Planinarenje

Planinarenje

Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeBistriška planina / Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina
   Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina   
Vrijeme hodanja: 1 h 35 min
Ishodište: Podljubelj (Sroberje) (580 m)
Cilj: Bistriška planina (1057 m)
Visinska razlika: 477 m
Visinska razlika (po putu): 510 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
S parkirišča ob podjetju Mikro S se nekoliko spustimo v smeri Tržiča, na bližnjem križišču pa gremo ostro desno in se vzpnemo do nadvoza preko katerega preidemo na drugo stran glavne ceste. Na drugi strani nadvoza gremo levo na makadamsko cesto (desno Podljubelj), kjer gremo mimo Kramarjeve gube, še nekoliko naprej pa se cesta razcepi, mi pa izberemo zgornjo desno cesto (spodnja cesta vodi do Kajžerjeve gube), ki le malo naprej preide v gozd ter se prične prečno vzpenjati. Višje prispemo do križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Bistriška planina - po cesti). Sledi še nekaj minut prečnega vzpona, ko pa v desnem ovinku dosežemo neizrazit stranski greben, pa nadaljujemo desno na kolovoz, ki se prične strmo vzpenjati. Kolovoz se nekoliko višje razcepi, mi pa izberemo desni kolovoz, kateremu se kmalu z leve priključi markirana pot iz Tržiča.
V nadaljevanju se prečno vzpenjamo proti desni, hodimo pa po slabšem kolovozu, ki nas vodi čez strmejše pobočje. Na vrhu strmega dela se nam od spominskega obeležja odpre lep pogled v smeri Storžiča, mi pa nadaljujemo po zložni poti, ki se le malo naprej priključi cesti, katero smo nižje na križišču zapustili oz. smo šli levo.
Cesto dosežemo ravno na delu, kjer se le ta spremeni v kolovoz, s kolovoza pa gremo že hitro levo na markirano pot, ki se nadaljuje skozi gozd. Skozi gozd na nekaj manjših razpotjih sledimo markacijam, nato pa se vrnemo na kolovoz, po katerem se še kratek čas zmerno vzpenjamo, za tem pa se postopoma pričnemo spuščati in hitro dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v desno. Sledi zložna hoja ob robu Bistriške planine, ko dosežemo cesto Brezje pri Tržiču - Bistriška planina pa gremo desno. Sledi nekaj rahlega vzpona in na neurejenem parkirišču nadaljujemo desno na planino, preko katere se vzpnemo do planšarije na Bistriški planini.
Opis in slike se nanašajo na stanje oktobra 2020.
Pristup do ishodišta:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Podtabor, nato pa cesti sledimo v smeri proti Ljubelju. Peljemo se mimo izvoza za Tržič, mimo naselja novejših hiš, nato pa kmalu za manjšim podvozom zavijemo prvi odcep desno, kjer nadaljujemo ostro desno in se zapeljemo do bližnjega podjetja Mikro S, kjer se prične opisana pot.
Ob vračanju nazaj v smeri avtoceste je ob glavni cesti obvezna smer v desno, tako da moramo iti obrniti v Podljubelj, boljša možnost pa je, da gremo čez nadvoz, za nadvozom desno, nato pa še pred središčem Podljubelja ostro desno na glavno cesto v smeri avtoceste. Vrnemo pa se lahko tudi skozi Tržič.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Breška planina, Lešanska planina, Koča na Dobrči, Dobrča, Šentanski vrh
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Podljubelj (Sroberje) - Bistriška planina
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje