Planinarenje

Planinarenje

Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKocbekov dom na Korošici /  Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici
    Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici (mimo Vodotočnega jezera)  
Vrijeme hodanja: 2 h 55 min
Ishodište: Planina Podvežak (1500 m)
Cilj: Kocbekov dom na Korošici (1808 m)
Visinska razlika: 308 m
Visinska razlika (po putu): 525 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na peš pot (ali cesto) v smeri planine Podvežak. Tako cesta, kot tudi peš pot, ki med vzponom preči gozdno cesto, nas v 15 minutah zmernega vzpona pripeljeta do pastirske koče na planini Podvežak, s katere se nam odpre lep razgled proti Rogatcu in Lepenatki.
S planine nadaljujemo po markirani, a sprva slabše vidni poti, ki gre kmalu v gozd. Pot skozi gozd se nekoliko strmeje vzpne, nato pa preide v manjšo neporaščeno dolinico, nad katero se povsem položi. Sledi nekajminutno prečenje pobočij pod stranskim grebenom Deske, nato pa nas pot pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi nekoliko ožja in po novem markirana pot, ki vodi proti Deski in Vodotočnemu jezeru.
Nadaljujemo po omenjeni poti, ki se prične prečno vzpenjati proti sedelcu med Desko in Tolstim vrhom. Od mesta, ko smo zapustili široko pot, se najprej vzpenjamo skozi pas ruševja, nato pa čez vse bolj razgledna travnata pobočja. Sledi še nekoliko bolj strm prečni vzpon čez manjše melišče in pot nas pripelje na že prej omenjeno sedelce.
Tu nadaljujemo naravnost (levo Deska 5 minut, desno Tolsti vrh 10 minut) po poti, ki nas nižje pripelje v manjšo dolinico, po in ob kateri se nato spustimo do Vodotočnega jezera.
Od jezera se sprehodimo do bližnje pastirske koče, nato pa se vzpnemo po strmem pobočju nad omenjeno kočo, kjer hitro dosežemo markirano pot, ki vodi iz doline Lučke Bele. Po njej se spustimo do označenega razpotja, nato pa nadaljujemo desno v smeri proti Korošici. Pot naprej se nadaljuje v zmerni strmini čez razgledna in deloma z rušjem porasla pobočja. Naprej se nam z leve strani priključi pot s sedla Presedljaj, mi pa nadaljujemo naravnost po razgibani poti, ob kateri kmalu opazimo oznake za Lučkega Dedca (odcep je le nekaj minut pred prevalom Prag).
S Praga nadaljujemo naravnost in pot nadaljujemo po široki stezici, ki se prične prečno spuščati proti zeleni ravnici Korošice. Po 10 minutah spusta se pot položi in do Kocbekovega doma nas loči le še nekaj korakov lahkotne hoje.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Podvežak. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do parkirišča pod planino Podvežak (ob izhodišču so rampa in številne planinske table).
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledi zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Vodotočno jezero (Veža) (1850m), Prag (1910m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Lučki Dedec, Ojstrica, Planjava
Prosječna ocjena izleta: 9,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
 Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici
Paintball     
9.2.2011
z eno samo besedo: krasno
Bajtur     
15.9.2011
Včeraj sem šel iz Podvežaka na Ojstrico in sem hotel naredtiti krožno, tako da bi šel po tej poti nazaj. Žal od jezera nisem našel poti, oziroma nisem vedel kje gre pot na sedlo med Tostim in Deskami. Fajn bi bilo postaviti vsaj eno tablo pri jezeru in drugo nad njim, da te pravilno usmeri proti sedlu. Drugače je pa res lepa tura.nasmeh
jprim     
15.9.2011
Ja, prvič je res malo težje, ko pa greš drugič, tretjič ... pa ni težav.nasmeh
Pa saj je pot shojena, samo merkat treba.nasmeh
LP!
otiv     
15.9.2011
@Bajtur
Upam,da se nisi vrnil nazaj na Korošiconasmeh Ko boš naslednjič hodil, se ne spusti do jezera temveč greš po levi strani brežine in nimaš kaj zgrešiti,pot je resnično uhojena,kakor je že napisala @jprim
Lep pozdrav!
bostjan85     
15.9.2011
tudi jaz sem imel iste probleme,sicer sem šel kot praviš po levi strani brežine,zatem pa se pot res skoraj porazgubi,vsaj jaz je nisem našel,do planine Podvežak sem potem prišel na poti,ki je večinoma potekala skozi gozd,Na drevesih so bili križi,prvič sem videl kaj takega.
tisa     
16.9.2011
@bostjan85 Morda si se vračal preko Lastovca,tam je več gozda,za križe pa tudi jaz nisem vedel,pa se velikokrat tam potepam.Le še vrni se v ta prelepi del Kamniških planin,tu je vse lepše kakor v dolin.nasmeh
tomo_kugy     
4.8.2012
Prehodil danes z ženo in 8,5-letno hčerko. Pot je lepa in dokaj enostavna, le malo sitna od sedla - dol-gor-dol-gor-dol. Na križišču, ki pelje proti jezeru, je sedaj nova tabla, tako da odcepa ne moreš zgrešiti. Je pa res, da potem naprej ni več nobenih markacij in nam je uspelo malo zaiti s poti, tako da smo en kos prehodili kar po brezpotju direktno proti sedlu med Desko in Tolstim vrhom. Pri jezeru bi bilo res dobro, da bi stal en kažipot, ki te usmeri proti Korošici. Jezero je v tem trenutku bolj luža kot jezeromrk pogled Je pa absoluten plus, da smo na tej poti srečali točno tri planince - na Korošici je bila običajna gneča za tako vreme. Kakor koli, dobro smo se nahodili in se imeli nasploh fino.
zvezdica_zaspanka     
27.10.2019
Se pridružujem mnenju, da je pot kar slabo označena - ne v smislu, da je ne bi videl, temveč da je več poti in kar nekaj neoznačenih odcepov, ko ne veš, kam zaviti in ali greš proti pravemu cilju (pomanjkanje tabel). Jaz sem bila namenjena danes po drugi, krajši poti, pa sem pravkar iz opisa ugotovila, da sem šla po tej - pa še na tej poti sem uspela zgrešiti en odcep (dve poti od katerih nobena označena kam vodi).mrk pogled
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje