Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Kamniško Savinjske Alpe / Rzenik / Planina Dol - Rzenik (vzhodna pot)

Planina Dol - Rzenik (vzhodna pot)

Print
Ishodište: Planina Dol (1308 m)
Širina/Dužina: 46,3178°N 14,6379°E
Ime puta: vzhodna pot
Vrijeme hodanja: 1 h 40 min
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Visinska razlika: 525 m
Visinska razlika po putu: 525 m
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 11.158
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 44
Broj komentara: 9
Pristup do ishodišta:
Prvo se vozimo do Kamnika, a zatim nastavljamo vožnju u smjeru planinskog prijevoja Črnivec. Tek nekoliko 100 metara prije spomenutog planinskog prijevoja uočavamo putokaze za Kranjski Rak, koji nas usmjeravaju oštro lijevo na usku i u početku također dosta strmu cestu. Put se više spušta i zatim nas dovodi na planinski prijevoj Volovjek, gdje odmah iza gostionice Kranjski Rak skrećemo lijevo na cestu u pravcu Velike planine. Dalje vozimo makadamom koji nas više dovodi do sljedećeg malo većeg raskrižja. Nastavljamo desno (ravno pašnjak Kisovec) i pratimo cestu umjerenog uspona pored parkirališta Ušivec. Sa spomenutog parkirališta nastavljamo malo neravnim makadamom kojeg na raskrižju pratimo u smjeru planine Planina Dol. Nakon nekog vremena cesta se počinje strmo spuštati, a mi je pratimo do označenog parkirališta u blizini pašnjaka Planina Dol.
Iz Savinjske doline najprije se vozimo do Luča, a zatim nastavljamo vožnju prema Kamniku. Kada dođemo na planinski prijevoj Volovjek (Kranjski Rak) nastavljamo desno u smjeru Velike planine. Nadalje, slijedimo gornji opis.
Opis puta:
Sa parkirališta nastavljamo makadamom koji se jedva primjetno spušta prema zapadnom dijelu planine. Nakon nekoliko minuta laganog hoda sa lijeve strane primijetit ćemo pastirsku kolibu, a mi nastavljamo makadamskim putem nekoliko 10 metara naprijed, do mjesta gdje na drvetu uočavamo putokaze za Konj, koji nas usmjeravaju desno kroz livada (lijevo Velika planina, ravno dolina Kamniška Bistrica - donja stanica žičare na Velikoj planini. Staza naprijed se umjereno uspinje kroz livadu, a zatim prelazi u šumu, gdje skreće desno i počinje se postepeno sve strmije uspinjati. Dalje slijedi cca 20 minuta strmog uspona kroz šumu, a zatim nas staza dovodi do manjeg vidikovca.Tu staza skreće lijevo i također se malo spušta.Nastavljamo srednje strmom stazom, gdje iz rjeđe šume ubrzo prelazimo u staza patuljaka.Slijedi kraći uspon dobro utabanom stazom kroz borovu stazu te nas staza dovodi na planinu Rzenik uz čiji rub uočavamo pastirsku kolibu.
Od doma nastavljamo markiranom stazom prema Konju (blago lijevo Rzenik zapadnom stazom), koja nas brzo dovodi u borove. Uspon nastavljamo umjereno strmom stazom, a tu hodamo svega oko 10 minuta, a onda ćemo s lijeve strane uočiti dosta zaraslu stazu koja vodi na Rzenik (početak nemarkirane staze je teško pronaći).
Od mjesta, kada napustimo markiranu stazu, najprije se uspinjemo kroz patuljasti bor (zarastao), zatim nastavljamo stazom malinjaka, a više opet kroz bor (malo manje zarastao). Nakon cca 15 minuta probijanja zaraslom stazom stupamo na greben Rzenika kojeg pratimo lijevo. Staza naprijed vodi rubom mjestimično izloženog grebena, ali za razliku od početnog dijela puno lakše prohodna, samo po mokrom treba više opreza, da ne poskliznemo na strmoj travi. Više nas staza vodi pored moćnih škrapa, a onda nas za nekoliko minuta dodatnog hodanja dovodi na vrh Rzenika.
zemljovid puta - Rzenik
Ob poti: Planina Rzenik (1654m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Planina Dol - Rzenik1
Planina Dol - Rzenik2
Planina Dol - Rzenik3
Planina Dol - Rzenik4
Planina Dol - Rzenik5
Planina Dol - Rzenik6
Planina Dol - Rzenik7
Planina Dol - Rzenik8
Planina Dol - Rzenik9
Planina Dol - Rzenik10
Planina Dol - Rzenik11
Planina Dol - Rzenik12
Planina Dol - Rzenik13
Planina Dol - Rzenik14
Planina Dol - Rzenik15
Planina Dol - Rzenik16
Planina Dol - Rzenik17
Planina Dol - Rzenik18
Planina Dol - Rzenik19
Planina Dol - Rzenik20
Planina Dol - Rzenik21
Planina Dol - Rzenik22
Planina Dol - Rzenik23
Planina Dol - Rzenik24
Planina Dol - Rzenik25
Planina Dol - Rzenik26
Planina Dol - Rzenik27
Planina Dol - Rzenik28
Planina Dol - Rzenik29
Planina Dol - Rzenik30
Planina Dol - Rzenik31
Planina Dol - Rzenik32
Planina Dol - Rzenik33
Planina Dol - Rzenik34
Planina Dol - Rzenik35
Planina Dol - Rzenik36
Planina Dol - Rzenik37
Planina Dol - Rzenik38
Planina Dol - Rzenik39
Planina Dol - Rzenik40
Planina Dol - Rzenik41
Planina Dol - Rzenik42
Planina Dol - Rzenik43
Planina Dol - Rzenik44
Rasprava o izletu Planina Dol - Rzenik (vzhodna pot)
pohodnik386. 05. 2012 00:00:00
Zanimiva pot škoda da ni markirana in še nekaj slik izpred tedna dni ko sem bil gor.

SLIKE
rober6. 05. 2012 00:00:00
Hvala markacistom, da ni.kam pa pridemo, če bo vse markirano.:zavijanje z očmi
pohodnik386. 05. 2012 00:00:00
Saj zarad mene tak ne jaz bom že prišel tam kamor bom hotel samo drugi se potem pritožujejo kako so se zgubili ali zašli pa kako je bilo težko gor pridet.
Volk8. 05. 2012 00:00:00
Pohodnik38, saj je tudi čez Sfingo težko priti pa se nihče ne pritožuje. O tem, da je markiranih poti v naših gorah več kot dovolj pa je bilo tudi že govora.

Lp.
Darxta18. 05. 2013 00:00:00
Danes po vzhodni gor, po zahodni dol.
Pot na Rzenik je res težko najti. Jaz sem jo na poti na Konja popolnoma spregledal, na poti dol pa sem moral uporabiti GPS velik nasmeh
Dodal bi pa, da kdor želi priti na Rzenik, naj tudi slučajno ne hodi v kratkih hlačah ali majici s kratkimi rokavi, razen če ga ni strah večjega števila prask mežikanje Tudi pohodne palice bi odsvetoval, ni prostora za uporabo. Namesto tega raje kakšne rokavice, za oprijemanje rušja na izpostavljenem grebenu.
Razgled z vrha? Fenomenalen velik nasmeh
jax8. 06. 2014 00:00:00
Bil danes gor. V opisu manjka pomemben podatek - odcep poti na Rzenik je označen! Na macesnu na desni strani poti (v smeri vzpona - če prihajaš s Konja, pa seveda na levi) je kažipot. Res je dokaj visoko in utegne biti malo skrit med vejevjem, ampak če veš, da obstaja, ga boš gotovo videl.
Kar pa se poti tiče - orientacijskih težav sploh ni. Na odcepu je kažipot, potem pa je pot vselej vidna. Je pa res precej preraščena z ruševjem, tako da je naporna in mora človek pokazati kar precej srca, da pride skozi. Tehničnih težav ravno tako ni, je pa na poti kratek izpostavljen odsek po vrhu stene. Ampak če mene vprašate, se splača. Razgled je še malo lepši kot s Konja, rob stene pa tudi doda svoj čar. In ko vidiš množico na Konju, ti pa si tu gor sam, je mera polna.
Meto29. 05. 2018 00:00:00
Steza je izsekana
anak6. 10. 2018 00:00:00
Ob lepo izsekani stezi je bila še nedolgo nazaj
lesena tablica z napisom Rzenik. Danes je ni bilo več...
anica.zu@gmail.com23. 10. 2019 00:00:00
Danes sem bila na Konju in na Rzeniku. Pot je lepo označena in krasno izsekana (ČESTITKE), tako da je dostop na vrh brez posebnosti, pravi užitek. Razgled z obeh vrhov pa enkraten.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići