Planinarenje

Planinarenje

Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpePlaninska koča Iskra na Jakobu / Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu
   Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu (Juhantova pot)  
Autor opisa:Dr.
Vrijeme hodanja: 1 h 10 min
Ishodište: Potoče (520 m)
Cilj: Planinska koča Iskra na Jakobu (961 m)
Visinska razlika: 441 m
Visinska razlika (po putu): 441 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po gozdni cesti, ki se nadaljuje naprej od parkirišča. Cesta se rahlo vzpenja po gozdu in nas po 15 minutah hoje pripelje do "Podaka". Tu nadaljujemo naravnost po markirani poti do razcepa, ki vodi za Pusti grad, markacijam pa sledimo le nekaj 100 m. Tam markirana pot zavije levo, mi pa nadaljujemo po neoznačeni poti naravnost. Pot nas pelje mimo prostora za spravilo lesa, kjer le za nekaj 10 m stopimo na staro vlako, nato pa se levo odcepi "Juhantova pot" na Sv. Jakoba. Pot nas vodi skozi gozd in se postopoma vzpenja. Ko drugič prečkamo novo cesto, se pot v ključih strmo vzpne po pobočju in se tik pred kočo združi z markirano potjo. Po nekaj metrih nas pot pripelje do razcepa, kjer gremo desno v smeri koče Iskra na Sv. jakobu (naravnost koča pri Franciju).
Z dvorišča pred kočo so lepi razgledi na Škofjeloško hribovje, Julijske Alpe, v dolini pa na Preddvor ter v daljavi na Kranj, Škofjo Loko in Medvode.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
Pokraj puta:
Koča pri Franciju (930m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Mihčeva kopišča, Baba, Potoška gora, Zavetišče v Hudičevem borštu, Javorov vrh, Dom na Kališču, Cjanovca, Srednji vrh
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu
jezičnik     
9.1.2013
Ali kdo ve, zakaj se tej poti reče Juhantova pot? Po katerem od mojih sorodnikov nasmeh
Dr.     
4.2.2013
Pot je naredil in jo vzdružje I. Juhant
švic     
15.7.2013
Super pot,samo premalo označena na začetku.
švic     
2.8.2013
Pohvalno hitra reakcija.Naj se še drugi zgledujejo po vas.http://www.hribi.net/slike/smile.gif
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje