Planinarenje

Planinarenje

Gornji Grad - Dom na Menini planini

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeDom na Menini planini /  Gornji Grad - Dom na Menini planini
    Gornji Grad - Dom na Menini planini (čez Borovnico)  
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Gornji Grad (436 m)
Cilj: Dom na Menini planini (1453 m)
Visinska razlika: 1017 m
Visinska razlika (po putu): 1017 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Zgornja Savinjska dolina 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo ob glavni cesti proti Savinjski dolini. Po nekaj 10 m pridemo do manjšega križišča, kjer nas oznake za Dom na Menini planini usmerijo desno na ulico Prod. Takoj za prvo hišo nadaljujemo desno (odcep je označen, naravnost Menina planina mimo Semprimožnika), se sprehodimo za hišami, nato pa pridemo na sosednjo ulico. Nadaljujemo levo ter po nekaj korakih opazimo staro planinsko smerno tablo, ki nas usmeri levo na razmeroma strm kolovoz. Kolovoz hitro preide v gozd, kjer se spremeni v pešpot. Pot nas kmalu pripelje na neizrazit greben, po in ob katerem se nato vzpenjamo do gozdne ceste.
Po približno pol ure hoje od izhodišča stopimo na prej omenjeno cesto in ji sledimo v levo, po njej pa hodimo le nekaj 10 m, nato pa nas oznake usmerijo levo na pešpot, ki se postopoma prične vse strmeje vzpenjati skozi gozd. Pot, ki višje postane še bolj strma, pa nas kmalu pripelje na neoznačeno razpotje, kjer se v levo odcepi neoznačena pot, ki se po krajšem spustu izteče na cesto, ki vodi na Menino planino, mi pa nadaljujemo naravnost ter strmi poti sledimo še naprej. Višje se pot položi, dvakrat preči cesto ter se nato priključi bolj uhojeni poti od Semprimožnika.
Nadaljujemo zmeren vzpon skozi gozd in pot nas hitro pripelje na Prag 1170 m, od katerega sledi komaj opazen spust do "kopalnice". Pot, ki se ponovno prične vzpenjati, pa nas hitro pripelje do naslednjega označenega razpotja, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Menine planine čez Ovčji stan (desno Menina planina čez Jespo, slednja je 15 minut daljša, možnost krožne poti). Pot naprej se še nekaj časa vzpenja skozi gozd, nato pa, takoj za tem, ko prečimo pašno ograjo stopimo iz gozda na vse bolj razgledna travnata pobočja. Omenjena travnata pobočja prehodimo v prečnem vzponu, nato pa se priključimo gozdni cesti, kateri nato sledimo do Doma na Menini planini.
Pristup do ishodišta:
Iz Savinjske doline ali iz Kamnika preko prelaza Črnivec, se zapeljemo do Gornjega Gradu, kjer na urejenem parkirišču ob glavni avtobusni postaji tudi parkiramo.
Pokraj puta:
Prag (1170m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Vivodnik
Prosječna ocjena izleta: 5,8/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
 Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini Gornji Grad - Dom na Menini planini
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Gornji Grad - Dom na Menini planini
lyzika     
13.8.2007
Živjo! Včeraj (12.8.07) sem s prijateljico šla na Menino planino iz Gornjega Grada čez Borovnico in mimo jame Jespa in moram ob tej priliki pohvaliti PD Gornji Grad za res lepo markirano in urejeno pot!
Gost     
13.8.2007
19. maja sva šli s prijateljico na to pot iz Črnivca in sva se tudi kar nekako znašli. Problem je nastal kako uro pred kočo, v bližini križišča cest, kjer markirana pešpot skozi gozd prečka cesto, ko je markacij na drugi strani ceste "zmanjkalo", kako se pot nadaljuje pa na prvi pogled tudi ni bilo opaziti. Na takih mestih kak dodaten smerokaz ne bi škodil.
katja87     
12.3.2012
Živjo,

včeraj smo bili na Menini planini, in sicer smo štartali iz Gornjega gradu, od koder se na vrh hodi 3 ure.
Šli smo čez Borovnico in nato na naslednjem razpotju na vrh čez Ovčji stan, navzdol pa čez Jespo. Snega je sicer malo do omenjenega razpotja, nato pa ga je nekaj več. Sicer smo se odločili za dobro krožno turo, saj smo navzgor od razpotja (čez Ovčji stan) šli bolj po zaledeneli poti, navzdol (čez Jespo) pa po večjem snegu (približno pol metra), tako da je spust bil kar hiter.

Vreme je bilo oblačno, vendar se je vmes pokazal tudi sonček. Je pa zelo pihalo.

Ko smo prišli na vrh, je bila medtem tudi prireditev - Meniški slalom, zato je bil odprt tudi Dom na Menini planini.

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20120311-menina-planina/foto/19507951
Kokta     
25.3.2012
Se strinjam z lyziko, pot je super markirana.
Cela pot do koče je kopna in vse cveti. Super izlet.
Domch     
10.4.2012
Včeraj je bila gor prava zimska idila in pravljica. 20+ cm snega, sončno prekrasen razgled, brez vetra. Je lepa tura, lepo označena markirana in kar solidno strma. Na poti je tudi koplanica in nekaj podrtih dreves, ki iz ture naredijo še malo steeplechase-ja.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje