Planinarenje

Planinarenje

Potoče - Javorov vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeJavorov vrh / Potoče - Javorov vrh
   Potoče - Javorov vrh (direktna pot)  
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Potoče (520 m)
Cilj: Javorov vrh (1434 m)
Visinska razlika: 914 m
Visinska razlika (po putu): 914 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Na začetku parkirišča se usmerimo na peš pot, ki gre ob ograji doma upokojencev navzgor. Pot se strmo vzpenja skozi gozd in nas v petih minutah pripelje do senčnice Josipine Turnograjske. Tu je vpisna knjiga in nekaj klopi.
Pot naprej se rahlo spusti in nas pripelje na kolovoz. Kolovozu, ki je dobro markiran sledimo nadaljnjih pet minut do mesta, kjer pridemo na cesto pri okrepčevalnici Mimi. Tu se usmerimo naravnost navzgor v smeri Novega gradu in Jakoba. Pot nas že po nekaj deset metrih pripelje na razpotje, kjer se usmerimo desno. Leva pot gre na Novi grad. Desni poti sledimo naprej skozi gozd še nekaj minut, nato pa prečimo kolovoz, ki prav tako pelje na Jakoba. Tudi naprej se pot vzpenja po gozdu in nas ponovno pripelje na razpotje. Usmerimo se desno na slabše shojeno stezico (dobro označeno). Če gremo naravnost pridemo na kolovoz. Naša pot pa nato čez približno pet minut ponovno preči kolovoz. Pot naprej pa se nekoliko strmeje vzpenja in se pri križu popolnoma približa kolovozu. Še naprej ostanemo na peš poti, ki poteka le nekoliko levo od kolovoza. Mi pa za tem ponovno pridemo na razpotje, kjer pa se usmerimo desno. Leva pot gre do koče pri Franciju. Naša desna pot pa nas čez nekaj minut pripelje na kolovoz, kjer se usmerimo levo. Temu kolovozu sledimo še približno pet minut vse do koče Iskra na Jakobu.
Med kočo in cerkvijo so smerokazi, ki nas usmerijo po severni strani cerkve naprej v smeri Potoške gore. Po krajšem spustu se pot začne vzpenjati skozi gozd in nas po približno 15 minutah pripelje na razpotje.
Tu se usmerimo levo (desna pot gre na vrh Potoške gore). Naša leva pot se nato za nekaj metrov spusti in nato preči pobočja. Že kmalu pa se pot spet začne vzpenjati. Po 45 minutah hoje od koče pa pridemo na razpotje, kjer se nam priključita poti od doma Čemšenik in Potoške gore. Tu se usmerimo levo v smeri Javorovega in Srednjega vrha. Čez nekaj minut nas pot, ki poteka skozi gozd pripelje na naslednje razpotje. Tu gremo po desni poti (naravnost Srednji vrh), ki pelje na Javorov vrh. Pot se tu ponovno začne vzpenjati in še naprej poteka po gozdu. Tudi orientacija tu naprej ni posebej težavna saj se pot po večini drži grebena in ga le mestoma zapusti. Po 15 minutah pa nas pot ponovno pripelje na razpotje. Tu se usmerimo desno in pot še naprej večinoma sledi grebenu. Po nadaljnjih 15 minutah pa pridemo do vpisne knjige. Od tu pa imamo le še 10m hoje do vrha, ki pa ni poraščen z gozdom.
Izhodišče - Jakob 1:15, Jakob - Javorov vrh 1:15.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
Pokraj puta:
Senčnica Josipine Turnograjske (570m), Planinska koča Iskra na Jakobu (961m)
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh Potoče - Javorov vrh
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Potoče - Javorov vrh
kolesar     
26.2.2008
Včeraj sva jo s hčero mahnila na Javorov Vrh. Snega praktično ni več le manjše krpice. Presenetil pa naju je razgled še posebej proti Grintovcu in Kočni.
Stolar     
28.3.2008
Še pred zadnjim sneženjem sem šel po te poti na Javorov vrh. Pot je primerna za začetek sezone, a nekaj malega kondicije je vseeno potrebno. Z vrha pa lep razgled na Kočno.nasmeh
JMiha     
6.7.2014
Danes za nabiranje kondicije naredil čudovit izlet na ta vrh. Presenetila me je predvsem prijetna pot od Jakoba do vrha in razgled na Hudičev boršt na levi in Kočno in Grintavec na desni, ki ju zagledaš z vrha
JMiha     
2.1.2015
Danes še enkrat, res lepo in mirno. Nekaj malega snega celo pot, ki se je popoldne dobro ojužil- Še nekaj slik s telefona...
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje