Planinarenje

Planinarenje

Markova raven - Kompotela

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKompotela / Markova raven - Kompotela
   Markova raven - Kompotela (po označeni poti)  
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Markova raven (980 m)
Cilj: Kompotela (1989 m)
Visinska razlika: 1009 m
Visinska razlika (po putu): 1050 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na širok kolovoz, ki nas po nekaj deset metrih pripelje do naslednjega parkirišča. Čez parkirišče nadaljujemo naravnost in se naprej vzpenjamo po kolovozu, ki zavije levo. Po nekaj minutah hoje ima kolovoz razpotje, kjer se usmerimo na desni markiran kolovoz. Le temu sledimo nekaj minut do mesta, kjer se desno odcepi peš pot proti Krvavcu in planini Koren. Odcep ni posebej označen tako, da moramo pazljivo slediti markacijam. Pot naprej se vzpenja po desni strani hudournika kar strmo navzgor. Pot nas nato pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri ZA VRATA. Pot naprej počasi prehaja v manj strnjen gozd tako, da mestoma prečimo kakšen manjši travnik ali celo kratko melišče. Tudi razgledi postajajo vse lepši. Naprej nas pot pripelje pod vznožje krajše stene od katere se desno navzgor odcepi neoznačena pot na planino Koren. Nadaljujemo po levi strani stene rahlo navzgor. Pot naprej se rahlo spusti in nas pripelje do prijetnega studenčka. Pot naprej preide na levo stran studenčka in se ponovno začne vzpenjati. Pot naprej preči krajši pas rušja, nato pa se začne vzpenjati po travah. Naprej je pot težje sledljiva saj se med travo hitro izgubi a markacije, ki so bolj redke nam bodo v pomoč. Po 20 minutah vzpona od studenčka nas pot pripelje do lesene hiške. Pot za kočo zavije levo v gozd in se po krajšem vzponu priključi poti s Kriške planine (Krvavec). Nadaljujemo ostro desno in brez večjega vzpona ali spusta prečimo pas gozda. Naprej se pot začne vzpenjati po pobočjih, ki so porasla z rušjem in nekaj drevesi. Po 20 minutah vzpona strmina popusti in pred seboj zagledamo pastirsko kočo na planini Koren. Pot se nato mimo napajališča za živali spusti do pastirske koče na planini.
Tu se naša pot nadaljuje rahlo levo (rahlo desno planina Košutna) po travnikih po dnu doline (pot je sprva slabo vidna). Pot nato postaja vse bolj strma in nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do manjše mlake, kjer je slabše označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno Košutna) in zložni poti sledimo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo po desni poti v smeri Kompotele (levo Vrh Korena). Od tu naprej je orientacija nekoliko težja v megli pa zelo težavna. Pot naprej se počasi začne rahlo vzpenjati po travnatem pobočju poraslem z rušjem. Stezica nas nato v lepih razgledih pripelje na vrh Kompotele.
Markova raven - planina Koren 2:00, planina Koren - Kompotela 1:00.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Le nekaj deset metrov pred spodnjo postajo nihalke se levo navzdol odcepi gozdna cesta v dolino Korošice. Cesta nato preči most in kmalu za tem pride na križišče, kjer nadaljujemo naravnost. Cesta nas nato ponovno pripelje na križišče. Naprej imamo dve možnosti: 1. Zavijemo levo čez most in se vzpenjamo po cesti navzgor. Tej cesti sledimo do manjšega parkirišča pri Markovi ravni. Markovo ravan prepoznamo po tem, da je ob cesti manjše parkirišče, hudournik in širok kolovoz, ki se usmeri levo navzgor, cesta pa se začne strmo spuščati. 2. Nadaljujemo naravnost in se vzpenjamo po cesti, ki nas pripelje do naslednjega križišča. Nadaljujemo po levi cesti, ki postane zelo strma in ji sledimo do parkirišča pri levem ovinku s katerega se naravnost odcepi širok kolovoz. Parkiramo na parkirišču ob cesti.
Pokraj puta:
Planina Koren (1675m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Mokrica
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela Markova raven - Kompotela
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Markova raven - Kompotela
fpetel1     
28.5.2011
Tam okoli Krvavca moraš kar popaziti na markacije. Sem bil že večkrat na tej poti. Mimo Mokriške jame po brezpotju v lepem vremenu ni težav - tukaj moraš pa kar pazit, da ne prideš s poti.
abes     
2.12.2011
Včeraj obiskala Kompotelo, smer pristopa Markova raven, sem zavila desno na lovsko pot proti planini Košutna, pod vrhom sem malo zašla, pa srečno "pregazila" borovce. nasmeh Lepa, strma pot, ampak le v suhem vremenu ! Vrnila sem se po markirani poti nazaj v dolino. Razgledi včeraj fantastični, morje megle, ...
atena85     
27.12.2011
Cesta po kateri dostopamo do izhodišča je krožna - če gremo v smeri 1. variante (glej zgoraj dostop do izhodišča) je cesta s te smeri nekoliko daljša, a položnejša, razgledna in morda tudi v malenkost boljšem stanju. Če pa ne gremo levo čez most in gremo torej naravnost, varianta 2, je cesta nekoliko bolj strma, a se pride prej.

Sicer je pot zelo lepa, veliko lepša od sosednje na Kriško planino (Krvavec) in manj strma. S planine Koren imamo tudi kar nekaj izhodišč za naprej (Kompotela, Mokrica, vrh Korena, Košutna).
Hribovc91     
27.3.2022 22:54:19
27.3.2022 - Cesta (1.varianta) ni ravno v zglednem stanju (2. varianta na bi bila še slabša). Z avtomobili z višjim podvozjem ali manjšimi avti (Clio) še gre, drugače odsvetujem. Veliko padajočega, ostrega kamenja na cesti. Planinska pot od Markovne ravni dalje je sicer zelo lepa. Mogoče je boljše pustiti avto nekoliko nižje in narediti par 100m višincev več.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje