Planinarenje

Planinarenje

Makekova Kočna - Povšnarjeva planina

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpePovšnarjeva planina / Makekova Kočna - Povšnarjeva planina
   Makekova Kočna - Povšnarjeva planina (čez Murijevo planino in mimo Ovče koče)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Makekova Kočna (945 m)
Cilj: Povšnarjeva planina (1330 m)
Visinska razlika: 385 m
Visinska razlika (po putu): 500 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po desni cesti, ki preči hudournik in se nadaljuje ob nekdanjem smučišču. Omenjeno cesto zapustimo na delu izteka nekdanjega smučišča in nadaljujemo desno na sledljivo pot, ki se vzpne po stari smučarski progi. Višje steza zavije nekoliko desno ter preči krajši zaraščajoči se del, za katerim prispemo na bolje uhojeno pot, ki vodi od kmetije Mlinar oz. zaselka Ravne. Pot naprej nas vodi po trasi nekdanje vlečnice in se mestoma strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do makadamske ceste (do sem lahko tudi po cesti, ki naredi daljši ovinek). Ko stopimo na cesto ji sledimo v desno, mi pa po njej hodimo do označenega odcepa poti na Veliki vrh.
Pot naprej nas vodi po kolovozu, nato pa nas markacije z njega usmerijo desno na dobro uhojeno stezico, ki postopoma preide v strnjen gozd. Ko se gozd konča stopimo na jaso, sredi katere se nahaja lesena koča, le ta pa je del bližnje Murijeve planine.
Pred kočo zavije levo markirana pot, ki se nadaljuje proti Velikemu vrhu, mi pa nadaljujemo naravnost, tako da po levi strani obidemo omenjeno kočo. Pri lesenem WC-ju gre pot v gozd ter se prične prečno spuščati po kolovozu. Pot naprej nas prehodno vodi ob stari žičnati ograji, nato pa nas pot vodi ob spodnjem delu poseke, kjer je na desni strani postavljena lovska opazovalnica. Sledi še nekaj hoje skozi strnjen gozd, nato pa nas pot pripelje na zahodni greben Velikega vrha, kjer stopimo iz gozda. Ob pogledu na masiv Kočne se spustimo stopnjo nižje, kjer nato hitro dosežemo gozdno cesto, katero smo pri odcepu za Veliki vrh zapustili.
Po cesti hodimo nekaj korakov, nato pa nadaljujemo rahlo levo na kolovoz, ki se vzpne vzporedno s cesto. Pot nadaljujemo po kolovozu, kateremu na nekaj razpotjih sledimo v desni smeri. Za razpotji sledi kratek vzpon in kolovoz nas skozi pas gozda pripelje do Ovče koče, koča pa se nahaja na levem zgornjem delu travnika.
Od koče se vrnemo na kolovoz, nato pa na razpotju nadaljujemo po spodnjem desnem kolovozu. Sledita še dve razpotji, z obeh pa nadaljujemo desno. V nadaljevanju kolovoz preide v kratko neizrazito dolinico, nato pa, ko doseže neizrazit grebenček zavije desno in se nekaj 10 korakov naprej na neizrazitem neimenovanem vrhu konča. Na delu, kjer kolovoz doseže greben in zavije desno, pa ga zapustimo in pot nadaljujemo naravnost na sledljivo stezico (ob mestu, kjer zapustimo kolovoz se nahaja mravljišče), po kateri se v nekaj korakih spustimo do drugega kolovoza. Ko dosežemo omenjeni kolovoz nadaljujemo naravnost, ko se le ta konča, pa nadaljujemo po stezici, ki se nadaljuje skozi strnjen gozd. Sledi nekajminutno prečenje, nato pa že dosežemo naslednji kolovoz, po katerem hodimo do manjšega razpotja. Z razpotja nadaljujemo naravnost na gozdno stezico (kolovoz, ki se nadaljuje levo se kmalu konča, kolovoz, ki se spušča desno navzdol pa se nižje priključi na gozdno cesto, po kateri lahko sestopimo nazaj do našega izhodišča), ki se sprva še nadaljuje skozi gozd, nato pa se, ko dosežemo rob Povšnarjeve planine konča. Od mesta, kjer se steza konča se lahko sprehodimo do katere od koč na planini, ali pa nadaljujemo proti zgornjemu delu planine, od koder je lep razgled.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (april).
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Preddvor oz. do naselja Tupaliče (do sem z gorenjske avtoceste ali Kranja), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo na Zgornje Jezersko, na delu, kjer se cesta položi, zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri ekološke turistične kmetije Makek, Češke koče, Velikega vrha in slapu Čedca (glavno cesto zapustimo še pred Petrolovo bencinsko črpalko). Takoj za odcepom z glavne ceste se najprej nekoliko spustimo nato pa cesti sledimo v smeri kmetije Makek. V nadaljevanju se cesta prične vzpenjati, mi pa se po njej peljemo do manjšega križišča, kjer se v levo nadaljuje cesta proti kmetiji Makek, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta, ki vodi dalje mimo odcepa poti k slapu Čedca in mimo odcepa poti na Veliki vrh. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča in sicer tako, da ne oviramo pogostih gozdarskih del.
Pokraj puta:
Murijeva planina (1289m), Ovča koča (1323m)
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina Makekova Kočna - Povšnarjeva planina
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Makekova Kočna - Povšnarjeva planina
djimuzl     
2.8.2017
To nedeljo sva bila na Povšnarjevi planini. Pot lahka, orientacija ni problem, razen mogoče opisanega odcepa s kolovoza na stezo pri mravljišču (sliki 52 in 53). Slike s poti si lahko ogledate tukaj: http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=7051
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje