Planinarenje

Planinarenje

Markova raven - Planina Koren

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpePlanina Koren / Markova raven - Planina Koren
   Markova raven - Planina Koren (po označeni poti)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Markova raven (980 m)
Cilj: Planina Koren (1675 m)
Visinska razlika: 695 m
Visinska razlika (po putu): 730 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na širok kolovoz, ki nas po nekaj deset metrih pripelje do naslednjega parkirišča. Čez parkirišče nadaljujemo naravnost in se naprej vzpenjamo po kolovozu, ki zavije levo. Po nekaj minutah hoje ima kolovoz razpotje, kjer se usmerimo na desni markiran kolovoz. Le temu sledimo nekaj minut do mesta, kjer se desno odcepi peš pot proti Krvavcu in planini Koren. Odcep ni posebej označen tako, da moramo pazljivo slediti markacijam. Pot naprej se vzpenja po desni strani hudournika kar strmo navzgor. Pot nas nato pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri ZA VRATA. Pot naprej počasi prehaja v manj strnjen gozd tako, da mestoma prečimo kakšen manjši travnik ali celo kratko melišče. Tudi razgledi postajajo vse lepši. Naprej nas pot pripelje pod vznožje krajše stene od katere se desno navzgor odcepi neoznačena pot na planino Koren. Nadaljujemo po levi strani stene rahlo navzgor. Pot naprej se rahlo spusti in nas pripelje do prijetnega studenčka. Pot naprej preide na levo stran studenčka in se ponovno začne vzpenjati. Pot naprej preči krajši pas rušja, nato pa se začne vzpenjati po travah. Naprej je pot težje sledljiva saj se med travo hitro izgubi a markacije, ki so bolj redke nam bodo v pomoč. Po 20 minutah vzpona od studenčka nas pot pripelje do lesene hiške. Pot za kočo zavije levo v gozd in se po krajšem vzponu priključi poti s Kriške planine (Krvavec). Nadaljujemo ostro desno in brez večjega vzpona ali spusta prečimo pas gozda. Naprej se pot začne vzpenjati po pobočjih, ki so porasla z rušjem in nekaj drevesi. Po 20 minutah vzpona strmina popusti in pred seboj zagledamo pastirsko kočo na planini Koren. Pot se nato mimo napajališča za živali spusti do pastirske koče na planini.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Le nekaj deset metrov pred spodnjo postajo nihalke se levo navzdol odcepi gozdna cesta v dolino Korošice. Cesta nato preči most in kmalu za tem pride na križišče, kjer nadaljujemo naravnost. Cesta nas nato ponovno pripelje na križišče. Naprej imamo dve možnosti: 1. Zavijemo levo čez most in se vzpenjamo po cesti navzgor. Tej cesti sledimo do manjšega parkirišča pri Markovi ravni. Markovo ravan prepoznamo po tem, da je ob cesti manjše parkirišče, hudournik in širok kolovoz, ki se usmeri levo navzgor, cesta pa se začne strmo spuščati. 2. Nadaljujemo naravnost in se vzpenjamo po cesti, ki nas pripelje do naslednjega križišča. Nadaljujemo po levi cesti, ki postane zelo strma in ji sledimo do parkirišča pri levem ovinku s katerega se naravnost odcepi širok kolovoz. Parkiramo na parkirišču ob cesti.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Planina Košutna, Mokrica, Košutna, Kompotela, Vrh Korena, Kalška gora, Kalški greben
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren Markova raven - Planina Koren
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Markova raven - Planina Koren
dzingiskhan     
28.6.2008
ja jutr gremo tjavelik nasmehvelik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh

upam da bo dost sencecoolcool

mežikanjemežikanje
atena85     
27.12.2011
Cesta po kateri dostopamo do izhodišča je krožna - če gremo v smeri 1. variante (glej zgoraj dostop do izhodišča)je cesta s te smeri nekoliko daljša, a položnejša, razgledna in morda tudi v malenkost boljšem stanju. Če pa ne gremo levo čez most in gremo torej naravnost, varianta 2, je cesta nekoliko bolj strma, a se pride prej.

Sicer je pot zelo lepa, veliko lepša od sosednje na Kriško planino (Krvavec)in manj strma. S planine Koren imamo tudi kar nekaj izhodišč za naprej (Kompotela, Mokrica, vrh Korena, Košutna).
Raina     
26.5.2012
Šla danes do Markove ravni po poti - različica 2.
Malo pod Markovo ravnjo je čez cesto podrta smreka, tako da iz te strani cesta ni prevozna.

Ostane različica 1; druga možnost pa je, da pri počitniški kočici na Brsnikih zavijete v hrib na kolovoz, sledite vzponu in po 3,5 km pridete do Markove ravni.
Kvaliteta kolovoza pa je mogoče za malenkost slabša kot pri opisanih različicah.

trac     
19.4.2021 8:51:55
Trenutno 2. varianta do Markove ravni (plaz čez cesto) še vedno ni možna. Kolovoz po varianti 1. je v dobrem stanju.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje