Planinarenje

Planinarenje

Lipa - Dom na Menini planini

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeDom na Menini planini / Lipa - Dom na Menini planini
   Lipa - Dom na Menini planini   
Vrijeme hodanja: 3 h 15 min
Ishodište: Lipa (721 m)
Cilj: Dom na Menini planini (1453 m)
Visinska razlika: 732 m
Visinska razlika (po putu): 850 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Zgornja Savinjska dolina 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na makadamsko cesto v smeri Smolnika in Menine planine. Zmerno strma cesta, ki ves čas poteka skozi gozd, nas po dobrih 10 minutah hoje pripelje do označenega križišča, kjer nadaljujemo levo. Cesta se naprej rahlo položi, nato pa se nadaljuje v prečenju pobočij Smolnika. Čez čas bomo ob cesti opazili oznake za Smolnik (ostro desno), mi pa nadaljujemo po makadamski cesti, ki se postopoma prične zložno spuščati. Nekoliko naprej markirana pot seka daljši ovinek, nato pa se vrne na cesto, kjer se prične strmeje spuščati. Sledi manjši vzpon, nato pa se cesta spusti do osamljene kmetije Jeseničnik, kjer se nam z leve priključi pot iz vasi Vologe.
Nadaljujemo preko dvorišča, nato pa pri gospodarskem poslopju nadaljujemo desno na kolovoz. Kolovoz se nato prečno vzpne proti levi, pri tem pa preči razgledno travnato senožet, s katere se nam odpre lep pogled na Posavsko hribovje. Ko pot preide v gozd, zavije ostro v desno, nato pa se nekoliko strmeje vzpenja do prihoda na slabšo gozdno cesto. Nekoliko naprej se z omenjene ceste, rahlo v levo odcepi širok kolovoz, le ta pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na obsežna travnata pobočja imenovana Slopi.
Tu na desni strani opazimo osamljeno hišo, mi pa nadaljujemo v isti smeri in se čez slabše viden kolovoz sprehodimo do sredine travnatega pobočja. Tu naletimo na nekoliko širši kolovoz, kateremu sledimo v desno in se v rahlem spustu po njem spustimo do manjšega zaselka. Tu prekoračimo pašno ograjo in stopimo na cesto, kateri sledimo proti zahodu. Cesta nato po desni strani obide zaselek in nas po nekaj korakih nadaljnje hoje pripelje do križišča ob katerem stoji manjši križ. Pri križu nadaljujemo naravnost (smer Biba), a po levi cesti, le ta pa se počasi prične vzpenjati. Po kratkem zložnem vzponu nas cesta pripelje v gozd, markacije pa nas tu usmerijo desno na strmo peš pot. Omenjena peš pot kmalu preči širok kolovoz, nato pa se nadaljuje po precej zaraščenem in že opuščenem kolovozu. Višje se priključimo širšemu kolovozu, kateremu nato sledimo vse do prihoda iz gozda (ker ima kolovoz nekaj razpotij pazljivo sledimo markacijam). Ko stopimo iz gozda pot zavije v desno in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na makadamsko cesto, ki vodi na Menino planino. Vzpon nadaljujemo po omenjeni cesti, le ta pa nam sprva nudi lepe razglede na okoliško hribovje. Razmeroma zložna cesta nas nato vodi mimo Limovske planine, mi pa ji sledimo do mesta, kjer nas markacije usmerijo desno, prek pašne ograje na peš pot. Peš pot takoj zavije v levo in nas ob robu gozda hitro pripelje do zavetišča na Biba planini.
Z Biba planine nadaljujemo po markirani poti, ki takoj za kapelico zavije nekoliko proti levi in se naprej zmerno vzpenja čez prijetna pobočja. Višje se pot položi, preči kamnito ograjo in se nato nadaljuje po prijetni travnati preprogi. Po nekaj minutah nadaljnje hoje se pot rahlo spusti, nato pa pri manjšem napajališču preči leseno pašno ograjo. Pot naprej preči kratek pas gozda, nato pa se priključi makadamski cesti. Vzpon nadaljujemo po omenjeni zložni cesti, nato pa nas markacije usmerijo rahlo v levo, na peš pot, ki se prečno vzpne nad jezercem Biba. Na drugi strani jezerca se pot nekoliko bolj vzpne, nato pa ponovno preči cesto. Vzpon nadaljujemo po markirani peš poti, ki do doma na Menini planini še nekajkrat preči cesto oz. se po njej tudi nadaljuje.
V megli je orientacija razmeroma težavna.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Celje se usmerimo na izvoz Vransko. Z vožnjo nadaljujemo po stari cesti v smeri Ljubljane, a le do mesta, kjer se desno odcepi cesta proti Vranskem. Na zahodni strani Vranskega pa bomo opazili cesto, ki se usmeri proti vasi Prapreče in Vologa. Cesti, ki se nato začne strmeje vzpenjati sledimo skozi vas Vologa do prevala Lipa, kjer parkiramo na enem od parkirišč.
Možen je tudi dostop iz Zadrečke doline.
Pokraj puta:
Slopi (974m), Limovska planina (1265m), Zavetišče na Biba planini (1300m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Vivodnik
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini Lipa - Dom na Menini planini
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Lipa - Dom na Menini planini
Vanjap     
10.1.2012
Obiščite Menino planino tudi pozimi. Za vikend imajo dežurstva. Hrana odlična, čaj gratis!nasmehnasmeh
Lj     
29.1.2012
Smo obiskali včeraj in vse drži, kot je zapisala Vanjap. Na razcepu s 4. fotke smo šli naravnost, na Slopah se smeri združita. Lepa pohodniška, razpotegnjena varianta dostopa na Menino planino. Trenutno snega bolj malo, tako da niti gamaše niso potrebne. Zanima me pa, če mi kdo ve povedat, katera pot je označena z rumenimi tablicami, na katerih je narisan črn polžek?
potepinka     
30.1.2012
Poglej TU Mogoče je to pravi polž.
potepinka     
30.1.2012
Sem pozabila pripisati, da pri povezavi pogledaš pod zavihek "kam in kako", tam je pot na Goli vrh na Menini planini.

Upam, da je v pomoč in lep dan!
Vanjap     
30.1.2012
Ja to je ta polžek. No zdaj pa vem, kaj pomeni.

nasmeh
Lj     
30.1.2012
Hvala potepinka in lep dan tudi tebi!
Lp, Ljubica
nasmeh
pohodnica53     
1.2.2012
Malce bi si skrajšala rada tole pot iz smeri Lipa do doma v tem zimskem času (na 2 urci hoje), pa me zanima, če je možno še kje vmes
parkirati; hvala in lp
BRAZONIK     
1.2.2012
O ja,pelji se do Usranga klanca,to je mimo SEmprimožnika nad G.gradu,še 2km.,tam parkiraj,pa pot pod noge.Hoje je slabi 2uri.so že dežurni gor,se dobi čaj,ali kaj drugega.
pohodnica53     
1.2.2012
BRAZONIK, hvala za informacijo, G.grad mi je še bližji za dostop; super; lp nasmeh
BRAZONIK     
1.2.2012
Jutri dopoldne bomo gor,dolžna si nam čaj.Lp
pohodnica53     
1.2.2012
Žal ne grem jutri gor, se pa zagotovo kdaj srečamo in častna, dobiš čaj pa še kakšne domače borovničke za vejico; lpnasmeh
pohodnica53     
6.5.2012
@BRAZONIK -obljubljene borovničke te plačane čakajo pri oskrbniku v Domu na Meninimežikanje;
miki_2     
24.3.2013
Pot sicer lepa, vendar od slike 37 dalje sramotno slabo označena. Graja za PD, ki to pot upravlja. jezen
Bernard Štiglic     
24.3.2013
Zadnjič sem prehodil Menino od Črnivca do Lipe.Do doma na Menini je pot dobro označena, naprej je potrebno nekaj iznajdljivosti. Seveda se je treba držati pravila, da pot prej prehodiš tudi v kopnih razmerah. Od doma na Menini do Lipe je mnogo markacij po večjih kamnih ob poti in ograjah, kar pa je v zdajšnjih razmerah globoko pod snegom. Zimske markacije so dobra rešitev.
Bernard Štiglic     
24.3.2013
Nekaj slikic.

http://www.facebook.com/bernard.stiglic/posts/136082166568251

http://razmere.turni-klub-gora.si/RazmereVsebina.php?Obv=09727
gorjanci     
27.3.2013
Čez praznike nameravam na Menino planino. Ogledna tura. Zanima me, kje je najbolje markirano v tem (zimskem) času. Je možna kakšna uporabna krožna tura?
otiv     
28.3.2013
@gorjanci najbolje je markirano z Gornjega grada preko Borovnice ali mimo Semprimožnika.Verjetno je tudi najbolj zgaženo,da ne bo preveč delanasmeh.Jaz grem najraje z Golic,ta pot ti lahko dela težave z orientacijo, zlasti v zimskem času,ko je veliko markacij pod snegom.Je tudi hitro zgažena in je človeku malo lažje pri hoji. Verjetno greš prvič na Menino,tako da ti želim vse najlepše.nasmeh
CarpeDiem247     
31.3.2013
Se strinjam z Otiv-om, iz "naše" smeri mi je daleč najbližja pot iz Golic oz. Češnjic, na katerih pa lahko kaj hitro zaideš (preverjeno, hehe).
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje