Planinarenje

Planinarenje

Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpeLedinski vrh / Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh
   Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh   
Vrijeme hodanja: 3 h 30 min
Ishodište: Koča pod slapom Rinka (930 m)
Cilj: Ledinski vrh (2108 m)
Visinska razlika: 1178 m
Visinska razlika (po putu): 1178 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na široko turistično pot, ki se začne zložno vzpenjati. Po dobrih desetih minutah hoje pridemo iz gozda, kjer pridemo na razpotje. Usmerimo se levo (desno Orlovo gnezdo 3 minute) v smeri doma na Okrešlju. Pot naprej preči mostiček in se na drugi strani začne strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu nas pot pripelje pod stene, od koder sledi prečenje do vrha slapu. Ta del je izpostavljen padajočemu kamenju. Pot nato ponovno preči Savinjo in se naprej s pomočjo stopnic povzpne ob reki navzgor. Naprej se vzpenjamo po desni strani (levi breg) Savinje. Kmalu pridemo do izvira Savinje, kjer ponovno prekoračimo vodo. Na drugi strani gre pot v strnjen gozd in nas po krajšem vzponu pripelje do zimskega zavetišča na Okrešlju. Nadaljujemo levo in v nekaj korakih pridemo do doma na Okrešlju.
Pri domu se usmerimo na pot v smeri Kamniškega in Savinjskega sedla. Kmalu pridemo na rob razglednega travnika, kjer je razpotje. Nadaljujemo naravnost čez travnik v smeri Češke in Kranjske koče (levo Kamniško sedlo). Pot naprej preči hudournik in se nato vzpenja ob grušču rahlo navzgor. Kmalu pridemo na naslednje razpotje, kjer se levo odcepi pot na Turški žleb in k spominskemu obeležju do katerega je le nekaj deset korakov hoje. Nadaljujemo naravnost po vedno ožji dolini. Pot se začne strmeje vzpenjati in nas pripelje pod stene Mrzle gore. Pot naprej se nadaljuje po levi strani hudournika, po zmerno strmem travnatem pobočju, ki je delno poraslo z rušjem. Pot naprej preide na levo stran pod melišča Štajerske Rinke. V prečnem vzponu nas pot pripelje pod stene, kjer je nevarnost padajočega kamenja. Sledi krajši strm skok, nato pa se pot usmeri nekoliko desno na travnata pobočja, kjer pridemo na razpotje. Nadaljujemo naravnost, desno pa se odcepi pot na Mrzlo goro. Kmalu pridemo ponovno do razpotja, kjer se levo navzgor odcepi plezalna pot na Rinke, mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki kmalu zavije desno v strma pobočja. Tu se pot strmo vzpne in nas v nekaj minutah pripelje do bivaka pod Mrzlim vrhom. Pri bivaku pot zavije desno in se nekaj korakov še strmo vzpenja, nato pa strmina popusti. Sledi nekaj korakov hoje do Savinjskega sedla, kjer je državna meja. Naprej nadaljujemo po avstrijski strani proti Kranjski koči. Po krajšem vzponu se pot za nekaj metrov spusti, nato pa se v rahlem prečnem vzponu po melišču povzpne na Jezersko sedlo. Nadaljujemo desno ob grebenu in pot nas kmalu pripelje na razpotje, kjer se desno odcepi pot na Babe. Nadaljujemo naravnost po grebenski poti, ki nas v nekajminutnem vzponu pripelje na razgleden in krušljiv vrh.
Koča pod slapom Rinka - Okrešelj 1:15, Okrešelj - Ledinski vrh 2:15.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino. Zavijemo levo proti Logarski dolini (plačilo cestnine) in se peljemo po cesti do parkirišča pri koči pod slapom Rinka, kjer parkiramo.
Pokraj puta:
Orlovo gnezdo (Slap Rinka) (1000m), Dom na Okrešlju (1396m), Bivak pod Mrzlim vrhom (1980m), Savinjsko sedlo (2001m), Jezersko sedlo (2040m)
Prosječna ocjena izleta: 8,8/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Koča pod slapom Rinka - Ledinski vrh
Gost     
3.8.2007
2. 7. 2007
Vreme je bilo čudovito, skoraj prevroče za to višino, no vseeno bolje kot pa da piha. Po poti sva z možem srečala prav veliko zanimivih popotnikov, ki so se na Okrešelj odpravljali kar v opankah in natikačih. Lubi ... bi rekli. Pa še nekaj, kje so tu tisti pravi ljubitelji hišnih ljubljenčkov, ki vlečejo svojega psa v gore, še višje kot je Okrešelj pri visokih temperaturah kot so bile danes. Ali sem jim živali prav nič ne smilijo?! Človek je enostavno zgrožen nad tem. In kje je tukaj Društo proti mučenju živali? Pa Srečno!
klukc29     
1.7.2008
a je na tej gori še kej snega me zlo zanimanasmeh
Bali     
1.7.2008
na Ledinskem vrhu ni snega.
najdeš ga le po kotanjah spodaj.
peterhaf     
26.1.2009
Mene pa zanima ali je poleti pot primerna za psa. Je bil že na Stožiču.
lepenatka     
26.1.2009
Pot ni zahtevna, tako da pes ne bo imel problemov, še sploh, če je navajen hoditi po hribih.
Veliko užitkov
peterhaf     
27.1.2009
Hvala za expresen odgovor. Pes je vajen hribov in gora, tako da ko sneg skopni greva mežikanje
lepenatka     
28.1.2009
Lahko pa gresta s psom tudi z Jezerskega od postaje žičnice po lovski poti na Ledine(Vodine) in potem na Ledinski vrh...
Lepša je pa vsekakor iz Logarske...
peterhaf     
28.7.2009
Se že da pridet gor al je še preveč snega?
geppo     
28.7.2009
Bil na poti iz Okrešlja in potem na Mrzlem dolu zavil na Križ. Na tej poti dva snežišča, ki pa ne predstavljata težav na poti.
LP
peterhaf     
28.7.2009
Hvala. Jaz pa punca bi s sabo gor vzela psa. Bo šlo?
geppo     
28.7.2009
Do bivaka na S. sedlu ne bo problema - to sem si ogledal. Naprej pa verjetno tudi ne, saj ta pot ni zahtevna!
Lp in lep dan v gorah
lazicku     
11.8.2009
V nedeljo smo bili gor in res toplo priporočam obisk Ledinskega vrha. Lepa pot, čudovita okolica, sneg,... Veliko ljudi do doma na Okrešlju, nato pa se številka drastično zmanjša (hvala bogu).
velikanka     
21.8.2009
Izkušene planince sprašujem če je jutri pametno iti na Ledinski vrh zaradi ne ravno lepe vremenske napovedi?
jersy     
21.8.2009
Življenje je eno, zakaj bi se izpostavljala? Lp
kislimesec     
2.1.2010
V nedeljo imamo namen iti na Ledinski vrh,kakšne so razmere?
mosovnik     
2.1.2010
Čisto zimske!!!jezen
Stingray     
13.9.2010
Včeraj sem se povzpel na Ledinski vrh. Prilagam sliko GPS izvoza zgoraj opisane poti v Google Earth za boljšo predstavo (mogoče komu koristi):
SLIKA1
oz. označeno pot na pohodniški karti:
SLIKA2
Še nekaj dodatnih slik s poti se nahaja TUKAJ
primoz93     
28.9.2011
imam eno vprašanje in sicer ali se lahko tudi z bordom pozimi pelješ dol z Ledinskega vrha?

hvala za odgovore
Lp
ljubitelj gora     
15.2.2012
Ima kdo informacijo o tej poti, razmere, nevarnost snežnih plazov, trenutno je 2 stopnja.
socialac     
16.2.2012
Tudi mene zanima, kakšna je kaj pot in nevarnosti ki prežijo sedajzmeden? Hvala in LP
redbull     
16.2.2012
mene zanima če se da priti iz okrešlja na savinjsko sedlo, če je že kaj shojeno, ali se ti ugreza kakšen meter globoko, kot se je meni januarja. naj kdo javi lp

dejan
primoz93     
27.4.2012
Zivjo!
Mene pa zanima kaksne so kaj razmere te dni na Ledinsken vrhu?
mic     
29.9.2012
Mene pa zanima ali je pot na Ledinski vrh z izhodiščem koča pod slapom Rinka kje izpostavljena? Imam namreč vrtoglavice .Na Okrešlju sem bila že večkrat.Pot naprej na Kamniško sedlo pa ni zame.LP
PV     
30.9.2012
mic

Ta pot nikjer ni izpostavljena. Kar pot pod noge nasmeh
mic     
1.10.2012
PV
Najlepša hvala za odgovor.Grem verjetno v sredo. ( lepo vreme)nasmehnasmehnasmehLep pozdrav
mic     
5.10.2012
V četrtek sem bila na Ledinskem vrhu.Izhodišče je bila koča pod slapom Rinka.
Ker se izogibam izpostavljenim potem , je bila ta prava zame. Res lepa pot.Vreme čudovito, razgled lep,narava pa že v jesenskih barvah.
Hvala še enkrat PV za odgovor.
pjoter     
2.8.2013
zanima me če je na vrhu vpisna knjiga in ali je pot dobro markirana
nasmeh
pohodnik38     
2.8.2013
Pot je dobro markirana in če se držite zgornjega opisa boste prišli na vrh.Je vpisna knjiga in žig in to zelo lep.

SLIKA
pjoter     
2.8.2013
hvala se jutri odpravim na vrhnasmeh
pjoter     
20.12.2013
ali je slučajno bil kdo gor v teh dneh bi ponovil vzpon pa me zanimajo razmere
hvalanasmeh
punči     
21.12.2013
pjoter si mogoče dobil kakšno informacijo o razmerah? Tudi jaz bi šla jutri sicer prvič. Mi lahko poveš, če je pot dobro markirana, da kam ne zaidem? mežikanje
LidijaJesih     
21.12.2013
Zadnja objava pod razmere je 15.12. Od takrat snega ni pobralo, markacije pa malo pomagajo, ker je sneg. Bolj pomagajo stopinje. V megli še to ne mežikanje Pojdi prvič ko bo kopno.
punči     
21.12.2013
Lidija, hvala nasmeh Jutri sicer kaže na kar lepo vreme v KSA in rada bi šla nekam kjer še nisem bila.
pjoter     
23.12.2013
punči nisem še dobil informacij je pa res da če je sneg je boljše prestavit pohod na poletni čas jaz bom vseeno probal saj obrneš lahko vseenonasmeh
valerija112     
16.9.2014
Pozdravljeni,a mi lahko kdo pove,če je koča na Okrešlju še odprta in če je čez jezersko in savinsko sedlo pot zasnežena, Hvala lepa,
garmont     
16.9.2014
Koča je odprta. Novega snega na poti ni,je pa pod Pragom še star,vendar ne predstavlja težav.
valerija112     
17.9.2014
Gagmont,hvala lepa.
franjo66     
3.6.2016
Ali je slučajno bil kdo gor v teh dneh bi ponovil vzpon pa me zanimajo razmere
hval
slainter     
7.6.2016
7. 6. bila na Savinjskem sedlu. Sneg se začne nad spominskim obeležjem in je do vstopa v zadnji del pod sedlom. Sneg je mehak in se dobro hodi brez derez. Kar na pot in uživat.
Pujsapepa     
2.8.2016
V soboto smo bili na Ledinskem vrhu, s psom..rada bi opozorila da pot ni najbolj primerna za pse, sploh poleti ko je kamenje ostro in si lahko poškodujejo blazinice na tacah, tako kot si jih je naša (pa je že kar nekaj hribov dala skozi), tisti grušč se namreč vleče v nedogled.. Sicer pa res odličen razgled in malo preveč turistov, obutih v teniske do Okrešlja mrk pogled
redbull     
3.8.2016
odvisne v kakšne teniske, kot drugo se pa lahko izpostavi kako se znaš v njih gibati.
planika77     
16.12.2016
A je bil kdo pred kratkim na Ledinskem vrhu po tej poti (torej od koče pod slapom Rinka)? Zanima me, kakšne so trenutno razmere in če je že kaj snega, je kje poledenelo? Hvala vnaprej za odgovore! nasmeh
redbull     
16.12.2016
male dereze na severni strani pred jezerskim sedlom bodo dovolj.
srečno
seinfeld     
19.10.2017
Včeraj opravil to nezahtevno pot, krasen dan, le na sedlu je kar precej pihalo, planincev malo. Gor in dol je 10km, s postanki vred 5ur.
sasgittariusvz     
27.1.2018
Da li je bio tko gore danas?
jvali     
3.7.2018
Nedelja (1.julijski dan) se je razvila v čudovit dan, prelep za obisk gora, čeprav so zjutraj meglice še skrivale vrhove. Kasneje so bile za dekoracijo. Sprehod do Ledinskega vrha (Okrešelj, Savinjsko sedlo) je bil botanično obarvan. Ostanki snega so skrajšali pot v dolino. Na vrhu kar precej obiska, a dovolj prostora za vse.
golica     
1.8.2018
pot je označena kot delno zahtevna, na kateri del poti se nanaša le-to ,proti Okrešlju ali kasneje kje? hvala za info
garmont     
1.8.2018
Delno zahtevna je pot od slapa do izvira Savinje.
Višje pa je tudi prehod čez Prag na planinski karti označen kot zahteven, je pa res zelo kratek.
Barentoter     
2.8.2018
Do Okrešlja mora biti izjemno lahka pot, sem že srečal gospe v petkah. velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
potpodnoge     
2.8.2018
Dobro, da se še ne sprehajajo do Okrešlja bosi in v kopalkah. Vroče je dovolj.
golica     
3.8.2018
Garmont lepa hvala za info. Ne vem no,kk se sprehajajo v petkahcoolzadregamežikanje
pozdrav
zokipoki     
4.8.2018
Tudi pot do Okrešlja je lahko zelo nevarna. Odvisno od pohodnika. Težke poškodbe se dogajajo tudi na ravnem terenu, žal je tako. Nobena pot ni za podcenjevati. Garmontov info je pravilen.
nommi     
22.7.2019
Mogoče kdo ve, če je v Mrzlem dolu pod Savinjskim sedlom še kakšno snežišče?
LP
jax     
22.7.2019
Čisto možno da je. Je pa tam svet itak položen tako da posebnih težav ne bi smelo bit ...
panoramik     
22.7.2019
Na poti na Savinjsko sedlo ni več snega.
edelweiss96     
14.10.2019
Včeraj po tej prelepi poti. Osnovni plan je bil le na Savinjsko sedlo, pa je bil dan tako topel in lep da smo podaljšali še na Ledinski vrh. Pot je prelepa, razgledi odlični.
m3pisnik     
24.5.2020
je še sneg?
Planinecizgg     
24.5.2020
Kakor sem danes videl iz Kamniškega sedla je še sneg na poti na Savinjsko sedlo. Nisem pa 100%
dklaric     
25.5.2020
Šel bi na Savinjsko sedlo, zato bi vprašal, če kdo ve, kje se začne snežna črta? Je po Okrešlju , ali prej ? In kakšne su snežne razmere tja ?
panoramik     
25.5.2020
Ponavadi se sneg začne nekje 1oom pod Mrzlim dolom
kalina     
22.7.2021 22:39:08
Danes peljala mami, ki se že več kot 10 let ni povzpela na dvatisočaka, pa tudi ni neka zagreta športnica, prišli gor pol ure počasneje, a popolnoma brez težav nasmeh razgledi so super, nekaj snega še sicer je pod Savinjskim sedlom, vendar nič večjega.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje