Planinarenje

Planinarenje

Markova raven - Planina Košutna

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpePlanina Košutna / Markova raven - Planina Košutna
   Markova raven - Planina Košutna (po označeni poti)  
Vrijeme hodanja: 2 h 20 min
Ishodište: Markova raven (980 m)
Cilj: Planina Košutna (1778 m)
Visinska razlika: 798 m
Visinska razlika (po putu): 800 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na širok kolovoz, ki nas po nekaj deset metrih pripelje do naslednjega parkirišča. Čez parkirišče nadaljujemo naravnost in se naprej vzpenjamo po kolovozu, ki zavije levo. Po nekaj minutah hoje ima kolovoz razpotje, kjer se usmerimo na desni markiran kolovoz. Le temu sledimo nekaj minut do mesta, kjer se desno odcepi peš pot proti Krvavcu in planini Koren. Odcep ni posebej označen tako, da moramo pazljivo slediti markacijam. Pot naprej se vzpenja po desni strani hudournika kar strmo navzgor. Pot nas nato pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri ZA VRATA. Pot naprej počasi prehaja v manj strnjen gozd tako, da mestoma prečimo kakšen manjši travnik ali celo kratko melišče. Tudi razgledi postajajo vse lepši. Naprej nas pot pripelje pod vznožje krajše stene od katere se desno navzgor odcepi neoznačena pot na planino Koren. Nadaljujemo po levi strani stene rahlo navzgor. Pot naprej se rahlo spusti in nas pripelje do prijetnega studenčka. Pot naprej preide na levo stran studenčka in se ponovno začne vzpenjati. Pot naprej preči krajši pas rušja, nato pa se začne vzpenjati po travah. Naprej je pot težje sledljiva saj se med travo hitro izgubi a markacije, ki so bolj redke nam bodo v pomoč. Po 20 minutah vzpona od studenčka nas pot pripelje do lesene hiške. Pot za kočo zavije levo v gozd in se po krajšem vzponu priključi poti s Kriške planine (Krvavec). Nadaljujemo ostro desno in brez večjega vzpona ali spusta prečimo pas gozda. Naprej se pot začne vzpenjati po pobočjih, ki so porasla z rušjem in nekaj drevesi. Po 20 minutah vzpona strmina popusti in pred seboj zagledamo pastirsko kočo na planini Koren. Pot se nato mimo napajališča za živali spusti do pastirske koče na planini.
Tu se pri koči rahlo desno (smer jugovzhod) odcepi pot, ki pelje na planino Košutna. Pot sprva preči pobočja skoraj vodoravno, nato pa nas pripelje na tehnično zahtevno mesto. Pot se strmo vzpne čez krajši skalni skok, kjer so nam v pomoč varovala. Pot se nato položi in nas mimo križa pripelje do planine Košutna, kjer stoji kapelica in pastirski stan.
Markova raven - planina Koren 2:00, planina Koren - planina Košutna 20 minut.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Le nekaj deset metrov pred spodnjo postajo nihalke se levo navzdol odcepi gozdna cesta v dolino Korošice. Cesta nato preči most in kmalu za tem pride na križišče, kjer nadaljujemo naravnost. Cesta nas nato ponovno pripelje na križišče. Naprej imamo dve možnosti: 1. Zavijemo levo čez most in se vzpenjamo po cesti navzgor. Tej cesti sledimo do manjšega parkirišča pri Markovi ravni. Markovo ravan prepoznamo po tem, da je ob cesti manjše parkirišče, hudournik in širok kolovoz, ki se usmeri levo navzgor, cesta pa se začne strmo spuščati. 2. Nadaljujemo naravnost in se vzpenjamo po cesti, ki nas pripelje do naslednjega križišča. Nadaljujemo po levi cesti, ki postane zelo strma in ji sledimo do parkirišča pri levem ovinku s katerega se naravnost odcepi širok kolovoz. Parkiramo na parkirišču ob cesti.
Pokraj puta:
Planina Koren (1675m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Košutna
Prosječna ocjena izleta: 7,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna Markova raven - Planina Košutna
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Markova raven - Planina Košutna
franjo66     
2.12.2015
KAKŠNE SO RAZMERE?
grega_z_brega     
2.12.2015
kot je videti iz doline je danes pobralo ves sneg, zna pa biti ravno v tistem zahtevnem delu...
franjo66     
2.12.2015
Hvala grega_z_brega!
franjo66     
3.12.2015
KER ŠE NISEM HODIL TLE ME ZANIMA KAKO JE ZAHTEVEN TA ZADNI DEL V SNEGU!
HVALA ZA ODGOVOR
iUnknown     
3.12.2015
Obstaja se ena druga pot, po kateri jaz se nisem sel, ampak mora biti dokaj enostavna, ker po njej pripeljejo zivino na planino.
grega_z_brega     
3.12.2015
ta pot je vidna s planine Koren in gre nekoliko nižje od markirane poti, če greš na google zemljevid/satelitsko sta obe lepo vidni, južna je pastirska.
michael66     
3.12.2015
V nedeljo bil na Kompoteli in Vrhu korena, čez pl.Koren.Razmere bile dobre,snega bolj malo. Nekaj slik na: https://picasaweb.google.com/112243693317192357703/KOMPOTELA1989MnmInVRHKORENA1999Mnm
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje