Planinarenje

Planinarenje

Za Loncem - Deska (Veža)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeDeska (Veža) / Za Loncem - Deska (Veža)
   Za Loncem - Deska (Veža)   
Vrijeme hodanja: 3 h 30 min
Ishodište: Za Loncem (980 m)
Cilj: Deska (Veža) (1970 m)
Visinska razlika: 990 m
Visinska razlika (po putu): 990 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Korošice. Sprva široka in zložna pot nas kmalu pripelje v strma pobočja, kjer se pot strmeje vzpenja. Pot, ki se vzpenja skozi gozd nekoliko višje preči manjšo jaso, kjer strmina za krajši čas popusti. Pot gre nato ponovno v gozd, kjer preči hudournik in se za tem strmo vzpne. Nekoliko višje se nam odpre lep razgled proti Lučki kopi in Konju. Pot naprej počasi preide med rušje, kjer se nadaljuje do manjšega razpotja na Vratcih. Nadaljujemo naravnost v smeri Korošice sprva rahlo navzdol (pot desno preči izpostavljena pobočja pod Lastovcem). Že po nekaj korakih pa nas pot pripelje do presihajočega jezera na Starih Štalah. Tu lahko poleg jezera pogosto opazimo skupino svizcev, ki se podijo po travnatih pobočjih. Pot naprej se ponovno začne zmerno vzpenjati in nas kmalu pripelje do potočka, ki je med najvišjimi v Sloveniji. Potoček ima nekaj manjših slapičev, ki na tej višini pridejo še posebej do izraza. Nekoliko višje nas pot, ki še vedno poteka med rušjem pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vodotočnika (levo Korošica). Pot naprej se še nekaj časa vzpenja po travnatih pobočjih obdanim z rušjem do mesta, kjer pod seboj zagledamo jezerce. Sledi le še nekaj korakov spusta po travnatem pobočju do jezera.
Od jezera nadaljujemo naprej po poti, ki vodi do sedla med Tolstim vrhom na levi in Desko na desni. Po desetih minutah hoje po travnatem pobočju obdanim z ruševjem nas pot pripelje na omenjeno sedlo, kjer nadaljujemo desno po zložnem pobočju navzgor. Po petih minutah razgledne hoje nas pot pripelje na vrh, ki se nahaja povsem na drugi strani vršnega pobočja.
Pristup do ishodišta:
Dostop iz Luč: V Lučah se usmerimo na cesto v smeri Kamnika in cesti naprej sledimo mimo gostilne Gams in naprej čez most potoka Lučka Bela. Le nekaj deset metrov za mostom pa se desno odcepi cesta v dolino Lučke Bele. Usmerimo se na to cesto in ji sledimo do parkirišča pri oznakah Korošica 3:30.
Dostop iz Kamnika: Iz Kamnika se zapeljemo v Stahovico in naprej proti prelazu Črnivec. Le malo pred prelazom pa se ostro levo odcepi cesta h Kranjskemu Raku. Usmerimo se na to cesto, ki nas pripelje do prelaza na Kranjskem Raku. Naprej se usmerimo v smeri Luč in vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se spušča. Ko nas cesta pripelje v dolino bomo na levi strani ceste opazili smerokaze za Korošico. Usmerimo se na to cesto in ji sledimo do parkirišča pri oznakah Korošica 3:30.
Pokraj puta:
Šibje (1210m), Vratca (1655m), Stare Štale (1640m), Vodotočno jezero (Veža) (1850m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Vodotočno jezero (Veža), Tolsti vrh (Veža)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža) Za Loncem - Deska (Veža)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Za Loncem - Deska (Veža)
Lea58     
16.7.2021 19:31:25
Prave koordinate izhodišča so:
46,3289N 14,6514E

V Lučko Belo sem šla preteklo nedeljo. Navedene koordinate bi me na cilj pripeljale nekje pri Kamniku.
LP
lubadar     
16.7.2021 21:58:14
Kakšna je pa kaj cesta do izhodišča?
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje