Planinarenje

Planinarenje

Ravenska Kočna - Kokrska Kočna

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKokrska Kočna / Ravenska Kočna - Kokrska Kočna
   Ravenska Kočna - Kokrska Kočna (mimo žičnice in po Kremžarjevi poti)  
Vrijeme hodanja: 5 h 30 min
Ishodište: Ravenska Kočna (1000 m)
Cilj: Kokrska Kočna (2520 m)
Visinska razlika: 1520 m
Visinska razlika (po putu): 1580 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice.
Pri žičnici gre pot za spodnjo postajo žičnice v smeri Češke koče in se sprva zložno vzpenja po široki poti, ki nas v nekaj minutah pripelje na večjo jaso. Pot čez to jaso je ponavadi precej blatna zato previdno. Po 20 minutah hoje nas pot pripelje na neizrazit grebenček, kjer je klopca. Pot se nato nadaljuje po gozdu in nas po nadaljnjih 20 minutah pripelje na razpotje, kjer se nam z desne priključi pot od travnika (nižje izhodišče). Nadaljujemo levo in že po nekaj nadaljnjih korakih smo na naslednjem razpotju, kjer se nam z desne priključi pot iz Makekove Kočne (sosednja dolina). Pot nato iz gozda preide na razgledna pobočja, kjer se s pomočjo nekaj jeklenic in lestve vzpenjamo proti Češki koči (Hudičevi klanci). Ta del poti v suhem ni težaven in ne predstavlja večje nevarnosti (večja previdnost je potrebna v poznem jesenskem času, ko so grape poledenele in pozimi, ko je sneg). Pot se nato položi in nas pripelje do Mrzle doline (1500m), kjer se pogosto zadržuje hladen zrak. Sledi le še dobrih 5 minut dolg zmeren vzpon in pot nas pripelje do Češke koče na Spodnjih Ravneh.
Od koče nadaljujemo desno po poti v smeri Kočne, Grintovca in Vratc (levo Kranjska koča skozi Žrelo). Po krajšem vzponu pridemo na ravna tla z oznako H (namenjeno pristanku helikopterja). Pot naprej poteka po sprva zložnem melišču, ki je delno poraslo z rušjem. V spodnjem delu melišča se desno odcepi pot na Vratca, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Kočne in Grintovca. Po približno pol ure hoje od koče pa pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Kočne (levo Grintovec preko Mlinarskega sedla) in se še naprej vzpenjamo po delno poraslem melišču do Zgornjih Raven. Na Zgornjih Ravneh pot zavije ostro desno in se vzpne čez melišče. Višje nas pot, ki se še naprej obrača desno pripelje na stranski greben osrednjih Grintovcev. Tu se nam odpre lep pogled proti severu, kjer lepo vidimo večino vrhov, ki obdajajo Jezersko. Tu, kjer zavijemo ostro levo se začne plezalni del poti. Dobro varovana in v suhem ne preveč zahtevna plezalna pot nas ob lepih razgledih in mimo naravnega okna, ki ga bomo opazili na desni strani, po skoraj treh urah hoje od Češke koče pripelje na glavni greben Grintovcev (Zdolška škrbina), kjer je razpotje. Nadaljujemo ostro desno v smeri Jezerske Kočne (levo Grintovec, naravnost Cojzova koča) po poti, ki nas hitro pripelje do enega najzanimivejših prehodov v slovenskih gorah. Pot nas namreč pripelje do trebušastega prehoda skozi katerega se moramo plaziti. Strop nad nami je namreč tako nizek, da drugače ne gre (pazi glavo). Pot naprej preide na kratko melišče za katerim stopimo na bolj strmo pot, kjer nam je v pomoč nekaj klinov in jeklenic. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do malo prostornega vrha.
Z vrha se spustimo nekaj metrov in nadaljujemo po grebenski poti proti Kokrski Kočni (označeno). Pot, ki se na začetku spusti v grapo med obema vrhovoma je dobro zavarovana s klini in jeklenicami. Z grape se pot ponovno začne vzpenjati in nas ob pomoči varoval pripelje na prostran vrh Kokrske Kočne.
Ravenska Kočna - Češka koča 1:30, Češka koča - Zdolška škrbina 2:45, Zdolška škrbina - Jezerska Kočna 45 minut, Jezerska Kočna - Kokrska Kočna 30 minut.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.
Pokraj puta:
Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542m), Zdolška škrbina (2317m), Jezerska Kočna (2540m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Jezerska Kočna
Prosječna ocjena izleta: 8,2/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna Ravenska Kočna - Kokrska Kočna
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Kokrska Kočna
Damijan     
13.5.2007
Prijatelj prav, da kdor še ni bil na Kokrski Kočni ni taprav planinc.nasmeh Pa naj drugi povejo, če je to res.
Gost     
24.5.2007
Na eni sliki sem opazil, da zgleda kar tricky: http://www.hribi.net/slika.asp?pot=3522 eekvelik nasmeh A se na tej sliki ne vidi zajl in klinov?! Ali jih res nivelik nasmeh
Damijan     
24.5.2007
Ne na tem odseku ni klinov. Na tem odseku se moraš kakšnih 10m plazit in porivat svoj ruzak pred sabo, ker je tako nizko in ozko. Niti ni tok težko kot zgleda.
Gost     
6.6.2007
Celotna pot je lepa in polna prijetnih presenečenj. Najlepši pa je omenjeni prehod, le kdo si ga je omislil?
fpetel1     
12.4.2008
A je tut žig oz. vpisna knjiga v skrinjici na Kokrski Kočni. Kako je pa pot čez Grdi graben na Kokrsko? Dobr zavarovana, lepa? pa srečno na poteh po naših hribihnasmeh
andrej jerina     
12.4.2008
LP. Skupaj s prijateljem Petrom sva lani opravila turo tovorna žičnica(pod Kokrškim sedlom)-Kokrško sedlo-Jezerska Kočna-Kokrska Kočna in zatem sestop v dolino spet preko Kokrškega sedla.Jaz poti ne bi podcenjeval, na poti od zgoraj omenjenega preduha do vrha obeh Kočen in do sestopa do bivaka pod Kokrško Kočno svetujem uporabo čelade, saj je mimo naju kar nekajkrat močno zažvižgalo. Pot je označena kot zelo zahtevna, kar je lahko subjektivna ocena, pa vendar... Po pameti. Žig je na obeh Kočnah. Zelo lepa tura.
velkavrh     
2.7.2008
Danes šel na Kokrško Kočno iz Kokre od Suhadolnika,na Taško,na Grdi graben,na bivak .Vračal sem se prek Jezerske Kočne in po meliščih nazaj do bivaka in v dolino.Sicer malo naporna ,a lepa tura .Svojevrstno doživetje je tudi obisk bivaka pod goro.
NEIC008     
8.8.2008
Po isti poti dne 7.8.2008.. Zdi se mi, da kakšna jeklenica t.j. dodatno varovanje ne bi bilo odveč??zavijanje z očmi
Zgembo     
15.9.2016
Bil na tej turi, zelo lepa, evo nekaj fotk
https://www.youtube.com/watch?v=NNLjRvgUwS8
Zgembo     
17.10.2019
Po dolgem času na isti turi, evo nekaj slik in posnetkov nasmeh razmere idealne, čelada obvezna,samovarovalni komplet priporočljiv.
https://www.youtube.com/watch?v=ArCyXuEri6w
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje