Planinarenje

Planinarenje

Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeKapelica na Molički planini / Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini
   Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini (čez Prag)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Planina Podvežak (1500 m)
Cilj: Kapelica na Molički planini (1780 m)
Visinska razlika: 280 m
Visinska razlika (po putu): 490 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na peš pot (ali cesto) v smeri planine Podvežak. Tako cesta, kot tudi peš pot, ki med vzponom preči gozdno cesto, nas v 15 minutah zmernega vzpona pripeljeta do pastirske koče na planini Podvežak, s katere se nam odpre lep razgled proti Rogatcu in Lepenatki.
S planine nadaljujemo po markirani, a sprva slabše vidni poti, ki gre kmalu v gozd. Pot skozi gozd se nekoliko strmeje vzpne, nato pa preide v manjšo neporaščeno dolinico, nad katero se povsem položi. Sledi nekajminutno prečenje pobočij pod stranskim grebenom deske, nato pa nas pot pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi neoznačena pot, ki vodi proti Deski in Vodotočnemu jezeru. Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se spusti v prijetno travnato ravnico, nato pa zavije nekoliko proti desni in se vzpne skozi pas rušja. Na vrhu vzpona se nam z desne priključi pot s planine Vodole, mi pa nadaljujemo levo, prečimo pašno ograjo in po nekaj nadaljnjih korakih pridemo do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri kapele na Molički peči (rahlo levo Korošica). Pot naprej se rahlo spusti, nato pa se nadaljuje v zmernem vzponu čez niz več manjših dolinic. Že kmalu pridemo na manjše razpotje, kjer se v levo odcepi pot, ki se vrne na markirano pot proti Korošici, v desno pa pot proti planini Ravne in Dolga Trata. Mi nadaljujemo naravnost po široki in prijetni poti, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na preval Prag, kjer je naslednje razpotje.
Nadaljujemo rahlo levo (desno planina Ravne in Veliki vrh) po markirani planinski poti, ki se postopoma začne spuščati. Po dobrih 10 minutah spusta se pot položi in nas pripelje do manjšega močvirja, za katerim pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost (rahlo levo Korošica, desno Robanov kot) po prijetni planinski poti, po kateri v nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do Kocbekovega zavetišča pod Ojstrico. Kapelica na Molički planini (peči), pa se nahaja le nekaj metrov nad omenjenim zavetiščem.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Podvežak. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do parkirišča pod planino Podvežak (ob izhodišču so rampa in številne planinske table).
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Planina Podvežak (1564m), Prag (1870m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Kocbekov dom na Korošici
Prosječna ocjena izleta: 7,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina Podvežak - Kapelica na Molički planini
Gost     
16.8.2006
Lepa stezica, za 10 je pa tista s planine Ravne.
Gost     
17.8.2006
Prvič sem šla s Podvežaka, pa sem bila zelo navdušena. V nedeljo sem pot na Moličko opravila s planine Ravne in ne najdem besed, da bi lahko povedala kako lepa je pa ta pot. In če greste te dni, prištejte še kakšne dobre pol ure zraven, ker so borovnice zelo slastne. Navdušila sem se za pot iz Raven na Križevnik od tu na Moličko peč, potem na Veliko Zelenico in Veliki vrh ter nazak na Ravne. Izgleda super. Upam, da v kratkem realiziram. Vsem pa srečno v gorah. MiR
upanje     
13.8.2009
Ali kdo ve, kdaj je maša pri kapelici na Molički peči, v soboto, 15.8.09
sergejcka     
14.8.2011
Upanje... maša jutri je ob 12h. Jp. Tudi mi iz Dolenjske pridemo nasmeh
ZOJA     
14.8.2011
Kakšno vreme pa bo dopoldne? Mi bi šli na Ojstrico.... na hribi.net je napoved samo do sobote. Imate kaj več podatkov? Hvala že vnaprej in veliko užitkov v gorah.
otiv     
14.8.2011
Kakor pravijo vremenoslovci,bo dopoldne sončno,verjetno pa se bo oblačnost tekom dneva povečevala z možnostjo neviht v popoldanskem času.
sh     
14.8.2012
Prosim za informacijo, če bo tudi jutri 15.8. ob 12. uri maša pri kapelici.
geppo     
14.8.2012
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/3233C8ED8C0FD273C12572030034F8CC?OpenDocument
lp
sh     
14.8.2012
Hvala!
petruša     
21.5.2014
Je po tej poti kdo v teh dneh hodil, je že kopno ali še je sneg?
tisa     
21.5.2014
Hodil sicer nisem, iz izkušenj lahko povem, da je glede na snežne razmere v gorah sigurno še sneg na poti, ne sicer povsod. Na Kamnu, kjer sem bil včeraj, ki je nižji,se še vedno najde sneg.
debebarbara     
13.7.2015
Čudovita pot nasmeh
Fotografije 12. 7. na: Molicka planina
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje