Planinarenje

Planinarenje

Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeTolsti vrh (Veža) / Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža)
   Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža) (snežni pristop)  
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Planina Podvežak (1500 m)
Cilj: Tolsti vrh (Veža) (1985 m)
Visinska razlika: 485 m
Visinska razlika (po putu): 485 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na slabšo cesto, ki nas sprva skozi gozd nato pa po robu planine pripelje do hiške na planini. Na planini nas smerokaz usmeri desno po planini navzgor. Hitro nas pot pripelje v gozd katerega kmalu zapustimo. Naprej hodimo po manjši dolinici, ki jo obdaja redek gozd. Na koncu dolinice se pot obrne rahlo levo in za tem preči pobočja v nekaj kratkih spustih in vzponih. Po zadnjem spustu nas pot pripelje v lepo ravnico, kjer zapustimo označeno pot na Korošico. Na koncu ravnice se rahlo levo odpre sprva neizrazita dolinica. Usmerimo se v to dolinico in ji sledimo navzgor. Če je snega malo moramo paziti, da iščemo primerne prehode med rušjem. Ker rušje ni zelo gosto nam teh prehodov ne bo težko najti. Dolinici, ki je ob neugodnih razmerah izpostavljena plazovom sledimo naprej do mesta, kjer se na desni strani odpre lep prehod (prehod naravnost navzgor je precej strm in nevaren za zdrs in plaz). Ta prehod je nekoliko bolj strm a ne preveč. Na vrhu tega prehoda se nam levo odpre neizrazita zložna dolinica. Naprej hodimo po tej dolinici, ki kmalu po desni strani obide vrtačo in nas nato v rahlem vzponu pripelje na sedelce med Tolstim vrhom na desni in Desko na levi. Tu se usmerimo desno po nekoliko bolj strmem stranskem grebenu vrha, ki je delno porasel z rušjem. Malo pod vrhom strmina popusti in nato v nekaj korakih dosežemo vrh.
Pristup do ishodišta:
1. Iz Kamnika se zapeljemo v Stahovico, kjer pridemo do križišča dveh cest. Leva gre v dolino Kamniške Bistrice, naša pa gre naravnost v smeri Črnivca. Precej ovinkasti cesti sledimo skoraj do prelaza Črnivec. Nekaj sto metrov pred prelazom se ostro levo odcepi strma cesta na Kranjski rak. Cesta nas nato pripelje do okrepčevalnice na Kranjskem raku, le nekaj metrov naprej pa na križišče. Nadaljujemo naravnost navzdol proti Lučam. Po daljšem spustu nas cesta pripelje v dolino Podvolovjek. Tu na levi strani ceste opazimo bar pri Gamsu. Peljemo se še približno 100m do mesta, kjer na desni strani zagledamo smerokaze za Korošico, Podvežak, Ravne...(oznaka ceste je dobrih 11km). Tu se usmerimo levo na to cesto in ji v naslednjih križiščih sledimo za oznakami planina Podvežak. Križišča so označena s smerokazi. Parkiramo na parkirišču ob manjši leseni garaži, kjer se desno odcepi za promet zaprta slabša cesta (zapornica, če je odprta z vožnjo ne nadaljujte saj so ostali že na zunanji strani).
2. S Štajerske strani pa se zapeljemo v Mozirje in cesti naprej sledimo proti Logarski dolini. V vasi Luče zavijemo levo proti Kamniku in cesti sledimo do oznake ceste 10,5 km. Tu postanemo pozorni saj se kmalu desno odcepi cesta na planino Podvežak. Na levi strani ceste so kažipoti za Korošico. Usmerimo se na to cesto, ki ji v križiščih sledimo za oznakami planina Podvežak. Naprej sledi zgornjemu opisu.
PP: Cesta je v zimskem času plužena do Planinška približno 1100m visoko. Ko cesta preči veliko jaso nad Planinškom lahko vzpon nadaljujemo po tej jasi levo navzgor, kjer je markirana pot. Ko pa pridemo na cesto ji sledimo levo do parkirišča naprej glej opis.
Pokraj puta:
Planina Podvežak (1564m)
Prosječna ocjena izleta: 7,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža) Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža) Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža) Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža) Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža) Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža) Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža) Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža) Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža) Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža) Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža) Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža) Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Podvežak - Tolsti vrh (Veža)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje