedlu Škarje (2141m).
Na sedlu Škarje nas napis na skali usmeri desno. Pot se strmo vzpne in se umakne grebenu nekoliko na južno stran. Ponovno se približamo grebenu in se vzpnemo po delno travnatem pobočju. Pot nato obide vrh Babe (Lučka Brana 2244 m), do katerega imamo z markirane poti samo nekaj minut vzpona.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski Rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino. Zavijemo levo proti Logarski dolini (plačilo cestnine) in se peljemo po cesti do oznak za kočo na Klemenči jami. Parkiramo na parkirišču v bližini penziona Na Razpotju. Pred penzionom je dovoljeno parkiranje le gostom.
Pokraj puta:
Koča na Klemenči jami (1208m), Škarje (2141m)
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba) Na Razpotju - Lučka Brana (Baba)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Na Razpotju - Lučka Brana (Baba)
pohodnik38     
31.10.2014
Lepa pot prehojena pred časom z lepimi razgledi le markacije so potrebne obnove.

SLIKE

Lp! Tonenasmeh
Sorok     
23.6.2015
Pozdravljeni ! Ker ne poznam in ne vem najti avtorja tega opisa, da bi mu poslal zasebno sporočilo, bom kar tukaj vprašal, kdo je torej avtornasmeh Rad bi ga vprašal nekaj v zvezi z višino vrhazmeden
pohodnik38     
30.9.2016
V nedeljo sem opravil lepo krožno pot čez vrhove nad Logarsko dolino med njimi tudi čez Lučko Babo nasmeh

SLIKE in osebni vtisi z poti
jprim     
30.9.2016
Tudi midva sva v nedeljo opravila to pot, vendar v obratni smeri, zagotovo smo se srečali.
Lp!
Enka     
4.8.2017
Zanima me primerjava poti od Škarij do Planjave, recimo s potjo iz Kamniškega sedla na Planjavo ali pa s potmi na Ojstrico (čez Malo Ojstrico ali direktno s Korošice). Je zelo zračno? Šodrasto?
garmont     
4.8.2017
Zelo podobne poti si naštela.mežikanje
Enka     
4.8.2017
Koliko se pa hodi, tako, za povprečno hitrega hodca?
sh     
7.8.2017
Mi smo šli s Planjave do Škarij in porabili za to pot eno uro in pol.
darinka4     
7.8.2017
Recimo, sem šla prvič od doma planincev čez Škarje na Planjavo.Pot nič težka, ponekod šodrasta.Sicer meni lepa.Hodi se pa tako- kakor kdo.Edino kar se mi je zdel zadnji del od Ojstrice na Kamniško sedlo, malo bolj je bilo treba biti previden.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje