Planinarenje

Planinarenje

Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKranjska reber / Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber
   Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber   
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Mačkin Kot (Enci) (815 m)
Cilj: Kranjska reber (1435 m)
Visinska razlika: 620 m
Visinska razlika (po putu): 620 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza, laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S križišča ob domačiji Enci nadaljujemo levo ter se sprehodimo čez dvorišče bližnje domačije. Za hišami nadaljujemo še čez pašnik, nato pa cesta preide v gozd, kjer zavije desno, v nadaljevanju pa se zmerno vzpenja. Višje sledi še nekaj serpentin, na razpotjih pa sledimo cesti, ne kolovozom, ki se odcepijo s ceste. Višje cesta doseže neizrazit gozdni hrbet, kjer zavije nekoliko v desno, sredi ovinka pa se v desno odcepi širši kolovoz, po katerem lahko nadaljujemo proti Lepenatki, mi pa po cesti nadaljujemo vse dokler ne dosežemo glavnega grebena med Kranjsko rebrijo in Lepenatko (sedlo Kunšperk).
Takoj, ko dosežemo greben nadaljujemo levo na markirano pešpot (desno Lepenatka), ki se najprej zmerno, nato pa strmo vzpenja po gozdnatem grebenu. Med vzponom nas pot vodi preko kratkega skoka, nato pa se postopoma položi in nas višje pripelje do gozdne ceste.
Ko dosežemo cesto, se nam ob pogledu na desno odpre pogled na dvatisočake Kamniško Savinjskih Alp, mi pa nadaljujemo po cesti, ki po levi strani obide Kašni vrh, ko pa po nekaj minutah prečnega vzpona dosežemo cesto, ki vodi od prelaza Črnivec proti prelazu Volovljek, pa nekaj korakov nadaljujemo v desno, nato pa na naslednjem križišču levo navzgor proti Kašni planini.
Pot naprej preči pašno ograjo, nato pa vzpon nadaljujemo po cesti ali pa po markirani bližnjici. Kjerkoli že nadaljujemo bomo po dobrih 5 minutah prišli do koče na Kašni planini.
Od koče nadaljujemo po dobro uhojeni poti, ki nas v zmernem vzponu in ob lepih pogledih, v približno 20 minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Kranjske rebri.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (julij).
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Gornji grad, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri prelaza Črnivec in Kamnika. Ko prispemo do naselja Šmiklavž, pa nasproti znamenja (križa) nadaljujemo desno v smeri poti čez Mačkin Kot, podjetja Mizarske in tesarske storitve Belaj Janez s.p. in Šmiklavža 16-26, 28-34. V nadaljevanju se peljemo mimo posameznih hiš, nato pa za tem, ko prečimo potok Mačkovec, se cesta prične strmeje vzpenjati, mi pa se po njej peljemo do domačije Enci, v bližini katere parkiramo na primernem mestu. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
b) Zapeljemo se v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti prelazu Črnivec in dalje Gornjemu Gradu. Ko se spustimo do naselja Šmiklavž, pa nekaj 100 metrov naprej od oznake ceste 5 km, zavijemo levo v smeri poti čez Mačkin Kot, podjetja Mizarske in tesarske storitve Belaj Janez s.p. in Šmiklavža 16-26, 28-34. V nadaljevanju se peljemo mimo posameznih hiš, nato pa za tem, ko prečimo potok Mačkovec, se cesta prične strmeje vzpenjati, mi pa se po njej peljemo do domačije Enci, v bližini katere parkiramo na primernem mestu. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
Pokraj puta:
Sedlo Kunšperk (1119m), Na Kalu (1242m), Kašna planina (1317m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Bivak na Kalu, Kašna planina, Lepenatka, Rogatec
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Mačkin Kot (Enci) - Kranjska reber
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje