Planinarenje

Planinarenje

Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKranjska koča na Ledinah / Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah
   Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah (Slovenska pot)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Ravenska Kočna (1000 m)
Cilj: Kranjska koča na Ledinah (1700 m)
Visinska razlika: 700 m
Visinska razlika (po putu): 700 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice.
Od tovorne žičnice (spodnja postaja tovorne žičnice je junija 2015 pogorela) nadaljujemo za oznakami Kranjska koča na Ledinah - Slovenska pot. Sprva za kratek čas hodimo skozi gozd, nato pa nas pot pripelje na travnat teren, ki je delno poraščen z rušjem. Tu pot zavije rahlo v levo in se nato prečno vzpenja ob redkem ruševju, kasneje pa po melišču. Takšna pot nas pripelje prvega razpotja, kjer se desno odcepi pot proti Češki koči (Umik žrela). Razpotje je označeno z napisom »Češka koča« na skali. Že po nekaj deset metrih vzpona smo ponovno na razpotju. Tokrat se desno po melišču navzgor odcepi pot skozi žrelo. Mi nadaljujemo levo ter vstopimo v steno.
Pot, ki takoj postane plezalna je dobro zavarovana, a je vseeno potrebna previdnost, saj je skala pogosto vlažna. Pot čez krajšo steno je ponekod tudi precej izpostavljena, a polna lepih razgledov. Ko preplezamo ta del se pot vrne v rušje skozi katerega se nato vzpenjamo po dobro nadelani poti. Nadaljujemo kar strmo navzgor in kmalu se nam z desne priključi pot skozi Žrelo. Od tu sledi še krajši nezahteven vzpon do Kranjske koče na Ledinah.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Bivak pod Mrzlim vrhom, Ledinski vrh, Vellacher Turm/Storžek, Velika (Koroška) Baba, Mrzla gora, Štajerska Rinka, Koroška Rinka, Kranjska Rinka
Prosječna ocjena izleta: 7,2/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah
Gost     
7.10.2006
naporno ampak fajn za zmigat pa čist mejčken adrenalina ko plezaš po klinih in ob zajlinasmeh
Gost     
8.10.2006
zelo lepa tura niti ne preveč naporna,sam sem šel od žičnice do češke, nato sem hotel iti na krajnso čez žrelo,ker pa je bilo zaprto sem moral na izhodišče slovenske in nato na krajnsko in po lovsko dol.
Gost     
8.10.2006
...to bi moral vedeti ,saj je že dolgo zaprto.drugače pa samo del zanimive ture.
Gost     
28.8.2007
pot je zelo zahtevna....vsaj jaz sem jo tako občutil ker sm na ledine prispel čes žrelo nazaj do jezerskega pa sem šel po slovenski ....tako da za hojo v dolino je pot zelo zahtevna...in jo nepriporočam neizkušenim planincem.
Rok
velkavrh     
18.7.2008
Šel to smer v sredo-16.07.2008. Lepa kratka plezalna tura,ravno pravšna za ogrevanje za daljše plezalne ture. Pred skalami led-previdno.Prečudovito vreme, žal nisem imel priložnosti za kaj več.Od tu krasne ture na Babo,Rinke,proti Okrešlju,pre leti sem šel od tu tudi na Mrzlo goro. Nazaj po lovski,ki je priporočljiva za povratek,nikakor pa ni primerna za psa.
vojko1     
7.10.2008
Danes so bile razmere dobre in na koči ni bilo snega.Koča je za leto zaprta čeprav na strani os pzs pise da je odprta.
lepenatka     
3.7.2009
Živjo,kako izgleda te dni slovenska pot na Ledine-Kranjsko kočo?
Hvala
stanko1     
3.7.2009
Pot je normalno prehodna. Prehodil 26.6.
lepenatka     
4.7.2009
Stanko 1 hvala za informacijo.
Lpnasmeh
slikar     
10.4.2010
kakšna je kaj pot te dni? koliko je še snega, če sploh kaj?
stanko1     
9.10.2010
Danes šli po Slovenski na Ledine. Vprašanje za odgovorne: Zakaj na PZS piše, da je koča odprta OSNP, če je bila danes zaprta ?
aleš43     
10.10.2010
10.10. Nedelja! Smo šli na ledine. Točno. Ni odprta!
MRobin     
19.8.2011
Danes sem po poti Ravenska kočna - Slovenska pot - Kranjska koča na Ledinah izgubil ključe od avtomobila VW Polo na katere je pritrjen še en manjši srebrni ključ. Če kdo najde lepo prosim naj to sporoči na 040-860-494.

LP
Enka     
22.8.2012
Ve kdo povedat, kako je takole avgusta s tistim snežiščem pred vstopom v plezalni del? Je lahko zoprno oziroma nevarno (brez zimske opreme)?
andrej78     
23.8.2012
Snežišča ni.lp
Enka     
23.8.2012
O super, hvala Andrej!
Domch     
27.8.2012
Pot sem prehodil prejšnjo nedeljo in me je navdušila. Pot je kar atraktivna, ne pretežka in lepo varovana. Na začetku je kar zračna, varovala so brezhibna in pot dovolj široka. Priporočam jo vsem, ki se postopno navajajo na plezalne dele v naših gorah.mežikanje
Becar     
1.8.2013
Imam vprašanje, ki se nanaša na sliko 17. Ali je možno, da tisti najvišji vrh na sliki ni Jezerska Kočna, kot piše? Da je mogoče to sosednji vrh, ki je samo malenkost nižji, mislim pa da se imenuje Kolos? Jezerska Kočna je po mojem mnenju takoj za tem vrhom. Ali se motim. Sprašujem, ker sem tudi jaz mislil da gre za Jezersko Kočno, ko pa sem šel nanjo in gledal v smer Ledin, se mi je zazdelo, da gre za napačno poimenovanje. Hvala za odgovore. Lp
ms_primoz     
2.8.2013
vrh je na desni in ne na levi strani nasmeh
_sandra_     
2.8.2013
@Becar: imaš prav, J. Kočna je zadaj, tu se jo še ne vidi na sliki 17..
andrej78     
2.8.2013
Je še kaj snega na tej poti in potem naprej skozi žrelo na Česko kočo,je kdo hodil tukaj te dni?
Enka     
2.8.2013
Na Slovenski je malo snega pred vstopom v plezalni del, ampak je pokrit z gruščem in ne povzroča nobenih težav. Skozi Žrelo je vsaj eno večje snežišče, toliko se vidi z razgledišča vrh Žrela.

Slovenska pot je drugače prav fletna turca. Ravno dovolj razgibana, plezalni del odlično varovan in niti ne prav zračen, skratka za manj izkušene ravno pravšnjinasmeh. Predvsem pa je pot med 8h in 10h praktično cela v senčki in je odlična izbira za tele vroče dni. Uživala danes maksimalnojezik.
andrej78     
2.8.2013
Enka, super hvalanasmeh!
andrej78     
2.8.2013
Enka, super hvalanasmeh!
Becar     
3.8.2013
Sem se odpravil kar na teren, da raziščem pravilnost mojih domnev nasmeh. Ugotovil sem, da sem imel prav in prav ima tudi @_sandra_. Na sliki 17 se Jezerske Kočne ne vidi, kot je predhodno pisalo pod sliko. Imam tudi slikovne dokaze mežikanje. Lp
darjan983     
8.9.2013
Vceraj smo sli od travnika na Cesko potem skozi Zrelo na Kranjsko na Ledinah in po Slovenski nazaj v dolino...
KAJ CES LEPSEGA nasmeh Zelo priporocam!!
darjan983     
8.9.2013
oz iz parkirisca pod zicnico... se opravicujemzadrega
Enka     
19.7.2014
Ima kdo kakšno ideja, katera pot pri nas bi bila podobna Slovenski?
dazb73     
30.6.2015
Pozdravljeni! Ali je na Slovenski poti še kaj snega? Prejšnji teden je bil pogled z Jezerskega še zelo "bel"nasmeh Vnaprej hvala za informacije.
garmont     
30.6.2015
Že zdavnaj nič več.
Lisica     
25.8.2015
Na tej poti čez skalo je bilo včeraj malo adrenalina. eek Res je na parih mestih zelo razgledna. nasmeh SVK ne bi bil odveč, včasih že za boljši občutek, ko si sam v steni.

Enka     
25.8.2015
Meni je Slovenska na Ledine zelo ljuba pot. Je pa res, da vzamem SVK in se na par mestih pripnem, kot pravi Lisica, za boljši občutekvelik nasmeh.
crnistane     
4.4.2017
....zanima me ali je žig kje zunaj koče...nasmeh
alexandra     
9.6.2017
Je morda na poti še kako večje snežišče?
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje