Planinarenje

Planinarenje

Pristava - Planica (vzletišče Gozd)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpePlanica (vzletišče Gozd) / Pristava - Planica (vzletišče Gozd)
   Pristava - Planica (vzletišče Gozd)   
Vrijeme hodanja: 1 h 20 min
Ishodište: Pristava (516 m)
Cilj: Planica (vzletišče Gozd) (926 m)
Visinska razlika: 410 m
Visinska razlika (po putu): 415 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
Iz križišča ob otroškem igrišču v Pristavi se usmerimo na stransko cesto, ki se nadaljuje proti vzhodu in nas vodi mimo nekaj hiš. Ko prispemo do strmega pobočja nadaljujemo naravnost na strmo neoznačeno stezo, ki se vzpne nad naselje in nas hitro popelje v gozd. Višje na desni opazimo lovsko opazovalnico, na manjšem razpotju pa gremo levo. Sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo kolovoz, kateremu sledimo v levo. Le malo naprej prečimo še makadamsko cesto, mi pa s hojo nadaljujemo po kolovozu, kateremu se po krajšem vzponu z leve priključi markirana pot iz Tržiča.
Sledi hoja po kolovozu, kjer na razpotjih sledimo markacijam, s kolovoza pa se višje v levo odcepi pot k obeležju NOB Čevdrci, mi pa nadaljujemo naravnost po markirani poti. Sledi nekaj minut položne poti, nato pa proti levi prečimo asfaltno cesto, ki vodi do vasi Gozd. V nadaljevanju hodimo po slabši makadamski cesti, ki se za koritom z vodo spremeni v vzpenjajoč se kolovoz. Kolovoz se višje prehodno dotakne asfaltne ceste, mi pa ponovno nadaljujemo desno od ceste. Sledi še nekaj minut rahlega vzpona skozi gozd in pot nas pripelje do Zavetišča v Gozdu.
Od Zavetišča v Gozdu nadaljujemo po asfaltni cesti v smeri Kriške gore, Tolstega vrha, Golnika in Zaloga, s katere pa gremo že po nekaj 10 korakih desno, na stransko cesto v smeri razgledne točke in vzletišča. Sprva se vzpnemo po asfaltni cesti, s katere se nam odpre lep razgled proti Kriški gori, cesta pa hitro postane makadamska in preide v gozd. Sledi le še rahel vzpon in pot nas pripelje do Planice oz. vzletišča Gozd.
Pristava - Zavetišče v Gozdu 1:15, Zavetišče v Gozdu - Planica 0:05.
Opis se nanaša na stanje aprila 2020, slike pa so iz različnih obdobij.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Naklo, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri proti krajem Žeje, Spodnje in Zgornje Duplje do kraja Retnje, kjer zavijemo desno proti naselju Križe. V nadaljevanju se peljemo mimo obeležja NOB, športnega igrišča Križe, pokopališča in župnijske cerkve Križe, nato pa prispemo do križišča s prednostjo cesto, kjer gremo pri stop znaku levo v smeri Tržiča. Križe se kmalu končajo in prispemo v Pristavo, kjer se ob križišču ob otroškem igrišču prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu v bližini.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Podbrezje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubelju in Tržiču. Pred Petrolovo bencinsko črpalko v Bistrici pri Tržiču zavijemo desno in se nato zapeljemo v Tržič. Ko se cesta spusti v dolino nadaljujemo ostro desno v smeri Pristave in Križev, v nadaljevanju pa se peljemo po cesti, ki se na koncu naselja Bistrica pri Tržiču vzpne, nato pa se položi in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Pristave. V Pristavi gremo desno in se mimo hiš in nekaj manjših križišč zapeljemo do ceste Križe - Tržič, kjer se ob otroškem igrišču v Pristavi prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu v bližini.
Pokraj puta:
Zavetišče v Gozdu (891m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd) Pristava - Planica (vzletišče Gozd)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Pristava - Planica (vzletišče Gozd)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje