Planinarenje

Planinarenje

Kriška planina - Planina Košutna

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Kamniško Savinjske AlpePlanina Košutna / Kriška planina - Planina Košutna
   Kriška planina - Planina Košutna   
Vrijeme hodanja: 1 h 35 min
Ishodište: Kriška planina (1480 m)
Cilj: Planina Košutna (1778 m)
Visinska razlika: 298 m
Visinska razlika (po putu): 400 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na cesto v smeri planine Koren. Cesta nas nato skozi podvoz pripelje do kamnoloma, kjer le to zapustimo. Z vzponom nadaljujemo po prijetni sicer slabo vidni planinski poti, ki poteka ob robu pašne ograje. Pot, ki postane vidnejša nato zapusti pašna območja Kriške planine in preide v svet porasel z rušjem. Po krajšem vzponu nas pot pripelje do lepe razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled na dolino Korošice. Naprej se pot začne strmeje spuščati in po nekaj minutah smo že 60m niže. Pot se nato uravna in z desne se nam priključi pot s prej omenjene doline. Naprej prečimo pas gozda, pot pa se nato ponovno začne vzpenjati. Med vzponom se levo odcepi neoznačena pot, ki vodi na sedlo Razor, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki nas po nadaljnjih nekaj minutah pripelje na južni del planine Koren. Pot se nato mimo napajališča za živali spusti do pastirske koče na planini.
Tu se pri koči rahlo desno (smer jugovzhod) odcepi pot, ki pelje na planino Košutna. Pot sprva preči pobočja skoraj vodoravno, nato pa nas pripelje na tehnično zahtevno mesto. Pot se strmo vzpne čez krajši skalni skok, kjer so nam v pomoč varovala. Pot se nato položi in nas mimo križa pripelje do planine Košutna, kjer stoji kapelica in pastirski stan.
Kriška planina - planina Koren 1:15, planina Koren - planina Košutna 20 minut.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
Pokraj puta:
Planina Koren (1675m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Košutna
Prosječna ocjena izleta: 8,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna Kriška planina - Planina Košutna
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Kriška planina - Planina Košutna
Gost     
20.8.2006
Prelep izlet še posebno v jesenskem času.Pozimi se pa izogneš gužvi na Krvavcu.
Gost     
7.9.2007
Koliko zahtevno je tehnično zahtevno mesto, ali bi bilo še vedno primerno za 6 letne otroke?
Gost     
7.9.2007
Če so že nekoliko navajeni vzpenjanja po skalah, bi šlo, ne smejo pa imeti strahu pred strmino pred seboj in globino pod sabo. Ta del poti ni dolg, meni se ne zdi izpostavljen, je pa kar pokonci postavljen, skalnat, treba je uporabiti roke.
Nekateri baje vlačijo 6-letnike celo po zelo zahtevni in izpostavljeni poti na Mangart, tako da najbrž 6-letniku teh nekaj metrov z malo pomoči ne bi smelo delati težav.
kanjavec     
2.12.2008
Izlet zelo lepo opisan kot tudi slikovno prikazana pot.Večkrat sem že sam prehodil omenjeno pot tako gor kot tudi dol.Pot za mlajše planince pa toplo priporočam samo v letnem obdobju.
jprim     
2.12.2008
Na tem koncu, ki sem ga prehodila pred 14 dnevi, je potrebno obnoviti vsaj napise, če že ne vseh markacij, saj na skalah se preprosto ne da nič prebrati, razen ugibati, no, če ti pot ni nova, potem veš kako, drugače pa greš malo iz prave poti ... in tako se znajdeš kje drugje.
LP
pohodnica53     
26.3.2009
pot je čudovito prikazana, tako, da človeka kar potegne; zaradi vrtoglavice me zanima, ni možno nikakor obiti tega "tehnično zahtevnega dela"; ali gre samo za zelo strm vzpon (koliko m), ali pa je od strani slučajno tudi kaj prepadnegazmeden, itak bi šla šele, ko ne bo več snega; hvala za informacije
Biser gora     
27.3.2009
Gre za strmo, dobro zavarovano pot, ki se konča s kratko in rahlo izpostavljeno polico.
Omenjeni del se, da tudi obhoditi, če s planine Koren nadaljuješ proti Kompoteli in višje zaviješ desno v smeri Košutne.
pohodnica53     
27.3.2009
hvala, za nasvet; da me ne bo panika, bom raje uporabila kar drugo varianto proti Kompoteli in če prav razumem, bom prav tako prišla do cilja planine Košutna; res je super tale portal in prijazni hribolazci; sedaj me ne skrbi več toliko, da bi kam zabredla zaradi strahu pred eek prepadi, ker prej dobim takole informacije; sicer pa zelooo uživam v hribih; velik nasmeh res še enkrat hvala in prijeten pohodniški vikend želim vsem, ki pridno listajo, pišejo in objavljajo slike na hribih.net
jprim     
29.3.2009
No, če ubereš smer proti Kompoteli,potem je tako bolje če nadaljuje na Kompotelo, saj pot ni zahtevna in še lepši razgledi so. Sama sem preko Košutne nadaljevala na Kompotelo.
LP!
jprim     
29.3.2009
Pozabila sem dodati, da je bilo izhodišče drugje, in sicer na Markovi ravni.
Biser gora     
29.3.2009
Obe poti sta lepi.
pohodnica53     
30.3.2009
Hvala obema za informacijenasmeh; upam, da bo kmalu lepo vreme in da se bomo lahko podali na kak pohod; Lp
pohodnica53     
15.7.2009
preprosto rečeno - prečudovita pot!velik nasmeh Res raj v malem; startali na Kriški planini, nato na planino Koren, pa na planino Košutna (jupi, strah sem premagala in šla preko "zajl in klinov" - kako krasen občutek - in Heinz hvala za tovrstne vzpodbude), nato na vrh Košutne - malo smo se lovili po ruševju, ker ni nobenih oznak - nato na Kompotelo in krožno nazaj; resnično prekrasni razgledi - toplo priporočam vsem, ki vas še ni zanesel korak v ta planinski raj!nasmeh - slikice drugič - fotograf je ostal doma
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje