Planinarenje

Planinarenje

Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeSveti Križ nad Belimi Vodami / Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami
   Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami (po južnem grebenu)  
Vrijeme hodanja: 1 h 10 min
Ishodište: Bele Vode (Kovač) (631 m)
Cilj: Sveti Križ nad Belimi Vodami (1054 m)
Visinska razlika: 423 m
Visinska razlika (po putu): 423 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča se po cesti vrnemo nekoliko nazaj, nato pa na manjšem križišču nadaljujemo levo čez mostiček, ki nas vodi preko Ljubije. Za mostičkom cesta zavije desno in nas vodi mimo domačije Kovač, za njo pa se cesta prične vzpenjati. Po krajšem vzponu, deloma tudi skozi gozd, prispemo do prostrane senožeti, preko katere hitro dosežemo domačijo Ojstršek.
Za prometnim znakom in na mestu, kjer se prične asfalt, se v levo odcepi kratka cesta do stanovanjskih hiš, mi pa na tem mestu nadaljujemo rahlo levo, na kolovoz, ki po desni strani obide gospodarsko poslopje. Za leseno ograjo gremo desno, se zmerno vzpnemo, nato pa skozi pašna vrata dosežemo še eno stanovanjsko hišo, pred katero pa nadaljujemo levo na kolovoz, ki se prečno vzpne ob robu senožeti. Ob pogledu na Goro Oljko in okoliško gričevje hitro dosežemo širši kolovoz, ki se nadaljuje od bližnje kapelice in vikendice. Tu nadaljujemo levo in pot nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi gozd. Po kolovozu se sprva zložno, nato pa vse strmeje vzpenjamo, na razpotjih pa sledimo tistemu, ki se najbolj drži grebena in je tudi videti najširši. Sledi precej strm vzpon, ki nas vodi večino po ali malo pod južnim grebenom Sv. Križa. Višje se kolovoz nekoliko položi, na levi pa opazimo pečino, na kateri v pomladanskem času opazimo obsežno rastišče avriklja. Od tu sledi le še kratek prečni vzpon in pri kapelici dosežemo vršni del Sv. Križa, kjer stoji večje število cerkvenih objektov, sam vrh pa je nekoliko levo.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (april).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Šentrupert, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Mozirja in Logarske doline. Na začetku Mozirja iz krožišča zavijemo desno v smeri naselja Bele Vode, nato pa v nadaljevanju sledimo oznakam za Ljubijski graben. Višje se asfalt konča in po krajšem precej strmem delu se cesta položi in nas pripelje do križišča v bližini domačije Kovač, katera se nahaja na drugi strani potoka, mi pa nadaljujemo še kakih 50 m naprej do mesta, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Šmihelu nad Mozirjem. Ob izhodišču je več smernih tabel in primerno mesto za parkiranje.
b) Iz Ljubnega ob Savinji ali Gornjega Grada se zapeljemo v Mozirje, od tam pa iz krožišča v bližini trgovine Hofer nadaljujemo v smeri Belih Vod, nato pa v nadaljevanju sledimo oznakam za Ljubijski graben. Višje se asfalt konča in po krajšem precej strmem delu se cesta položi in nas pripelje do križišča v bližini domačije Kovač, katera se nahaja na drugi strani potoka, mi pa nadaljujemo še kakih 50 m naprej do mesta, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Šmihelu nad Mozirjem. Ob izhodišču je več smernih tabel in primerno mesto za parkiranje.
c) Zapeljemo se v Šoštanj, kjer iz krožišča ob TEŠ-u nadaljujemo v smeri Belih Vod. Za mostom preko reke Pake in za železniško progo v križišču nadaljujemo naravnost v smeri Belih Vod ter tudi v naslednjih križiščih sledimo omenjeni smeri. V križišču za domačijo Slivnik (domačija se nahaja dobrih 500 m pred cerkvijo v Belih Vodah) pa nadaljujemo levo v smeri Visočki vrh (desno cerkev v Belih Vodah). V nadaljevanju se peljemo po pobočjih Sv. Križa, cesta pa nas vodi še mimo domačij Završnik, Bačovnik in Ojstršek, nato pa že prispemo do domačije Kovač, kjer se priključimo cesti iz Mozirja. Tu gremo desno in nato po približno 50 m prispemo do mesta, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Šmihelu nad Mozirjem, kjer na primernem mestu ob cesti parkiramo.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Bele Vode (Kovač) - Sveti Križ nad Belimi Vodami
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje