Planinarenje

Planinarenje

V Koncu - Grintovec

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeGrintovec / V Koncu - Grintovec
   V Koncu - Grintovec (čez Gamsov skret)  
Vrijeme hodanja: 5 h 15 min
Ishodište: V Koncu (900 m)
Cilj: Grintovec (2558 m)
Visinska razlika: 1658 m
Visinska razlika (po putu): 1750 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevna neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
Od parkirišča pri spodnji postaji žičnice nadaljujemo po cesti do »zgornjega parkirišča«. Tu bomo ob parkirišču na levi strani ceste opazili dva kolovoza. Levi kolovoz, ki je označen s smerokazi na drevesu vodi proti Kokrskem sedlu. Mi pa se usmerimo na desni kolovoz (tudi ta kolovoz je na levi strani ceste).
Sprva še nekaj časa hodimo po omenjenem kolovozu s katerega se odcepi tudi nekaj stranskih kolovozov, nato pa kolovoz preide v stezo. V nadaljevanju se kar nekaj časa vzpenjamo po ozki stezi skozi gozd. Pot tukaj vseskozi poteka po levi strani doline in se tako izogne strmemu skalnemu skoku v spodnjem delu doline.
Ko pridemo iz gozda, pot preči nekoliko strmejša pobočja v desno in nas pripelje na travnata pobočja. Sledi vzpon po travnatem terenu, ki nas pripelje pod ostenja Kogla.
Tu bolje uhojena steza zavije levo proti steni, mi pa nadaljujemo rahlo desno po ozki stezici. Pot je na tem delu dokaj slabo vidna in poteka po levi strani hudournika po dolini navzgor. Za orientacijo nam lahko služi lepo viden slap omenjenega hudournika (običajno brez vode). Steza že nekoliko pred slapom zavije v levo in vstopi v steno.
Tu postane pot zelo zahtevna in najprej moramo nekaj metrov splezati po skoraj navpičnem pobočju navzgor. Sledi vzpon po ozki zavarovani polici, ki preči pobočje v desno in nas pripelje na strma travnata pobočja. Kljub temu, da je polica zavarovana, pa je vzpon dokaj zahteven. Upoštevati je potrebno tudi, da so varovala običajno v nekoliko slabšem stanju, kot smo vajeni na označenih poteh. V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo po dokaj strmih travnatih pobočjih, nato pa postane pobočje postopno manj strmo in pot nas pripelje do nepričakovane klopce od katere je tudi zelo lep razgled na vse strani.
V nadaljevanju se vzpenjamo po travnatem pobočju navzgor vse do markirane poti Kokrsko sedlo - Kamniško sedlo.
Tu se usmerimo levo in sledimo označeni poti, ki nas v rahlih spustih in vzponih kmalu pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Grintovca in Skute (levo bivak 1 minuta) po razmeroma zložni poti, ki nas kmalu pripelje na naslednje razpotje. Tokrat nadaljujemo po levi poti (desno Skuta), ki nas naprej vodi čez kraški svet poln škrapelj in brezen. Naprej pazljivo sledimo markacijam, ki nas po krajšem vzponu pripeljejo do Mlinarskega sedla, kjer se nam priključi pot z Jezerskega. Nadaljujemo levo v smeri Grintovca (desno Dolgi hrbet in Skuta) po poti, ki postane tehnično zahtevna. Pot naprej nas vodi po in ob mestoma izpostavljenemu grebenu, nato pa preide na osojno stran grebena, kjer postane še nekoliko težja, a so nam v pomoč številna varovala. Pot, ki je v zgornjem delu izpostavljena padajočemu kamenju pa nas po približno 1 uri hoje od Mlinarskega sedla pripelje na vrh.
Priporočam sestop čez Streho Grintovca.
V Koncu - Bivak 3:15, Bivak - Vrh 2:00.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Cesta nas nato mimo Žagane peči pripelje do parkirišča pri spodnji postaji tovorne žičnice na Kokrsko sedlo.
Pokraj puta:
Bivak pod Grintovcem (2100m), Mlinarsko sedlo (2334m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec V Koncu - Grintovec
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu V Koncu - Grintovec
Planinko     
15.9.2007
cool LAGANINI cool
by planinko (the master of the climbing)
Virenque     
8.7.2008
Gamsov skret...ha, kaj takega!
the dancer     
2.11.2008
Zanima me zmeden, a se za pravilni vstop v Gamsov skret skrene že na prvem neoznačenem razpotju (od Jermance), ker danes sem malo zgrešil, šel naravnost čez poseko in na naslednje razpotju levo in po melišču navzgor, kjer sem pršu do jame, jo obšel po desni, imel cca 100vm plezarije in se kasneje višje praktično že v stenah priključil na pravo pot in z zailami premagal skok?

Hvala nasmeh
fpetel1     
3.11.2008
Kak so pa zajle? Baje je ena poškodovana. Katera varjanta je varnejša: po starem prehodu ali po zavarovani inačici?
Lp.
the dancer     
3.11.2008
Zajle so mal načete, samo ni panike se da potegnit za njih. Starega prehoda ne poznam zmeden So ble mal vlažne stence, sam ni panike, sem nižje doli lezel vsaj 100m vr eek, ker sem pač kiksnil pravi vhod v Gamsov skret
pohodnik38     
5.8.2017
V soboto 29.7. prehodil omenjeno pot kjer že kar nekaj let nisem šel po njej.Sprva v gosti megli da sem kar malo iskal markirano pot na podih pod Skuto drugače pa je pot brez posebnosti in zahtevna,lepa kot vedno nasmeh

VIDEO

Lp! Tonenasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje