Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Kamniško Savinjske Alpe / Domžalski dom na Mali planini / Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini (spodaj po cesti)

Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini (spodaj po cesti)

Print
Ishodište: Kranjski Rak (1029 m)
Širina/Dužina: 46,283°N 14,6884°E
Ime puta: spodaj po cesti
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 505 m
Visinska razlika po putu: 505 m
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 30.256
 2 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 38
Broj komentara: 7
Pristup do ishodišta:
A) Prvo se vozimo do Kamnika, a zatim nastavljamo vožnju u smjeru planinskog prijevoja Črnivec. Tek nekoliko 100 metara prije spomenutog planinskog prijevoja uočavamo putokaze za Kranjski Rak, koji nas usmjeravaju oštro lijevo na usku i u početku također dosta strmu cestu. Cesta se više ravna i zatim nas dovodi na planinski prijevoj Volovljek, gdje se kod gostionice Kranjski Rak i parkiramo (parking ispred gostionice samo za goste).
B) Iz Gornjeg Grada vozimo prema Kamniku, nakon čega samo nekoliko 100 metara nakon planinskog prijevoja Črnivec nastavljamo desno u smjeru Kranjskog Raka. Nadalje, slijedimo gornji opis.
C) Iz Savinjske doline prvo se vozimo do Luča, a zatim nastavljamo vožnju prema Kamniku. Kada dođemo na planinski prijevoj Volovljek parkiramo se na odgovarajućem mjestu kod gostionice Kranjski Rak (parking ispred gostionice samo za goste).
Opis puta:
Od Kranjskog Raka nastavljamo makadamskom cestom u smjeru Velike planine. Cesta se u početku blago spušta, a zatim prelazi u šumu, gdje počinje umjereni uspon. Nakon otprilike pola sata hoda dolazimo do malo većeg križanja, gdje nastavljamo desno u smjeru Konjščice i planine Dol (ravno ili blago lijevo planina Kisovec). Cesta nas zatim dovodi do velikog parkirališta (mogućnost polazišta), a nastavljamo šumskom cestom koja je zatvorena za javni promet. Od parkirališta pratimo navedenu cestu oko 10 minuta, a zatim nas tragovi usmjere lijevo na travnatu padinu preko koje vodi relativno strma staza. Ubrzo se staza nakratko spušta, a s desne strane zaobilazi usamljenu pastirsku kolibu. Iza kolibe put prelazi u šumu i počinje se strmo uspinjati. Više se uključujemo na širu i manje strmu stazu s planine Marjanine njive. Navedenu stazu pratimo lijevo, a iz šume nas brzo dovodi na pašnjak Male planine. Tu se staza potpuno spušta i nakon nekoliko minuta dodatnog hodanja dovodi nas do označenog, ali u magli slabo vidljivog prijelaza. Nastavljamo blago desno u smjeru planinarskog doma Jarški dom do kojeg imamo 5 minuta uspona po sve panoramskijoj strmini.
Navedeni planinarski dom zaobilazimo lijevom stranom, a potom nastavljamo uspon širokom stazom koja se lagano uspinje kroz rijetku šumu. Već nakon nekoliko minuta lijevo se odvaja staza prema planinarskom domu Črnuški dom, a mi nastavljamo ravno i slijedimo široku stazu sve do planinarskog doma Domžalski dom na Maloj planini.
zemljovid puta - Domžalski dom na Mali planini
Ob poti: Jarški dom na Mali planini (1520m)
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Kapela Marije Snežne (Velika planina), Poljanski rob, Gradišče (Velika planina)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini1
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini2
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini3
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini4
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini5
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini6
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini7
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini8
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini9
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini10
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini11
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini12
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini13
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini14
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini15
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini16
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini17
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini18
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini19
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini20
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini21
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini22
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini23
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini24
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini25
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini26
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini27
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini28
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini29
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini30
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini31
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini32
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini33
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini34
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini35
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini36
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini37
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini38
Rasprava o izletu Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini (spodaj po cesti)
dado222. 08. 2007 00:00:00
Bil gor v soboto. Pot je od zacetka nekoliko strma (sel cez Marjanine njive) prvih 20 min potem pa gre lahko naprej-polozno. Sem se sprehodil še po Veliki Planini okrog in okrog ter najvišji vrh na Veliki planini (1666) nudi cudovit poglej nad ostalo gorovje okrog Velike Planine. Za "neplanince" pa predlagam, da preverijo ce nihalka in dvosedeznica delujeta (http://www.velikaplanina.si/), saj v soboto nista ker je strela udarila v dvosedeznico. Da ne bo kdo presenecen ... Lp
iztok26. 10. 2008 00:00:00
Danes v dolini megla, velika planina pa obsijana s soncem
fpetel17. 09. 2009 00:00:00
Včeraj sva bila s punco na Veliki planini iz Kranjskega Raka. Bližnjica čez gozd je precej strma in spolzka. Oba sva za dol padala po blatni poti. Ponudba na Veliki je zelo slaba. Na Jarškem ni bilo mesta za sedet, na Domžalskem so imeli samo klobase, pečenice, ričet in žgance. Po slabih 20 minutah, ko piva ni bilo, kaj hrane, sva pot nadaljevala proti Zelenemu robu. V gostišču, kljub temu, da ni bila velika gneča, ni bilo moč dobiti kaj za pod zob ali kaj za popit. Odločila sva se, da greva v dolino s praznim želodcem in žejna. Pri Kranjskem Raku hrane ni bilo.
MiR7. 09. 2009 00:00:00
Dragi fpetel1, bližnjici se da lepo izognit in se da narediti lep in velik krog po Veliki planini. Če nimaš rad gužve, potem na Veliko planino le med tednom. Kar se pa ponudbe tiče, je čisto O.K. Menda nisi v hribih pričakoval lignjev na žaru ali še kaj bolj imenitnega. V hribe pašejo žganci, kislo mleko, zelje, kaj za na žlico, pa tudi kakšna klobasa ni odeveč. Če se odpravimo v hribe, je zelo modro, da se zavedamo, da vsaj za nekaj časa rečemo adijo civilizaciji in se zadovoljimo s tem kar lahko v hribih dobimo. Preverjeno: tudi sendvič iz nahrbtnika je v hribih zelo dober, posebno, če si lačen. Srečno in varno!
čemšeničan7. 09. 2009 00:00:00
Letos smo bili kar šestkrat na Veliki planini,ob nedeljah z družino,pozim jo pa mahnem sam gor,jutranji sprehod pred kosilom,v Jarškem je res vedno veliko planincev se ve kje je dobra hrana,mi gremo gor na štrukle,v hribih si zmerom vzamemo cajt,da počakamo pa tud,če nismo takoj postreženi,moraš vedit,da v hribih ni hotel,dragi fpetel1,na Mali planini ima pa Csarjeva Ivanka dober sir,zato fpetel1 kar podajta se s punco še na Veliko planino,boš videv drugič ti nebo žal,da si še enkrat šev gor.Pa srečno pot vama želim .
gracekelly18. 08. 2012 00:00:00
Avtorja opisa "Dostop do izhodišča" bi lepo prosila, da v opis navede vsaj kakšen kraj, ki ga je mogoče najt na obcestnih tablah. Bi zelo olajšal in skrajšal "dostop do izhodišča". Hvala.
potepinka18. 08. 2012 00:00:00
Nisem sicer avtor, ampak če ti kaj pomaga - na smerokazih, ki se nahajajo pod prelazom Črnivec (če prideš iz Kamniške strani) so navedni kraji: Podvolovjek, Kranjski rak (ga je omenil tudi avtor), Kališe in Velika planina.
Zraven stoji tudi tabla za gostišče Črnivec, 750 m.
Ob teh smerokazih je manjše parkirišče s klopco, cesta za Kranjski Rak pa je nasproti njega (torej levo, če prideš iz Kamnika oz. desno če prideš iz GG oz. prelaza Črnivec.
Za Luče mi je pa malo ušlo iz spomina ali piše na smerokazu Kranjski Rak ali Kamnik.
Upam, da navedeno kaj pomaga. nasmeh
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići